Megemlékezések és családi nap: programok az ünnepi hétvégén Veszprém megyében

20201023 Veszprém Brusznyai emlékmű. 1956-os koszorúás. a Koszorút elhelyezte Óvádi Péter Országgyűlési képviselő és Porga gyula polgármester Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Október 22.

Megemlékezés Szentkirályszabadján

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeznek a településen október 22-én, pénteken 16.30-kor a református templomnál lévő emlékműnél. Köszöntőt mond Szűcs László lelkipásztor és Gyarmati Katalin polgármester, verset szaval Szabó Péter alpolgármester.

Óvják a környezetet

Önkéntes szemétszedésre várnak minden tettre kész, környezetét szerető lakost október 22-én, pénteken 12 órára a badacsonytördemici faluházban. Itt kesztyűt és zsákot osztanak ki a résztvevők számára. Jelentkezni az előző napon délig lehet a polgármesteri hivatalban. Rossz idő esetén a megjelölt időpont változhat – adták hírül a szervezők.

Zenetörténeti előadás Veszprémben

A teremtés nyolcadik napja – Messiaen, a teológus zeneszerző címmel tart előadást Rostetter Szilveszter orgonaművész, zenetanár október 22-én, pénteken 18 órától a Hangvilla harmadik emeleti konferenciatermében a Zenetörténeti előadássorozat következő felvonásán.

Városi megemlékezés Pápán

Az önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharcról emlékezik meg október 22-én, pénteken. 17.15-kor megkoszorúzzák Kiss Zoltán honvéd alezredes emléktábláját a Deák Ferenc utcában, 17.30-kor pedig Katona István, Pápa Város Forradalmi Tanácsának elnökéét a Márton István utcában. 18 órakor a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke mond beszédet, majd 1956, te csillag címmel láthat ünnepi műsort a közönség Sipos Ferenc, a Sopron Táncegyüttes Bonis Bona-életműdíjas művészeti vezetője összeállításában. Közreműködik Pataki András Jászai Mari-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a Sopron Táncegyüttes és a Fajkusz Banda. A megemlékezés az Erzsébet-ligeti Magyar pieta 1956 szobornál koszorúzással zárul, Pápa Város Fúvószenekara és az MH Pápa Bázisrepülőtér közreműködésével.

Tudomány és hiedelmek

Csányi Vilmos etológus, Széchenyi-díjas akadémikus, író lesz a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza vendége a Velünk élő kiválóságaink sorozatban, október 22-én pénteken, 18 órától. A professzor Tudomány és hiedelmek címmel tart rövid előadást, majd a híres vendéggel kötetlenül lehet beszélgetni, mely kutyásoknak különösen érdekesnek ígérkezik.

Október 23.

Őszi Családi Kézműves Nap Eplényben

Október 23-án 13 és 17 óra között a Síarénába őszi kézműves napra várnak. Különböző otthoni dekorációt készíthetőek a természet adta őszi termésekből: a kisebbek vadgesztenye figurákat, a nagyobbak hangulatos őszi ajtódíszt. A program során animátorok segítenek, így együtt lehet alkotni és kreatívkodni. A helyszín Holle Anyó kunyhója, ahol sült gesztenyével és forró teával hangolódhatunk az őszre. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! A részvétel feltétele: jó idő esetén érvényes libegő jegy felmutatása, rossz idő esetén 1000 Ft/fő költség fizetése a helyszínen.

Bakonyi kaland túra

Október 23-án 9:30-tól gyalogtúrára várják az érdeklődőket. A táv 14 km, időtartam 5-6 óra. Látnivalók: Gerence-patak, Odvaskő-barlang, Bakonybéli-Szarvad-árok, Tönkölös-hegy. A terep részben szintben, részben fokozatos emelkedőkkel, erdei, földes utakon zajlik majd. A túra szervezőinek felajánlható támogatás 1500 Ft/fő, ezt induláskor lehet személyesen odaadni.

Megemlékezés és értékünnep Kemenesszentpéteren

Az önkormányzat ünnepi megemlékezést tart az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából október 23-án, szombaton 15 órakor a Hősök-emlékműnél (rossz idő esetén a kultúrházban). Beszédet mond Törekiné Takács Beáta polgármester, műsort adnak a Vargha Gyula Református Óvoda és Általános Iskola tanulói. A koszorúzást követően, 16 órától értékünnepet tartanak az Új értéktár létrehozása és működtetése fiatal értékőrökkel Kemenesszentpéter és Csúz településeken című pályázat zárásaként a kultúrházban. A települési értéktárba bekerülő helyi értékek bemutatása után fellép a Magyargencsi Dalkör, a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar és a helyi Bíborvirág Tánccsoport.

Városi ünnepség Veszprémben

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeznek az önkormányzat szervezésében október 23-án, szombaton 18 órakor a Brusznyai emlékműnél. Beszédet mond Ovádi Péter országgyűlési képviselő, közreműködnek Csík János, Dresch Mihály, Balogh Kálmán zenészek és Csadi Zoltán színész, Veszprém Város Vegyeskara, valamint a MH Légierő Zenekara.

Október 24.

Túravezetés a Bakonyban a Cseszneki vártól

Október 24-én 9 órától túrára vár a Bakony-túra. Ahogy invítálójukban írják, „első túránk pozitív visszajelzésein felbuzdulva -újabb kalandra indulunk. Egy finom meglepetéssel ezúttal is készülünk! Csak annyit árulunk el, hogy egyik hozzávalója a vadon gyümölcse. Túravezetésünk célja az élővilág megismertetésén keresztül a természet megszerettetése! Szakmai szemmel, de mégis közérthetően mesélünk arról, ami a szemünk elé tárul.” Előzetes jelentkezés feltétlen szükséges! Táv: kb. 10 km. A túra időtartama 3 – 4 óra. Nehézség: közepes (!). Találkozóhely: Csesznek, Katolikus temetővel szembeni parkoló (Tarack hegy tövèben). Indulás: 9 óra. További infók a 70/229-8483-as telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!