programok

2020.09.25. 07:00

Népi mesterségek titkai tárulnak fel a zirci alkotóházban

A szövéstől a nemezelésen, a kosárfonáson át a bőrözésig a népi mesterségek fortélyaiba engednek bepillantást az érdeklődőknek hétvégén a kézműves-­alkotóházban. Mindenkit várnak a programra, aki elmélyült alkotásra vágyik.

Juhász-Léhi István

Fotó: múzeum

Szeptember utolsó hétvégéjén kétnapos programot kínál a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház, amelynek műhelyeiben többféle kézművesmesterség oktatására kerül sor kis létszámban, hatfős csoportok számára az országos Alkotóházak Hétvégéje programsorozat keretében. Ki-ki kedvére választhat a kosárfonó, kézi szövés, nemezelés vagy bőrművesség közül.

A program során szeptember 25-én, pénteken 13–17 óra között az európai kosárfonási technikákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, spirális technikával készítenek kosarat Fodróczi Kármen vezetésével. 18 órától szintén ő tart elő­adást Régi-új zöld alapanyag: a fűzvessző és ami abból készül címmel az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma közművelődési termében.

Szeptember 26-án, szombaton 9–12 óráig a nemezelés titkaiba pillanthatnak be a résztvevők: finom szálú, színes gyapjúból készíthetnek el egy kisebb nemez tolltartót Marton Károly és Marton-Bőczy Boglárka útmutatása alapján.

Ugyanaznap 9–13 óráig ismét az európai kosárfonási technikákat mutatja be Fodróczi Kármen.

Ezt követően, 14–17 óráig a kézi szövés lesz terítéken. Szövőkártya és szádfa segítségével a szalagszövés technikájával ismerkedhetnek meg a jelentkezők B. Dobos Teréz segítségével.

A bőrözés technikáját ugyanekkor, 14–17 óráig Gáspár Marianna mutatja be az érdeklődőknek, ékszert és kulcstartót készítenek.

A szervezők kérik, hogy a részvételi szándékot jelezzék a múzeum elérhetőségén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!