veszprém

2019.03.13. 17:00

Szentmise és kék lufis felvonulás az autizmussal élőkért

Az AutiSpektrum Egyesületet 2013 januárja óta működő önsegítő csoport, melyet Veszprém megyei, autizmus spektrumzavarral élő gyermeket nevelő szülők hoztak létre Brokés Judit kezdeményezésére.

Müller Anikó Hanga

Készülnek az alkotások a zeneterápiás foglalkozáson Fotó: Fülemile Judit

Megalapítását az sürgette, hogy az érintett családok hasonló gondokkal küzdenek, a támogató- és ellátó rendszer hiányosságai mindenkinek problémát okoznak. Úgy érezték, változásokat csak együttesen fellépve, szervezett formában érhetnek el. Tagjaik között van autizmus szakirányú gyógypedagógus és pszichológus, pszichiáter is. A városi önkormányzattól helyiséget kaptak, melyet közösen felújítottak, berendeztek. Tevékenységük sokrétű. Működésük hat éve alatt szemléletformáló órákat tartottak autista gyermekek osztályaiban, kortárs segítő csoportot, nyári fejlesztő tábort, művészet-, szociális kommunikáció-, mozgás-, kutya-, lovaglásterápiát, közös szabadidős programokat szerveztek. Info-Pontot és Nyitott Irodát, működtetnek, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatnak az érintettek és szakkönyvtár is rendelkezésükre áll.

Készülnek az alkotások a zeneterápiás foglalkozáson Fotó: Fülemile Judit

Havonta a szülőcsoport összejövetelen saját tapasztalataik megosztásával, meghívott szakemberek segítségével beszélgetnek egy-egy témáról. Az idei, immár ötödik veszprémi Autizmus Világnapi rendezvénysorozatuk március 21-től április 5-ig tart. 21-én a Petőfi Színház előcsarnokában állítják ki Ábrahám Sára és ifj. Csom Árpád képeit, valamint az egyesület fiataljainak alkotásait, melyek a zeneterápiás foglalkozásaikon készültek. 23-án az Európa Kulturális Útvonala tanösvényen Viselj valami kéket mottóval bakonyi túrán vesznek részt. 30-án a családi napjuk keretében fellép a Kaláka együttes, a Mézengúzok gyermekzenekar, 31-én szentmisét celebrál az autizmussal élőkért Damai János atya. Április 2-án a világnapi rendezvényen, a városházán kiállítás lesz az előzetesen meghirdetett rajz- és pólótervező pályázat alkotásaiból, melyeket díjaznak is. Ezt követően innen indul a kék lufis szimpátia felvonulás a színházig, ahol a kékek kivilágított épület előtt elengedik a léggömböket. 5-én Fekete Gy. Viktor Az élet sűrűjében címmel tart lélekerősítő önéletrajzi előadást. A programsorozat fővédnöke Ovádi Péter országgyűlési képviselő, védnöke Porga Gyula polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!