Rendezvények, múzeumok

2018.04.27. 10:00

Majálisok és májusfaállítás – Programtippek a hosszú hétvégére

A szokásos május elsejei programok mellett, sok más lehetőségünk is van a kikapcsolódása.

veol.hu

Rendezvények

VESZPRÉM A Veszprém Városi Természetbarát Szövetség és az Építők TSE Séd-völgyet népszerűsítő túrája elsején 9 órától. Indulás a Szerelem-sziget bejáratánál.

Janits-Szabó Virág – tanító különleges előadása Női bölcsesség jógája címmel 2-án 17 órakor a kórház Csillag József termében.

Életvezetési tanácsok története – Protestáns etikától a sikertréningekig és a zenig című előadás 2-án 18 órakor az agórában.

Sz. Csordás Éva önálló irodalmi előadóestje 2-án 18 órától az agórában.

Veszprémi Majális

AJKA A Csékúti hősi emlékmű és a hősök kertjének felújítás utáni újraavatási ünnepsége 28-án 14 órakor a Padragi út 99. szám alatt.

Tavaszköszöntő majális és májusfaállítás 1-jén 9 órától az agórán, majd felvonulás a Sportcentrumhoz, ahol színpadi programok várják a látogatókat.

AJKÁN egész napos rendezvénysorozattal készülnek a szervezők. A programfolyam, május 1-jén reggel 9 órától májusfaállítással kezdődik. Az Agóra téren fellép az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, az Ajkai Városi Bányász Fúvószenekar és mazsorettcsoportja. A sokszínű zenés, kulturális programkínálat a sportcentrum szabadtéri színpadán folytatódik. A rendezvény záróműsora, Vastag Csaba kiszenekaros koncertje este 8.30-kor kezdődik.

BALATONAKALI Májusfaállítás 30-án 18 órától a Fék Üzletház parkolójába.

Május 1-én Retró majális a Bringakaliban.

BALATONALMÁDI Majális 1-jén 10 órától a Városház téren.

BALATONALMÁDIBAN kulturális és gyermekprogramokkal ünneplik május elsejét. A Városháza téren 10 órától estig fellépők adnak műsort. Délelőtt Rudi bohóc és Rosta Géza előadóművész szórakoztatja a gyerekeket. Dél-után tánccsoportok lépnek fel, valamint műsort ad Dávid Roland és Arany Timi énekes, a programot a Fun Thomas Band koncertje zárja. Napközben kézművesvásárt tartanak, az apróságokat csúszda és körhinta is várja a téren.

BALATONFÜRED Jókai-bablevesfőző verseny a Koloska-völgyben 28-án 8 órától, eredményhirdetése 15.30-kor.

A Bozsik Yvette Társulat Pinokkió című darabja 29-én 16 órától a Balaton Szabadidő Központban.

Múzeumi Majális 30-án és 1-jén.

Ingyenes programok az Életmód Klub, Vitalitás 2010 Közhasznú Egyesület szervezésében 30-án 10 órától a Kisfaludy Galériában.

Szakmáry Dalma előadása Füred énekesmadara címmel Blaha Lujza pályaképéről 30-án 14 órától és Üstökös – tréfák Jókai Mórtól címmel Tóth Loon előadása 16 órakor a Jókai Mór Emlékházban.

A római kori cserépégető és Füred római kora címmel Palágyi Sylvia előadása 30-án 16 órakor valamint a Balatoni Hajózás Anno vers- és prózaíró pályázat eredményhirdetése 30-án 18 órakor a Balatonfüredi Helytörténeti Gyűjteményben

Menedék a tüdőszanatóriumban – Levendel László gyűjteményéből című kiállítás katalógusának bemutatója 30-án 16-kor a Vaszary Galériában.

Régi füredi majálisok és mulatságok! címmel P. Miklós Tamás vetített képes kultúrtörténeti előadása 1-jén 13 órakor a Helytörténeti Gyűjteményben.

BALATONFÜREDEN április 30-án és május 1-jén rendhagyó majálisünnepre hívja a családokat és az érdeklődőket a város, ahol a megszokott majálishangulattól eltérően a szervezők a művészetre helyezik a hangsúlyt a tópart melletti kulturális negyedben. A kiállítási helyszíneken a tárlatvezetések, az alkotóműhely-foglalkozások és a kézműveskedés mellett bábszínházzal, klasszikus és blueszenei koncertekkel indítják el a nyárváró szezont. Fellép Teleki Gergő zongoravirtuóz, Suba Attila és a SoulFool Quartet, akikkel együtt muzsikál Pribojszki Mátyás blueszenész. Kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt szólnak a Miska-mesék a Bárókerti Bábszínháztól, de előadást hallhatnak Füred énekesmadaráról, Blaha Lujzáról, vagy Tóth Loon rendezésében életre kelnek a Jókai Mór Üstökös című lapjában megjelent tréfák. A kiállítóhelyeken találkozhatnak Susán Péter Magicmannel, aki bűvészmutatványokkal kápráztatja el a látogatókat. Lesz májusfaállítás, papírsárkány-készítés és vitorlástörténeti interaktív kiállítás a Balaton partján. Nem marad ki a majálishangulatból a sörkóstoló és a virslis ételek palettája sem.

BERHIDÁN családi és sportmajálissal is készül a város a munka ünnepe alkalmából, így április 30-án a Petőfi művelődési házban 15 órától táncbemutatón, bohócműsoron, Szandi zenés műsorán, majd 18 órától májusfaállításon vehetnek részt a látogatók. A délutáni programot retró buli követi, másnap 9 órától pedig sportmajálissal folytatódik a jókedv a peremartongyártelepi focipályán, ahol vegyes korosztályú csapatok mérhetik össze tudásukat a májusi csapatderbin.

CSOPAK Majális 1-jén 10 órától az Üdülőfalu és Kempingben.

CSOPAK Egész napos programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral készül a település május 1-jén a csopaki üdülőfalu és kempingben. 10-18 óráig élő csocsó, pedálos gokartok, ugrálóvár, népi játékok, íjászat várja a láto-gatókat, akik 15 órától a helyi néptánccsoportok fellépését tekinthetik meg. 17 órától a M. É. Z., fél héttől pedig a Rulett együttes szórakoztatja a közönséget.

DEVECSER Színes programsorozat reggel 8 órától. Zenés műsorok 16 órától.

DEVECSERBEN május elsejét színes programsorozattal ünneplik. Reggel 8 órától a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar zenés ébresztővel készül városszerte. A tavaszköszöntő rendezvény városi főzőversennyel folytatódik a Makovecz közösségi ház udvarán. Délután a gyermekeknek íjászattal is készülnek a szervezők. A programot zenés műsorok színesítik, 16 órakor Veres Mónika, 17 órakor Szabó Ádám, 18 órakor pedig az MVP rapformáció lép színpadra. Az Adrenalin zenekar 19-22 óráig gondoskodik a vigadalomról

NAGYVÁZSONY Szent György-napi Marha (nagy) hajtás 28-án 8.30 órától.

NAGYVÁZSONYBAN hétfőn és kedden még tart a Kinizsi-majális a várnál, ahol minden-nap látványos hagyományőrző felvonulással indul a program. Napközben végvári hagyományőrzők, kézművesek, solymászok, katonai és gasztroprogramok, zenés produkciók szórakoztatják a nagyérdeműt a Kinizsi várnál.

PÁPÁN a XI. civil majálisnak az Erzsébet liget ad otthont kedden. 10 órától a helyi nyugdíjas-egyesület májusfát állít, 13.30-tól pedig rendőr- és tűzoltóautó-bemutató gazdagítja a programot. A rendezvény megnyitóját 15 órakor tartják, ezt követően estig zenés-táncos színpadi programokkal várják az érdeklődőket. Emellett 16 órakor átadják az Önkéntes-díjat, és interaktív foglalkozások is színesítik a napot.

SÜMEGEN a Várcsárda kertjében rendezik a majálist. Tíz órától kispályás labdarúgó-mérkőzések lesznek, déltől játszik a Sümegi Fúvószenekar, 13 órától ügyességi és sportversenyek várnak mindenkit. Délután tüzérségi vártámadást rendeznek íjász- és solymászbemutatóval, majd lovagi torna kezdődik a fedett arénában. Közben a színpadon fellép a Smash, az Anna and the Big Face, az Új idők és az Ender’s game együttes.

TÓTVÁZSONY Május 1-jén civil majálist tartanak a településen. A program 9 órakor kezdődik a 3-5 fős csapatok részére meghirdetett, falut körbejáró vetélkedővel. A rendezvény 11 órától népi játszóházzal folytatódik a kultúrháznál. 12 órakor a Borkőmoszat zenekar gyermekműsora következik, majd 14 órakor felállítják a májusfát és fellépnek a helyi kultúrcsoportok is.

VESZPRÉMBEN a régi majálisok hangulatát elevenítik fel és egészítik ki újdonságokkal május elsején a Séd völgyében. Az érdeklődőket 10 és 18 óra között számos program várja a Kolostorok és kertek rendezvényterületen. A majális sztárvendége Csemer Boglárka lesz, az énekesnő 15 órakor lép színpadra. Emellett több helyi kulturális csoport is műsort ad a nap során, a Veszprém Megyei Kutató-Mentőszolgálat Alapítvány kutyás bemutatót tart. A tónál horgászversenyt rendeznek, emellett atlétikai és sorversenyek, valamint tizenegyesrúgó bajnokság is színesíti a programot. A gyerekeket körhinta, arcfestés, légvár és trambulin is várja a majálison.

ZÁNKA Családi majális 1-jén 14 órától a Faluház udvarán.

ZÁNKÁN május 1-jén 14 órától majálist tartanak a faluház udvarán. Az érdeklődőket élményfőzés, májusfadíszítés és -állítás és a Baráti Dal-Szín-Ház műsora várja. Lesz büfé is, a zenét Borda Lajos szolgáltatja.

Múzeumok

VESZPRÉM Laczkó Dezső Múzeum: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Dubniczay-palota: Várgaléria, Tegulárium: kedd–vasárnap, 10–17 óráig. Csikász Galéria: hétfő–szombat 10–18 óráig. Modern Képtár, Vass László-gyűjtemény: hétfő–szombat 10–17 óráig. Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ: kedd–szombat 9–17 óráig.

BALATONFÜRED Vaszary Galéria: szerda–vasárnap 10–18 óráig. Jókai Mór Emlékház: szerda–vasárnap 10–18 óráig. Városi Helytörténeti Gyűjtemény: szerda–vasárnap 10–18 óráig. Kisfaludy Galéria: szerda–vasárnap 12–18 óráig. Vitorlázeum: csütörtök–vasárnap 10–18 óráig. Arácsi Népház és Fiókkönyvtár: hétfő, csütörtök 10–18 óráig, szerda, szombat 14–18 óráig. Arácsi Kiállítóház: péntek– vasárnap 14–18 óráig.

HEREND Porcelánművészeti Múzeum: hétfő–vasárnap 9.30–18.00.

PÁPA Kékfestő Múzeum: kedd–szombat: 9–16 óráig. Pápai Református Gyűjtemények: könyvtár, kedd–péntek 8–16 óráig, múzeum, kedd– péntek: 8–16 óráig, szombat–vasárnap 9–17 óráig.

SÜMEG Sümegi Vár és Vármúzeum: kedd–vasárnap: 9– 16 óráig.

TIHANY Bencés Apátsági Múzeum: 10–16 óráig. Babamúzeum: hétfő–vasárnap 10– 16 óráig.

VÁRPALOTA Trianon Múzeum (Zichy-kastély): kedd– csütörtök 10.30–16 óráig, péntek–vasárnap 10.30–17 óráig.

ZIRC Reguly Antal Műemlék Könyvtár: kedd–vasárnap 10– 12 és 13–16 óráig. Bakonyi Természettudományi Múzeum: kedd–vasárnap 9–17-ig.

(Képek forrása: pixabay.com)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!