Egyre népszerűbb a sportág

2018.02.25. 11:00

Nemzetközi pétanque versenyt rendeznek Szigligeten nyáron

Tóth B. Zsuzsa

Egyre népszerűbb a pétanque Szigligeten Fotó: szakosztály

Július 10-e és 15-e között nemzetközi edzőtábort hirdet a Balaton SE pétanque szakosztálya. A táborra a létszám alig egy hónap alatt betelt. Hét ország játékosai vesznek részt a táborban a magyarok mellett, ukránok, szlovákok, franciák, olaszok, görögök és mongolok sportolnak és pihennek majd. A tábor célja a sportág népszerűsítése, a résztvevők játéktudásának fejlesztése, nemzetközi kapcsolatok építése, sportbarátságok kötése, valamint felhívni a figyelmet arra, hogy az eredetileg francia nemzeti sportág, a pétanque is szeretne részt venni a 2024-ben Párizsban rendezendő olimpián. A tábor szakmai vezetője Claudio Mamino, az F.I.B., az Olasz Golyósportok Szövetsége Elnökségi tagja, a F.I.P.J.P. Nemzetközi Pétanque Szövetség elnökségi tagja, az F.I.P.J.P. Technikai és Bírói Bizottságának tagja, az F.I.P.J.P. bírája. A sportolókat Cappaccioni Ricardo, az olasz női és férfi válogatott szövetségi kapitánya és Rattenni Gianluca, az olasz ifjúsági válogatott és a 22 éven aluli reménységek válogatott szövetségi kapitánya edzi majd.

Egyre népszerűbb a pétanque Szigligeten Fotó: szakosztály

A szigligeti pétanque élet 2016. novemberében kezdődött, amikor a  Balaton SE megalakította pétanque szakosztályát. 2017-ben megnyerték az országos  Diákolimpiát az 5-6. osztályosok korosztályában, OB versenyek dobogóin álltak, a tizennyolc 14 év alatti versenyzőik mindegyike állt már dobogón. Monteiro Giovana 13 éves játékosuk 2016-ban a monacoi EB-n képviselte hazánkat az ifjúsági válogatottban, ahol a Nemzetek Kupája 3. helyezését hozták el. 2017-ben a Kínában, Kaihua városában megrendezett Ifjúsági Vb-n, mint a magyar ifjúsági ranglista vezetője a válogatottal a Nemzetek Kupája 5-8. helyezéssel tért haza.

Tavaly nyáron a Centrope Cup, a hat ország helyszínén zajló Közép-európa kupa sorozat magyarországi helyszínének Szigligetet kérték fel, illetve megrendezték az első nemzetközi kupát, a Szigliget Kupát, valamint az első Éjszakai duplett versenyt. Ez utóbbi is egyedülálló volt hazánkban. A fenti versenyeket idén szintén megrendezi a szakosztály. A Szigliget Kupa megnyitóján Balassa Balázs köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy reményeik szerint Szigliget hamarosan a magyar pétanque fellegvára lesz. tbzs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!