hirdetés

2019.04.09. 06:00

Szavazz a kortárs magyar irodalomra!

Három verseskötet, három regény, egy dráma,- és két novellagyűjtemény, továbbá egy, a siker egyetemes törvényeit összefoglaló tényirodalmi alkotás közül kerülnek ki az idei Libri irodalmi díjasok. A közönség már szavazhat kedvenc kortárs írójára.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított elismerés az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza. A 2018-ban megjelent, a díj követelményeinek megfelelő 154 tény- és szépirodalmi műből 140 neves közéleti személyiség szavazata alapján alakult ki a 10-es lista, amire a zsűri és a közönség is szavaz. A véleményvezérek csapatába nemcsak a kulturális térben otthonosan mozgó szakemberek, de fiatal egyetemisták és gimnazisták is bekerültek.

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2018-ban összesen 154 könyv felelt meg, a lista 43 kiadó könyveiből állt össze, 38 tényirodalmi és 116 szépirodalmi kötet szerepelt rajta. A közönség és a zsűri a következő tíz könyvből választhatja ki azokat, amelyek 2019-ben elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat: BARABÁSI ALBERT-LÁSZLÓ: A képlet című tényirodalmi alkotása, DRAGOMÁN GYÖRGY: Rendszerújra című novelláskötete, KEMÉNY ISTVÁN: Nílus című verseskötete, KRUSOVSZKY DÉNES: Akik már nem leszünk sosem című regénye, MÁN-VÁRHEGYI RÉKA: Mágneshegy című regénye, PINTÉR BÉLA: Újabb drámák című színműgyűjteménye, SIMON MÁRTON: Rókák esküvője című versei, SZILASI LÁSZLÓ: Luther kutyái című regénye, SZVOREN EDINA: Verseim címmel megjelent novellái, valamint TAKÁCS ZSUZSA: A Vak Remény című verseskötete.

A zsűri tagjai: Bálint András színész; Beck Zoltán, a 30Y énekes-gitárosa, egyetemi adjunktus; Fullajtár Andrea színész; Károlyi Csaba irodalomkritikus, az ÉS főszerkesztő-helyettese; valamint Szilágyi Zsófia irodalomtörténész.

A közönség március 25-től május 12-ig szavazhat a Libri weboldalán, áprilisban pedig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A szavazók között 100 darab könyvcsomagot sorsol ki a Libri, ezek az irodalmi díjak tíz döntős könyvéből állnak össze. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj átadóünnepsége május 15-én lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában