I. Veszprém megyei Denevér és Gyöngybagoly Konferencia

2019.02.04. 17:00

Összhangban denevérrel, gyöngybagollyal

Az I. Veszprém megyei Denevér és Gyöngybagoly Konferencia megszervezésének elsődleges célja, hogy az épületlakó denevér és a gyöngybagoly ellenőrzések összhangba kerüljenek – nyilatkozta a hétvégi, Pangea Egyesület Panoráma házában esedékes esemény apropóján Mészáros József denevérkutató, aki kiemelte: az épületfelújítások során fontos az együttműködés kialakítása mind denevér-, mind gyöngybagoly védelmi részről és egy hatékonyabb és pontosabb épület ellenőrzési stratégia kialakítása is központi téma a konferencián.

Juhász-Léhi István

 

Mészáros József hangsúlyozta, hogy az eddigi évek során nem volt olyan fórum, ahol a két kutató csoport találkozhatott volna és eszmét cseréljen, a konferencia igyekszik ezt a hiányt is pótolni.

Megtudtuk: a gyöngybagoly felmérések – egy faj révén szó – kicsit egyszerűbbek és kisebb szaktudással elvégezhetők, mint a denevér felmérések. Magyarországon jelenleg 28 denevér faj él, ezek jó része épületekben is előfordul, így a gyöngybagollyal ellentétben, legalább 12-14 faj ismerete szükséges a pontos adatok szolgáltatásához. A Bakonyi Denevérkutatás épp ezért vállalta fel ennek a szakmai találkozónak a megszervezését.

„A denevéres tapasztalatokat átadva gyöngybaglyász kollégáinknak, hatékonyabbá tehető a felmérések pontossága, valamint az eddig lakatlan épületpadlásként bejegyzett ingatlanok státusza megváltozhat” – mondta Mészáros József.

A denevérek a lehető legkülönfélébb helyekre húzódhatnak be – nem mindig szabadon függnek – így észrevételük gyakorlatot és tudást igényel. A kutató hozzátette, fontos tényező az is, hogy a felmérések során, ha ezeket külön- külön végezzük, nagy zavarásnak tehetjük ki a szülőkolóniát, emellett az épület üzemeltetők sem szeretik, ha hetente bejelentkezik valaki, hogy a padlást szeretné átnézi denevér, gyöngybagoly után.

A hétvégi konferencia fontos célja a szakemberek összefogása, koordinálása és a megyei ellenőrzések összehangolása. Ezzel az együttműködéssel hatékonyabban lehetne fellépni a védelmi intézkedések során.

„Fontos, hogy a civil szervezetek mellett a helyi Nemzeti Parkot, mint a természeti értékek kezelőjét és a Természetvédelmi Hatóságot is partnerként kezeljük” – tette hozzá Mészáros József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!