Balatoni Kör

2020.02.06. 16:00

Balatonfüredi tavaszhívogatás borkóstolóval, sárkányeledellel

Tavaszhívogató kulináris rendezvényt szervez a helyi éttermeket és pincészeteket tömörítő Balatoni Kör Balatonfüreden, február utolsó napján, amelyre azokat is várják, akik a hidegebb időszakban is fel szeretnék fedezni a régió szépségeit.

Kovács Erika

Éskovács Péter: a gasztronómiának meghatározó szerepe van az életünkben, nem is szólva az idegenforgalomról

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A GasztroPikniken az idegenforgalom jegyében a régió több híres étterme és pincészete is kitelepül majd, közölte a szervezők képviseletében Varga László, a Balatoni Kör tagja.

A balatonfüredi Kisfaludy strand mellett, a parkolóban állítják fel a hatalmas sátrat, amelyben tíz híres balatoni étterem séfje süt – főz. Az ételek mellett ismert borászatok nedűit is megkóstolhatják az érdeklődők. Ingyenes borkóstolót is tartanak a régiós összefogással született Balaton borból, és „kerítés szaggató“ balatoni pálinkát is lehet majd tesztelni. A hangulatról kitűnő zenészek gondoskodnak, mások mellett a Mini Dixiland Band, Heincz Gábor Biga, Bluesberry Band és Dj Rob Lucas. A szervezők külön gondoltak a legkisebbekre, akik a Fanyűvő családi játékparkban szórakozhatnak. Mindemellett a tavalyi nagy sikerre való tekintettel sárkányeledel készítés is lesz, amelynek receptjét Füred Kapitány, a balatoni mesehős hozza el a gyerekeknek.

Éskovács Péter: a gasztronómiának meghatározó szerepe van az életünkben, nem is szólva az idegenforgalomról
Fotó: Pesthy Márton/Napló

-A gyerekprogrammal azokra a kutatásokra is fel akarják hívni a szülők figyelmét, amelyek szerint a főzés segít a gyermekek tanulási képességeinek fejlesztésében, a mozgáskoordinációban, matematikai és szövegértelmezési ismeretekben is előnyükre válik, fogalmazott Varga László. -A receptek értelmezése, olvasása, a kilók és a dekagrammok számolása pedig „iskolai” feladat is lehetne, és mindezt otthon is megtaníthatjuk a gyerekeknek. A gasztronómiának ugyanis meghatározó szerepe van egész életünkben, nem is szólva az idegenforgalomról – tette hozzá Éskovács Péter, az akció ötletgazdája.

Mit kell tudni a balatoni sárkányokról?

A balatoni sárkányeledel készítésének „valós alapja” is van, amelyet a gyerekek megismerhetnek. Egy balatoni legenda szerint a Bakony erdejében élt egy 24 fejű sárkány, aki naponta 24 lányt falt fel, ha pedig nem kapta meg őket, hatalmas pusztítást végzett. Amikor a helyi hősnek, Balatonnak kedvese került sorra, a fiú úgy döntött, hogy nem engedi a sárkányhoz a lányt. A szörny erre irdatlan haragra gerjedt: hatalmas krátert vájt karmaival, amit egy forrás megtöltött vízzel – így keletkezett a monda szerint a tó. Balaton később megküzdött a sárkánnyal, 23 fejét levágta, de az utolsó fejjel együtt ő maga is a tóba esett, ott lelte halálát. Amikor a szerelme ezt megtudta, ő maga is a vízbe vetette magát – együtt nyugszanak azóta is a tóban. A helyiek a vitéz iránti tiszteletből nevezték el a tavat Balatonnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!