Színpompás éjszaka

2019.08.17. 07:00

Programok Szent István ünnepén Veszprém megyében

Megyénk számos településén műsorral köszöntik augusztus 20-át, államalapító Szent István ünnepét. A legtöbb városban egész napos program várja az ünneplőket.

Ajkán a városi ünnepség változatos programokkal várja az érdeklődőket augusztus 20-án az Agóra téren. A művelődési központ parkjában az Attrakció hagyományőrző népi gyermekjátékai és kézműves-foglalkozások kellemes időtöltést kínálnak az ifjúságnak 17 órától. 20.30 órakor a város kulturális csoportjai és énekesei az István a király rockoperából adnak elő részleteket. Ünnepi beszédet mond Schwartz Béla polgármester, majd tűzijáték következik. A Vörösmarty iskola udvaráról lövik fel várhatóan 21 óra 30 perc körül, az Ajka város kulturális csoportjai és énekesei által az István, a király rockoperából előadott részletek után. Tervezett időtartama 15 perc.

Badacsonytomajon az államalapító Szent István király-kápolna búcsúja 10.30-kor rózsafüzérrel kezdődik, majd ünnepi szentmise lesz a szombathelyi Erkel kórus közreműködésével. A program az új kenyér megáldásával és megszegésével fejeződik be. A Badacsonyi fényvarázs vízi parádé 19-én lesz a badacsonyi mólónál. A programban 21 órakor feldíszített, kivilágított vitorlások vonulnak ki a kikötőből, 22 órakor tűzijáték lesz, majd a vitorlások bevonulása zárja az eseményt.

Herenden kedden 9 órától szentmisét tartanak a Kézművesfesztivál sátrában. 10 órakor Jánszky Lajos László polgármester mond beszédet. Délután zenés programokkal folytatódik az ünnepi műsor, ami a 21 órakor kezdődő ­István, a király táncshow-val zárul.

Sümegen az ünnepi megemlékezés 16.30-kor kezdődik, a Kisfaludy művelődési központban Végh László polgármester ünnepi beszédével és az új kenyér megáldásával. A Broadway Táncegyüttes műsorát Buzási Szabolcs ünnepi dalcsokra követi, majd szentmise lesz a plébániatemplomban, és koncert a Camerata Pelsonore együttesből alakult vonósnégyes előadásában. A felújított sümegi Golgotát

20 órakor adják át a temetőben, a rendezvényt tűzijáték zárja 21 órakor.

Tapolcán az ünnepség reggel kilenc óra után ünnepi térzenével kezdődik a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekarral a Fő téren. Ünnepélyes zászlófelvonás, koszorúzás lesz a Templom-dombon, majd ünnepi szentmise, ünnepi beszéd, kenyérszentelés. A délutáni programokat a Zajongó gyerekkoncert nyitja, majd

a Nyírettyű Népzenei Együttes játszik, fellép a Csobánc Népdalkör, a Batsányi Táncegyüttes. Lesz táncház, musical, 21 órakor tűzijáték, végül Sajcz Gábor játszik harmonikán.

Balatonfüreden a kilenc órakor kezdődő ünnepi szentmise után kenyérszentelés lesz, majd térzenét ad Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara. A Szent István téren fél 11-kor kezdődik a városi ünnepség, ahol Bóka István polgármester mond beszédet, közreműködik a Balatonfüred Néptáncegyüttes és a Makám Együttes. A Kisfaludy színpadon este fél nyolckor Balaton- almádi és Balatonfüred Város Vegyeskara ad koncertet, fél kilenckor a Makám, a tűzijáték 22 órakor kezdődik.

Zircen 10 órakor ünnepi szentmise lesz a ciszterci bazilikában, 11 órakor a Rákóczi téren, az Országzászló emlékműnél Ottó Péter polgármester mond beszédet. Az ünnepi rendezvényen megáldják, megszentelik az új kenyeret, átadják a városi kitüntetéseket, a középiskolai tanulmányi ösztöndíjakat. Az ünnepségen közreműködik a gyergyócsomafalvai Mocorgók Néptáncegyüttes.

Balatonalmádiban a Wesselényi strandról lövik fel a tűzijáték rakétáit 22.15-kor. A látványosság után kezdődik el az Almádi borfesztivál zárókoncertje.

Balatonfűzfőn az ünnepi programok tűzijátékkal zárulnak 22 órakor, a rakétákat a Föveny strandról lövik fel.

Zánkán 20-án 21.45 órakor lesz tűzijáték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!