programok

2019.04.23. 13:39

Jókai Napok Balatonfüreden: emlékezés művészettel, gasztronómiával

Gazdag rendezvény sorozattal várják az érdeklődőket Balatonfüreden, a Jókai Napokon, április 25-28 között, amit Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója és Bóka István, Balatonfüred polgármestere ünnepélyesen nyit meg április 26-án, a Jókai Emlékháznál, amit az író maga építtetett, és ott nyaranta 1870-től húsz éven át lakott.

Kovács Erika

Jókai Mórnak, a nagy írónak állít emléket a városban mintegy harminc éve a rendezvény sorozat, amely Balatonfüred egyik emblematikus eseménye. A 28. Jókai Napok április 25-28. között ezúttal is számos programot kínál. A Kecskeméti Énekes Kör és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertjével kezdődik a rendezvény, Caldara és Mozart lesz műsoron, Erdei Péter, Liszt-díjas karnagy vezényletével. Pénteken rendezik meg a hagyományos ünnepséget Jókai egykori villájának udvarán, majd irodalmi séta indul az író nyomában Hansági Ágnessel, Kiss A. Krisztával és Górász Péterrel, és az Irodalmi Magazin Jókai lapszámát is megismerhetik az érdeklődők. Könnyed irodalomtörténeti előadásokat is tartanak Szív/kórház/szimpózium címmel a Szívkórházról, ahol több jelentős író, költő gyógyult, pihent. Anekdotákkal, történetekkel, kórlapokkal idézik fel az alkotók személyiségét, akik jártak az intézményben. A gálaesten a Kaposvári Egyetem Rippl Rónai Művészeti Karának művésztanárai és színművész szakos hallgatói lépnek fel az Anna Grand Hotel dísztermében.

Később, a Jókai hajó fedélzetén lesz nyíltvízi felolvasás, és Hoppál Basspoetry Mihály révén izgalmas zenei improvizációk. Szombaton, a gasztronómia jegyében emlékeznek az íróra, a Koloska-völgyben, a Jókai-bableves főzőversenyen, amelyen mintegy hatvan csapat vesz részt, ismert közéleti szereplőkkel, színészekkel. Már kora reggel előkerülnek a bográcsok, hogy délben mindenki kedvére kóstolhasson, a zsűri pedig kiválassza a legízletesebb bablevest. Vasárnap a Jókai Emlékházban mesés-bábos tárlatvezetést rendeznek a gyerekeknek a Bárókerti Bábszínház közreműködésével. Este a Kisfaludy Galériában Rabindranáth Tagore és Lálan dalait szólaltatja meg Parvathy Baul Nyugat-Bengáliából származó bául énekesnő, és Wittek Béla, aki arab lanton kíséri. Mindezzel nem ér véget a rendezvény, ugyanis május 1-jén Jókai Majális várja a családokat, illetve színház, tánc, koncert és múzeumi alkotófoglalkozások.

Rendhagyó tárlatvezetést tart Rosta Sándor, az egykori Lipták-ház baráti körének tagja a Vaszary Galériában álló Balatoni nyár – Írófényképek című kiállításon, később József Attila versei elevenednek meg az Andaxínház előadásán. Több alkotó foglalkozás közül lehet választani, ott lesz mások mellett Szoboszlay András animációs filmrendező, grafikus, illusztrátor. Lehet sétálni Laborfalvy Rózával az író emlékházában, vagy táncolni a Vadvirágok Blues Band koncertjén. A rendezvényen együttműködési megállapodást köt a város a Kaposvári Egyetemmel. Így az egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának színművész diákjai évente legalább négy fellépési lehetőséget kapnak Balatonfüreden, ezzel színesítve a város kulturális életét. Cél az, hogy az oktatás és kultúra terén hosszú távú, tartalmas partneri kapcsolat jöjjön létre a város és az egyetem között. A Jókai Napok programjáról a város honlapján is lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!