Október 6.

2018.10.05. 09:40

Aradi Vértanúk Emléknapja – Ünnepi megemlékezéseket tartanak megyeszerte

1849 október 6-án Aradon kivégezték az 1848-49-es szabadságharc 13 volt katonai vezetőjét: Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos.

veol.hu

Október 5. péntek

12:00 – Balatonfüred

Helyszín: Aradi Vértanúk parkja

Az ünnepi műsorban közreműködnek a Radnóti Miklós Általános Iskola diákjai, valamint a Ferencsik János Alapfokú Művészeti Iskola Ifjúsági Fúvószenekara.

16:00 – Kádárta

Megemlékezés a kádártai temetőben a tizenhárom ismeretlen katona sírjánál. Ünnepi beszédet mond: Czaun János önkormányzati képviselő

Közreműködnek: Burgyán Zsófia – vers, Kocsis Attila és Kocsis Bálint – zene (Esőhelyszín: Közösségi Ház Nagyterme)

17:00 – Gyulafirátót

Megemlékezés és koszorúzás a Batthyány Lajos emlékszobornál

Ünnepi beszédet mond: Czaun János önkormányzati képviselő

Közreműködnek: a Gyulaffy László Általános Iskola tanulói és a Bakonyerdő Pávakör (esőhelyszín: A VMK Gyulafirátóti Művelődési Ház nagyterme)

Október 6. szombat

16:00 – Veszprém

Megemlékezés és koszorúzás a Török Ignác utcai Aradi vértanúk emlékműnél

Ünnepi beszédet mond: Szabó György alezredes, református tábori lelkész

Köszöntőt mond: Brányi Mária alpolgármester, valamint Avanesian Alex, az Örmény Diaszpóra vezetője

Közreműködnek: Felföldi Gábor és Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai, valamint Lohonyai Zoltán gitáron.

18:00 – Balatonalmádi

Városi megemlékezés az Aradi vértanúk emlékére a Hősi Emlékműnél.

Szervező: Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár

A világ birája, a történelem fog e kérdésre felelhetni. Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a' hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökké valóságon keresztűl; engem, ki nem borúlhatok le a magyar Golgotha porába, engem October 6ka térdeimre borúlva fog hontalanságom remete lakában látni a mint az engem kitagadott Haza felé nyujtva agg karjaimat a hála hő érzelmével áldom a vértanuk szent emlékét hűségükért a Haza iránt, 's a' magasztos példáért, melyet az utódoknak adtanak; 's buzgó imával kérem a magyarok Istenét hogy tegye diadalmassá a velőkig ható szózatot, mely Hungária ajkairol a magyar nemzethez zeng. Úgy legyen. Amen!

– Kossuth Lajos, Turin September 20 1890

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!