Prémium magazin

2017.04.21. 10:53

Bolygónk egészségének mutatói

Évről évre kevesebb megfelelő élettér áll a vonuló madárfajok rendelkezésére a klímaváltozás és az ipari hatékonyságú agrárgazdálkodás miatt.

Prémium magazin

Állománycsökkenésük a szakemberek szerint arra a veszélyre is figyelmeztet, hogy amennyiben az élőhelyek romlása tovább folytatódik, többek között a mezőgazdaságot szolgáló beporzó rovarok sokfélesége, emiatt pedig élelmiszerellátásunk biztonsága is veszélybe kerülhet.

A Magyarországon eddig megfigyelt több mint 400 madárfaj jelentős része vonuló, de az urbanizálódott fajok települési állományai, mint például a fekete rigó, hajlamosak felhagyni az őszi útra keléssel. Vannak olyan madárfajok, amelyekről azt sem tudjuk, hová vonulnak, mert speciális életmódot folytatnak. Ilyenek például a levegőben alvó sarlós fecskék, melyek a költési időszakon kívül nem szállnak le a levegőből. Tájékozódásukat a csillagképek és a Föld mágneses sugárzásának érzékelése segíti, de óriási szerepe van az emlékezőtehetségnek és a rutinnak is.

A rendkívül érdekes összeállítás a Veszprém megyei Prémium magazin tavaszi számában olvasható. Vonulási útvonalak térképe és számos különleges fotó teszik még érdekesebbé és szemléletesebbé az írást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!