Programok

2014.01.19. 14:05

Programok, rendezvények Veszprém megyében január 20-tól

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények január 20-tól. Böngésszen, és válogasson!

FEBRUÁR 15.

Újra báloznak

Városlőd – Az idén is megrendezik a svábbálokat a művelődési házban. Az első mulatság február elsején lesz, akkor a Die Lausbuben zenekar játszik. A második alkalommal, február 15-én a Donau Power zenél, március elsején pedig a Johanns Kapelle zenekar. Mindegyik bálban fellép a Városlődi Vegyeskar és a Pergő Rozmaring Tánc-együttes. A bálok este nyolc órakor kezdődnek.

FEBRUÁR 8.

Ki mit tud a Somlóról?

Iszkáz, Kiscsősz - Február 8-án (szombat) ismét megrendezik a hagyományos kiscsőszi farsangi mulatságot, melynek során „Dezső disznó a mennybe megy”. Ezzel párhuzamosan zajlik majd az iszkázi Faluházban a Ki Mit Tud a Somlóról? elnevezésű szellemi vetélkedő, a devecseri járás településeinek négy fős csapatainak részvételével. Ide várják az országgyűlés alelnökét, Lezsák Sándort, aki egyben a játék zsűri elnöki tisztjét is ellátja. Délután Kiscsőszön álarcos farsangi felvonulást tartanak a falu egyetlen hosszú utcáján, majd elégetik a telet jelképező kiszebábot. Az itteni Faluházban népzenei műsorok várják az érdeklődőket, ahol fellép a veszprémi Bakony Táncegyüttes, az Apetka Táncegyüttes, valamint Kerta és Csögle gyermek néptáncosai. Este kerül sor a disznótóros vacsorára és az azt követő fergeteges bálra, ahol a Dűvő Zenekar húzza a talp alá valót. A szervezők kérdésünkre elmondták, hogy a lakiteleki Népfőiskola Alapítványával szorosan együttműködve azon fáradoznak, hogy megteremtsenek egy kulturális központként működő népfőiskolát a Somló környékén.

FEBRUÁR 3.

Macikiállítás és alkotás

Ajka – A művelődési központ újra megrendezi amacikiállítást. A tárlatot február 3-án 10 órakor nyitják meg, egyben a rajzpályázati anyagokat is bemutatják a József Attila úti épületben. Másnap 16 órakor a felnőtteket hívják alkotni, a szabad- időközpontban használati tárgyakat készíthet bárki bőrből.

FEBRUÁR 2.

Időutazás a triászba

Dörgicse - Szerzetesek Világnapja geotúra szervez február 2-án a Bakony-Balaton Geopark. A hármas szám jegyében zajló túra során három híres középkori templomot (Boldogasszony dörgicsei-templomrom, Kisfalud-dörgicsei templomrom és Szt. Péter-dörgicsei templomrom), három Dörgicse nevű települést és három teljesen különböző arculatú mészkőterületet („mészkő a tetőn”,„mészkő a tálban” és „mészkő a falban”) mutatnak be a természet szerelmeseinek, melynek során időutazást tehetnek a leghatalmasabb hármas, a földtörténet triász időszakába. Találkozási hely Alsó-dörgicse, Boldogasszony templomrom. A túra hossza hat kilométer.

FEBRUÁR 1.

Levendulás szöszmötölés

Tihany – A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság február 1-én Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba szervez kicsiknek és nagyoknak kellemes időtöltést. A kézműves foglalkozás során levendulával töltött díszek, levendulás muffin és szívgirland készítését sajátíthatják el az érdeklődők. A részvétel térítésmentes.

II. Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál

Helyszín: Sportcsarnok és környéke

A rendezvény zárásának várható időpontja: 21.00 óra

˗         „Korok viseletei” című kiállításKísérő programok:

˗         Ételkóstoló helyi tájjellegű tésztaételekből, melyeket a településünkön működő civil szerveződések készítenek. Kelt tészták (fánk, bukta, kalács) lepények, pogácsák, prósza
˗         kézműves foglalkozás gyermekeknek
˗         népi kismesterségek bemutatkozása
˗         vásártér (helyi termelők)
˗         lovaskocsikázás

A nap házigazdája Hajdu Péter Sáti

Báloznak a horgászok

Balatonalmádi - A Balatonalmádi Sporthorgász Egyesület a Pannónia Kulturális Központban rendezi meg horgászbálját. A hagyományos rendezvényt idén február 1-én tartják, a bál fővédnöke Keszey János, Balatonalmádi polgármestere. A jó hangulatról a vendégek, a talp alá valóról a Dinamit zenekar gondoskodik.

JANUÁR 31.

Luther-konferencia hetedszer

Révfülöp – Az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ január 31. és február 2. között hetedik alkalommal szervezi meg a Luther-konferenciát. A résztvevők többek között Reformáció és kultúra, Ige és(?) szentség, A reformáció nyelve, Mi szükséges az egyház egységéhez?, Luther fogadtatása és hatása Angliában címmel hallhatnak elő-adásokat. 

JANUÁR 29.

Előadás a szőlészetről

Veszprém – A Tudomány és társadalom című előadás-sorozat következő előadása január 29-én, szerdán délután fél hatkor lesz a a várban, az MTA Veab-székház nagytermében, a Vár u. 37-ben. Dr. Kocsis László egyetemi tanár előadásának címe: Szőlőfajták, szőlőalanyok – eredet, nemesítés. Az előadás bemutatja majd a hazai szőlőtermesztés és borászat helyzetét, a kutatások fő irányait és a Pannon Egyetem Keszthelyi Georgikon Karán folyó szőlőnemesítési és borászati kutatómunkát.

Kabóca mesemaraton

Veszprém – A Kabóca Bábszínház Kabóca Showcase címmel mesemaratont tart 2014. január 29-én. Előkerülnek régebbi darabok, de lesz egészen új is a programban, amely mindemellett kellemesen nemzetközi is.

Elsőként a Pepita lesz megtekinthető, amely a legkisebbek számára készült. Kedves, ötletes, izgalmas előadás, amely Csóka Eszter nevéhez fűződik, ahol sok-sok váratlan és szép díszletelem bontakozik ki az egyszerű fekete-fehér előadótérből, melyet két manócska lakik be folyamatosan. Ezután az Écsi Gyöngyi által gyűjtött és összeállított Teremtésmese című bábelőadás következik, amely az Árgyélus Polgári Társulás és a Kabóca Bábszínház közös produkciója az NKA és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Ezt a darabot az Európa szerte elhíresült Ha Dede című belga mese követi, amely már több díjat nyert, és folyamatosan játssza a Kabóca Bábszínház is a Theater de Spiegel társulatával együttműködve. A Székely Andrea rendezte Volt egyszer egy... című előadás lesz a következő a sorban, amely az Ibby-díjas Máté Angi alkotása alapján készült. Az egyetemi hallgatók közreműködésével színre vitt Hüvelyk Matyi után pedig a A fán lakó gyerekek című darab zárja a napot, amelyet Danny Bain amerikai származású, Magyarországon élő zenész ad elő magyarul, mindezt balafon nevű hangszerének muzsikájával aláfestve.

Barangolás Erdélyben

Veszprém – Vannak vidékek legbelül, barangolás Erdélyben Kányádi Sándor-ral címmel Toldi Éva tanár, újságíró, korábbi kollégánk tart vetített képes előadást január 29-én, szerdán dél-után három órakor a Váro- si Művelődési Központban (Veszprém, Táborállás park 1.).

 

JANUÁR 28.

Kupameccsel kezd a bakonyi csapat

Veszprém - Január 28-án, kedden lép pályára először hivatalos mérkőzésen ebben az esztendőben az MKB–MVM Veszprém KC. Eldőlt ugyanis, hogy a csapat a kézilabda Magyar Kupában aznap (18 órai kezdettel) szerepel Cegléden. A negyeddöntő visszavágóját majd csak március 11-én játsszák a Veszprém Arénában. A magyar bajnok és kupacímvédő egyébként január 9-én kezdi a felkészülést, Carlos Ortega szakvezető aznap délután vezeti az első edzést az Európa–bajnokság miatt ebben a hónapban hiányos keretnek.

JANUÁR 27.

Őstörténetünk tudója

Veszprém – Ebben az évben is folytatja rendezvényeiben kultúránk feltérképezését a Mozaik Érdekvédelmi Egyesület.A Padányi iskolába várják a magyar őstörténet iránt érdeklődőket január 27-én, hétfőn 17 órától. Az előadó Matek Kamill őstörténet-kutató, aki elsősorban a nagyközönség által kevésbé ismert adatokkal és kutatásokkal foglalkozik. Előadásának címe: Aranybarlang és aranykönyvtár. Négy országban található emlékeket mutat be és segít a megértésükben. Szó lesz arról, mi az oka annak, hogy a világ bármely vidékén járva találhatunk olyan emlékeket, melyeket a magyarok őstörténetéhez is köthetünk. Megemlékezik Juan Moriczról, azaz Móricz Jánosról, Dél-Amerika több országának alapos ismerőjéről, kutatójáról.

Fókuszban a rezsicsökkentés

Várpalota – Fórumot szervez a rezsicsökkentésről a Fidesz Várpalotán. Országszerte több mint száz fórumot tartanak. Megyénkben a négy országgyűlési egyéni választókerület mindegyikében várják az érdeklődőket. Az első rendezvény Várpalotán január 27-én 17 órától a művelődési központban lesz, ahol beszédet mond Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. További fórumok lesznek január 28-án Pápán, 30-án Veszprémben és február 5-én Ajkán. A Fidesz szerint azért kellett a csökkentés, mert Európában a magyar családok fizették az egyik legdrágább rezsit. Az áram, a gáz és a távhő árának 20 százalékos csökkenése mellett hat másik közműszolgáltatás is olcsóbb lett tavaly.

JANUÁR 25.

RENDEZVÉNY
Veszprém: Versbarátok találkozója, in memoriam Borbély László 25-én 15 órakor a VMK-ban.
Ökumenikus imahét 25-én 17 órakor a református újtemp-lomban.
Pál Utcai Fiúk 25-én 22 órakor az Expresszóban.
A magyar kultúra napja alkalmából ünnepi hangverseny és muzsikustalálkozó 26-án a Hangvillában: 11 órakor népdaltanulás a Virtus együttessel, 14 órakor előadás Kocsár Miklós vokális stílusáról, 16 órakor hangverseny, fellép a Simonyi Kicsinyek Kórusa, Bartók Béla Nőikar, Virtus együttes, Veszprém Város Vegyeskara, Szekszárdi Kamarazenekar, Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság, Bartók Béla Férfikar.Ökumenikus imahét 26-án 17 órakor a református nagy- templomban.

Ajka: Kodachrome Simon és Garfunkel estje 25-én 19 órakor a szabadidőközpontban.

Ajka-Padragkút: Műsor a magyar kultúra napja tiszteletére 25-én 15 órakor a művelődési házban.

Balatonalmádi: Tipegők farsangja 25-én 16 órától a Pannóniában.
Gyermekszínház 25-én 17 órakor a Pannóniában.
Jótékonysági bál 25-én 19 órakor a Vörösberényi Művelődési Házban.

Balatonfüred: Ökumenikus imahét 25-én 17 órakor az evangélikus templomban.
Csabrendek: IV. rejtvényfejtők napja 25-én 14–17 óráig a művelődési házban.

Paloznak: 9. hagyományos falusi disznóvágás 25-én 7.30-tól 18 óráig a Tájház udvarán.

Pápa: Ökumenikus imahét 25-én 17 órakor az evangélikus templomban.

Zánka: Ünnepi műsor a magyar kultúra napján 25-én 15 órakor a Faluházban.

SZÍNHÁZ

Veszprém, Petőfi Színház: Ádámok és Évák ünnepe: 25-én 17 órakor bérletszünet. Latinovits–Bujtor Játékszín: Grace és Gloria: 25-én 19 órakor 1. bérlet, 26-án 19 órakor 4. bérlet.Pannon Várszínház (Hangvilla): Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról: 25-én 19 órakor. Kabóca Bábszínház: Anyukák napja: A Holdkirály palotája 26-án 11 órakor.MOZIVeszprém, Cinema City, ma: AMERIKAI BOTRÁNY / AMERICAN HUSTLE (premier): 17.00, 19.40, 22.20 órakor. szo–v: 12.00 órakor. ÉN, FRANKENSTEIN 3D (premier): 16.30, 18.30, 20.30, 22.30 órakor. csak szo–v: 12.30 órakor. ÉN, FRANKENSTEIN (premier): 14.30 órakor. szo–v: 10.30 órakor. A MOGYORÓ-MELÓ 3D (premier): 14.00, 16.00 órakor. szo–v: 10.00 órakor. A MOGYORÓ-MELÓ (premier): szo–v: 12.00 órakor. JACK RYAN: ÁRNYÉKÜGYNÖK: 14.45, 20.00, 22.15 órakor. A WALL STREET FARKASA: 16.50, 20.15 órakor. PULYKALAND 3D: 15.00 órakor. 47 RONIN 3D: 17.45 órakor. ELPUSKÁZVA: 13.00 órakor. DINOSZAURUSZOK – A FÖLD URAI 3D: szo–v: 10.15 órakor. JÉGVARÁZS 3D: szo–v: 10.45 órakor. 

Tapolca, Városi mozi: A MOGYORÓ-MELÓ: 16.00 órakor. JACK RYAN: ÁRNYÉKÜGYNÖK: 18.00 órakor. FRANCES HA: 20.00 órakor.

Bajor bál

Veszprém - A Veszprém-Passau Baráti Társaság Egyesület január 25-én a veszprémi Egyetem Étteremben tartja meg Bajor bálját. Az est folyamán meglepetés programok, és jelmezverseny várja a résztvevőket. A zenét a Bakonyvári Duó szolgáltatja.

Újra hallhatók a régi Apostol-slágerek

Veszprém – A legendás Apostol együttes koncertezik január 25-én a Veszprém Arénában. A rendezvényre a Napló megyekártyás előfizetői öt százalékkal olcsóbban válthatnak belépőjegyet.

Disznótor rockabilly koncerttel

Paloznak – Az idén is rendkívül változatos programot kínál a Paloznaki Civil Egyesület a január 25-i disznóvágáson.A fő attrakció, a disznó leölése, hagyományos módon való feldolgozása és közös elfogyasztása mellett borkóstolóval, borfelismerő versennyel, népdalkörök és rockabilly zenekar koncertjével, retro diszkóval, kiállítással, a gyerekeknek külön programokkal és a felnőttek szabad mozgását segítő gyermekmegőrzővel várják több más mellett az érdeklődőket. A rendezvény a reggel fél nyolckor kezdődő disznóperzseléssel, bontással indul, amihez természetesen lesz fogópálinka, forralt bor, zsíros kenyér, tea, sőt előre elkészített kocsonya is. A fűtött rendezvénysátorban 10 órától folyamatosan zajlanak a zenés műsorok, ugyanekkor kezdődik a borkóstolás és borbemutató a Faluház nagytermében. A déli óráktól már lehet kóstolni a frissen készült disznóságokat, és a kolbásztöltő verseny is megkezdődik a legalább két fős csapatokkal. A disznótor várhatóan 18 órakora zárul.

Betegségeink lelki okai

Veszprém – Aradi Lajos  természetgyógyász 25-én, szombaton a Dózsa György utca 3. alatt kezdődő kétnapos tanfolyama a betegségek lelki okait kutatja. Miért lesz valaki allergiás? Mi áll az emésztő-, szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében?

Kodachrome: Simon és Garfunkel est

Ajka - A két legendés énekes, Paul Simon és Art Garfunkel dalai elevenednek meg a Kodachrome zenekar kíséretével január 25-én, szombaton 19 órától a szabadidő központban.

A Kodachrome egy olyan akusztikus duó, amelynek előadásában a Simon and Garfunkel, illetve Paul Simon jól ismert dalai szólalnak meg. Jobbágy Bence és Méhes Adrián előadásában a közönség hallhatja például a „Sound of silence”, a „Mrs. Robinson”, vagy a „Scarborough fair” című, örök érvényű dalokat.

Paul Simon magyar zsidó család fiaként született az Amerikai Egyesült Államokban. Édesapja a Magyar Rádió első hegedűseként emigrált. Zenei karrierje gimnazista korában kezdődött, ahol 1957-ben megismerkedett Art Garfunkellel, akivel duót alapítottak és eleinte Tom és Jerry álnéven léptek fel. A Columbia Records kiadó 1964-ben úgy döntött, hogy egyszerűen Simon and Garfunkel néven fogja szerepeltetni őket és még ebben az évben ki is adták a „Wednesday Morning”, valamint a „3 A.M” című albumokat. Paul 1965-ben az Egyesült Királyságba utazott és szóló karriert folytatott – ennek eredményeként született a „The Paul Simon Song Book”. Ezt követően visszatért az Egyesült Államokba és újra Garfunkellel kezdett zenélni, így 1966-tól közös albumokat adtak ki – „Parsley”, „Sage”, „Rosemary and Thymeés”, „Sound of Silence”, „Bookends”, valamint „Bridge Over Troubled Water” címmel. A '70-es évek elejétől kezdve Paul Simon újra szólóban kezdett zenélni.

Disznóvágás Töpörtyűpartival

Balatonfüred-Arács – A korábbiakban megszokott formában, de új helyszínen, a Szent Benedek iskola étterménél rendezik meg idén az arácsi disznóvágást. Az Arácsért Alapítvány programja január 25-én reggel hét órakor kezdődik. A perzselés, forrázás, tisztítás, majd a bontás után a disznó minden arra alkalmas részéből kolbászt és hurkát töltenek. Közben teával és zsíros kenyérrel kínálják az érdeklődőket, akik a díjtalanul látogatható programon részt vesznek. A 14 óra körül kezdődő kóstoláson azonban már csak azoknak érdemes sorba állni, akik előzetesen vásárolnak kóstolójegyet. A disznóvágást idén is az Arácsi Népházban megrendezésre kerülő Töpörtyűpartival zárják.

Mindörökké punkok

Várpalota – Több mint 30 éve adja elő rendületlenül a társadalomkritikai éllel íródott jófajta punknótákat az Auróra legénysége. A Víg „Vigi” László (ének/gitár), Goreczky Szabolcs (basszusgitár/vokál) és Víg Norbert (dob) alkotta győri triónak olyan generációs slágereket köszönhet a magyar zenetörténet, mint a Viszlát Iván, az Ez a város és az Egy kis anarchia. Legutóbbi zenei anyaguk Esszencia címmel tavaly, a 30 éves jubileumra jelent meg. Január 25-én 21 órától a várpalotai Alagsor sörözőben vendégeskedik az Auróra legénysége

Koncertek

A PÁL UTCAI FIÚK zenekar koncertezik január 25-én 22 órától a veszprémi Expresszóban.

A BÚGÓCSIGA ZENEKAR muzsikál a balatonfüredi M Club farsangi buliján január 25-én 22 órától

Vulkán-túra

Veszprém – Vulkán-túrára hívja január 25-én az érdeklődőket a Bakony Természetbarát Egyesület. Találkozás szombaton reggel 7.45- kor a veszprémi vasútállomáson, a vonat 8.03-kor indul (pótjegy kötelező). Visszaérkezés 19 és 20 óra között. A könnyű túra útvonala: Celldömölk vasútállomás, Ság-hegy, Vulkán termálfürdő, vasútállomás. A táv tíz kilométer. Délután lubickolást ígér a celli fürdőben Peer Gyula túravezető.

JANUÁR 24.

RENDEZVÉNY
Veszprém: A kultúra napja 16 órakor a dózsavárosi könyvtárban.
Ökumenikus imahét 17 órakor a Szent Margit-templomban.
Első világháborús egyenruha-rekonstrukciók című kiállítás megnyitója 17 órakor a polgármesteri hivatal aulájában.
A Mendelssohn Kamarazenekar 1. bérletes hangversenye 19 órakor a Hangvillában.
A kelet ribanca, A Királynék városa, Shanghai–Veszprém – Fodor Péter Ákos fotókiállításának megnyitója 19 órakor a Fricskában.
Deák Bill Blues Band, M.C.S. Blues Band 21 órakor az Expresszóban.

Badacsonytomaj: A magyar csak addig élhet, míg a nyelve és a szíve magyar marad! – a Himfy Irodalmi Kör műsora a magyar kultúra napja alkalmából 18 órakor a Tatay Sándor Általános Iskolában.

Balatonalmádi: Táncházi kultúra 17.30–19 óráig a Vörösberényi Művelődési Házban.

Balatonfüred: Ökumenikus imahét 17 órakor az evangélikus templomban.

Balatonfűzfő: Magyar kultúra napi városi rendezvény 17 órakor a művelődési központ és könyvtár színháztermében.

Balatonszepezd: A közéleti szerepvállalás kötelesség avagy passzió?, prof. Dr. Zlinszky János előadása 17 órakor a Bertha Bulcsu Közösségi Házban.

Öskü: Magyar kultúra napi programok 17 órától a művelődési házban: Lukács Andrea amatőr fotós kiállítása, Tasner Antal Általános Iskola tanulóinak műsora, Mesél a  múlt  programsorozat előadása.

Pápa: Ökumenikus imahét 17 órakor a Szent Anna római katolikus templomban.

SZÍNHÁZ 

Veszprém, Petőfi Színház: Tündér Míra 15 órakor Pinokkió-bérlet.

MOZI

Veszprém, Cinema City: AMERIKAI BOTRÁNY / AMERICAN HUSTLE (premier): 17.00, 19.40, 22.20 órakor. ÉN, FRANKENSTEIN 3D (premier): 16.30, 18.30 20.30, 22.30 órakor. ÉN, FRANKENSTEIN (premier): 14.30 órakor. A MOGYORÓ-MELÓ 3D (premier): 14.00, 16.00 órakor. JACK RYAN: ÁRNYÉKÜGYNÖK: 14.45, 20.00, 22.15 órakor. A WALL STREET FARKASA: 16.50, 20.15 órakor. PULYKALAND 3D: 15.00 órakor. 47 RONIN 3D: 17.45 órakor. ELPUSKÁZVA: 13.00 órakor. DINOSZAURUSZOK.

Tapolca, Városi mozi: A MOGYORÓ-MELÓ: 16.00 órakor. JACK RYAN: ÁRNYÉKÜGYNÖK: 18.00 órakor. FRANCES HA: 20.00 órakor.

KONCERTEK

ESSEMM ad koncertet január 24-én 21 órától a veszprémi Club VIP-ben

ZONGORAEST és Liszkay borkóstoló január 24-én 18 órától a balatonfüredi Karolina kávézóban

A DEÁK BILL BLUES BAND és az M.C.S. Blues Band lép színpadra január 24-én 22 órától a veszprémi Expresszóban.

Kafkaz Veszprémben

Veszprém – A Kaukázus egykori frontembere, Kardos-Horváth János lesz január 24-én, pénteken 21 órától a veszprémi Decanter Bisztró (majd szombaton este a szombathelyi Végállomás Klub) vendége, Kafkaz nevű produkciójával lép majd színpadra. A fantázianév mögött valójában az énekes-gitáros egymaga húzódik meg, így mutatja be dalait. Kardos-Horváth Janó néhány éve még az egyik legmeghatározóbb személynek számított a hazai könnyűzenei palettán, dalaival a közízlést formálta, az ökotudatos szövegeivel pedig a közönsége szemléletmódján igyekezett változtatni. Azóta önként hátrébb lépett a fősodorból, ám szerzői estjei révén továbbra is tartja a kapcsolatot hallgatóságával.

JANUÁR 23.

Gazdasági fórum

Veszprém - A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara január 23-án gazdasági fórumot szervez, amelyen Csepreghy Nándor, a fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár tart előadást a 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési források tervezéséről, prioritásairól és felhasználási lehetőségeiről.

A kamara e fórummal lehetőséget kíván teremteni azon megyei nagyvállalati és középvállalati kör részére, akik eddigi fejlesztéseikkel is meghatározták a megye gazdasági arculatát, növekedését, fejlődési irányát, igazítani tudják középtávú terveiket az EU középtávú tervéhez és forrásaihoz.

Tábori piknik a játékszínben

Veszprém – Ismét látható a Tábori piknik, a Veszprémi Petőfi Színház előadása a Latinovits–Bujtor Játékszínben január 23-án, csütörtökön este hét órakor. Fernando Arrabal művét az elmúlt évadban Tóth Loon állította színpadra. A nézők kérésére most bérletszünetben szerepel a produkció. A tábori piknik egy végtelenül antimilitarista és szívfacsaróan nevetséges látomás a kispolgárról és a háborúról, az értelmetlen helyzetre értelmetlenül reagáló, és abban értelmetlenül elpusztuló emberről. Az előadás zenei betétjeit Lajkó Félix – a vajdasági hegedűvirtuóz – szerezte. Aprodukcióban Keresztes Gábor, Nyirkó István, Kéri Kitty, Horváth Zoltán, Máté P. Gábor és Szűcs László parádés játékát láthatja a közönség.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Ismerjük meg kultúránkat, ifjúsági program 16.30-kor a Március 15. úti könyvtárban.
Ökumenikus imahét 17 órakor a Szent László-templomban.
A Mendelssohn Kamarazenekar 1. bérletes hangversenye 19 órakor a Hangvillában.

Balatonakali: A községi könyvtár megemlékezése a magyar kultúra napja alkalmából 17 órakor a polgármesteri hivatalban.

Balatonalmádi: Schüssler-féle arcbőr-diagnosztika 14.15 órától a Pannóniában.

Balatonfüred: Ökumenikus imahét 17 órakor a református templomban.

Pápa: Egészséges élet egy megváltozott világban, Poór Balázs hagyományos kínai belgyógyász előadása 17 órakor az Edvy malom fogadóban.
Ökumenikus imahét 17 órakor a református templomban.
„Regős” Sziránszki József Sej, regölök, regölök című Zenés előadása 17 órakor a városi könyvtárban.

SZÍNHÁZ

Veszprém, Petőfi Színház: Légy jó mindhalálig 15 órakor bérletszünet.
Latinovits–Bujtor Játékszín: Tábori piknik 19 órakor bérletszünet. Kabóca Bábszínház: Óz, a nagy varázsló 10 órakor. 

Ajka, Nagy László Szabad-időközpont: Jövőre veled, itt 19 órakor, a Kecskeméti Színház vendégjátéka.

MOZI

Veszprém, Cinema City: AMERIKAI BOTRÁNY (premier): 17.00, 20.15 órakor. ÉN, FRANKENSTEIN 3D (premier): 16.30, 18.30, 20.30 órakor. ÉN, FRANKENSTEIN (premier): 14.30 órakor. A MOGYORÓ-MELÓ 3D (premier): 14.00, 16.00 órakor. JACK RYAN: ÁRNYÉKÜGYNÖK: 14.45, 20.00 órakor. A WALL STREET FARKASA: 16.50, 19.40 órakor. PULYKALAND 3D: 15.00 órakor. 47 RONIN 3D: 17.45 órakor. ELPUSKÁZVA: 13 órakor. 

Tapolca, Városi mozi: A MOGYORÓ-MELÓ: 16.00 órakor. JACK RYAN: ÁRNYÉKÜGYNÖK: 18.00 órakor. FRANCES HA: 20.00 órakor. 

JANUÁR 22.

Várostörténet és honismeret

Pápa - A Várostörténeti Honismereti Kör ez évi első foglalkozását január 22-én, szerdán délután öt órakor tartja a Pedagógus Művelődési Házban. Várják az iskolák alsó tagozatos nevelőit és a történelemtanárokat is. A rendezvényen Huszár János, a kör eddigi vezetője értékeli az elmúlt évek munkáját, az új vezető, Somfai Balázs pedig ismerteti az előttük álló programot, majd új tagok felvételére is sort kerítenek.

Kövi Szabolcs lemezbemutató

Márkó – Kövi Szabolcs Angyali sugallat címmel tart lemezbemutató koncertet a magyar kultúra napján, január 22-én, este hat órakor a márkói régi kultúrházban, a Márkói Cserdülő Kulturális Egyesület szervezésében.

Kiállítás és műsor

Ajka - A Magyar Kultúra Napja alkalmából kiállítást és ünnepi műsort rendeznek a művelődési központban január 22-én 17 órakor. A kiállítóteremben dr. Horváth József alpolgármester mond ünnepi köszöntőt és egyben megnyitja a kiálíltást. Az ünnepi beszédet követően „Legyek élet s halál határa ” címmel zenés-irodalmi összeállítás lesz. A műsorben szerepel Németh Noémi, Németh László,Szélessy Balázs, Cserményi Zsolt, Szücs Tamás, Tulok Mátyás, Briga Péter, Szabó-Kovács Krisztina, Horváth Tibor, Bábics Valéria.

Bor, zene, vers

Veszprém – Bor, zene, vers címmel Kéri Kitty színművész és Figula János ütőshangszereken játszó zenész műsorát tekinthetik meg a nézők a magyar kultúra napján, január 22-én este hét órakor a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Irodalmi és zenei asszociációk hangzanak el József Attila és Bach műveiből a 2009-es Cabernet Sauvignonra építve.

Amnesztia az ünnepen

Devecser - A Magyar Kultúra Napja alkalmából a könyvtárban január 22-én az olvasókat meghosszabbított nyitvatartással és idegenvezetéssel várják reggel kilenctől 19 óráig. Bárki bepillanthat olyan helyiségekbe, amelyek egyébként zárva vannak a kastélylátogatók előtt. Az emnesztianapon elengedika késedelmi díjtartozásokat, nem büntetik meg azokat, akik könyvvel tartoznak az intézménynek, kedvezményesen lehet beiratkozni és vásárolni a saját kiadványokból.

Januárban indul a Mendelssohn Kamarazenekar új koncertsorozata

A Mendelssohn Kamarazenekar öt hangversenyből álló új koncertsorozata január 23-án, illetve 24-én indul Veszprém új hangversenytermében, a Hangvillában, és havonta egy-egy koncertet tartalmaz.

A sorozat első hangversenyének műsorán két örökérvényű remekmű szerepel. Az első részben Vivaldi A négy évszak című kompozícióját adja elő az együttes Kováts Péter hegedűművész szólójával, szünet után  Csajkovszkij Vonósszerenádja csendül fel. A Hangvilla megnyitásával lehetőség nyílik új bérletesek fogadására is, ezért minden programot két estén ad elő a kamarazenekar.

A további koncertek meghívott vendégei között köszönthetjük Snétberger Ferenc Liszt-díjas gitárművészt, akivel már New Yorkban és Washingtonban is fellépett az együttes,  nagy sikerrel mutatták be közösen a most is felcsendülő gyönyörű gitárversenyét. Itt lesz Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész, aki káprázatosan virtuóz műveket játszik majd a kamarazenekarral. Nem maradhat el a farsangi hangverseny sem, melyre az idén a Kossuth-díjas Muzsikás együttes érkezik, hogy egy féktelen, közös farsangi mulatozást tartson a Mendelssohn Kamarazenekar tagjaival.

Otthon az egészségben

Veszprém - A Vissza a Gyökerekhez Alapítvány január 22-én 16 órakor a Városi Művelődési Központban „Otthon az egészségben” címmel interaktív kiállítást nyit. Lesz itt minden, mit érdemes tudni, és mit jó kipróbálni.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Dr. Márfi Gyula érsek előadása a magyar kultúra napja alkalmából ma 15 órakor az Életöröm Idősek Otthonában. Téma: Isten keresése a magyar irodalomban.

Otthon az egészségben, interaktív kiállítás megnyitója ma 16 órakor a VMK-ban.

A hosszú élet titka, előadás ma 16.30-kor a VMK-ban.

Ökumenikus imahét ma 17 órakor a Regina Mundi-temp-lomban.

Játékvilágok című kiállítás megnyitója ma 17 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Az Édesvíz Természetbarát Egyesület élménybeszámolója ma 17 órakor a városi stadionban.

Ajka: Ünnepi műsor és az Ajkai Képzőművészeti Egyesület kiállításának megnyitója ma 17 órakor a szabadidőközpont kiállítótermében.

Balatonalmádi: Népek tánca ma 17–19-ig a Pannóniában.

Magyar kultúra napja ma 18 órakor a Pannóniában: Zatkalik András Tollas próbák című könyvének bemutatója a Plazza kávézóban.

Balatonfüred: A magyar kultúra napja alkalmából ma 12 órakor koszorúzás a Kölcsey-szobornál, 15.30-kor beszélgetés dr. Pozsgay Imrével a Vaszary-villában, 18 órakor ünnepi műsor az Anna Grand Hotelben.

Ökumenikus imahét ma 17 órakor a református templomban.

Balatonkenese: A magyar kultúra napját köszöntő ünnepi műsor és program ma 18 órakor a Kultúra Házában.

Berhida: Weöres Sándor-est a magyar kultúra napja alkalmából ma 16 órakor a Petőfi művelődési házban.

Márkó: Kövi Szabolcs lemezbemutató koncertje ma 18 órakor a régi kultúrházban.

Pápa: Ökumenikus imahét ma 17 órakor a római katolikus nagytemplomban.

A magyar kultúra napja ma 18 órakor a JMSZK színháztermében.

Pétfürdő: Ünnepi műsor a magyar kultúra napja alkalmából ma 17 órakor a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban.

Sümeg: Magyar kultúra napi gálaest ma 18 órakor a Kisfaludy művelődési központban: az Igricek együttes koncertje, néptáncgála a Tördemic és Sümeg néptáncegyüttesek közreműködésével.

Szentgál: Sz. Tóth Teréz Édesapám, egy bakonyi pásztor élete és művészete című könyvének bemutatása ma 17 órakor a művelődési házban.

Zirc: Magyarnak maradni Európában címmel ünnepi műsor és a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és AMI művészeti tagozatos diákjainak kiállításmegnyitója ma 17 órakor a városi könyvtárban.

SZÍNHÁZ

Veszprém, Petőfi Színház: Légy jó mindhalálig ma 17 órakor ifjúsági bérlet.

Latinovits–Bujtor Játékszín: Bor, zene, vers ma 19 órakor bérletszünet.

Kabóca Bábszínház: Óz, a nagy varázsló ma 10 órakor.

MOZI

Veszprém: Cinema City: JACK RYAN: ÁRNYÉK-ÜGYNÖK (premier): 13.15, 15.30, 17.45, 20.00 órakor. A WALL STREET FARKASA: 13.40, 17.00, 19.40 órakor. PULYKALAND 3D: 16.00 órakor. 47 RONIN 3D: 17.20, 20.30 órakor. EL- PUSKÁZVA: 18.00 órakor. DINOSZAURUSZOK – A FÖLD URAI 3D: 14.00 órakor. A HOBBIT: SMAUG PUSZTASÁGA 3D: 20.10 órakor. JÉGVARÁZS 3D: 13.00, 15.10 órakor.

Tapolca, Városi mozi: 12 ÉV RABSZOLGASÁG: 17.30 órakor. MOCSOK: 20 órakor.

 

JANUÁR 21.

RENDEZVÉNY
Veszprém: Ökumenikus imahét 17 órakor a bazilikában.
Győrfi Éva festménykiállításának megnyitója 17 órakor a Pannon Egyetem közösségi terében (B–C épület).
A magyar kultúra napja 16 órától a VMK színháztermében: 16 órakor Kis-Bakony Táncegyüttes, Veszprém–Bakony Táncegyüttes, Veszprém Senior Táncegyüttes. 16.30-kor Világraszóló hungarikumaink előadás-sorozat, 18 órakor a Sebő együttes Weöres Sándor-estje, 19.30-kor táncház.
Frenák Pál – Hymen kortárs tánc 19 órakor a Hangvilla nagytermében.
Kertészkedés vegyszer nélkül, Pintér Róbert előadása 18 órakor a Szigethy J. u. 14-ben.

Alsóörs: Ökumenikus imahét 18 órakor a Boldog Gizella katolikus templomban.

Balatonkenese: Klubest az egészséges életmódról 18 órakor a Kultúra Házában.

Balatonfüred: Ökumenikus imahét 17 órakor a katolikus templomban.
Pápa: Ökumenikus imahét 17 órakor a Szent Benedek-templomban.

Pétfürdő: Pétfürdői pillanatok fotópályázat megnyitója 17 órakor a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban.

Sümeg: M. Mester Katalin devecseri írónő és festő előadása 17 órakor a Kisfaludy művelődési központban.

SZÍNHÁZ

Veszprém, Petőfi Színház: Éjjeli menedékhely ma 19 órakor Kolontár-bérlet.
Latinovits–Bujtor Játékszín: Tábori piknik: 21-én 14 órakor Padányi-bérlet. Balatonfűzfő, Művelődési Ház: Óz, a nagy varázsló 10 órakor, a Kabóca Bábszínház előadása.

MOZI

Veszprém: Cinema City: JACK RYAN: ÁRNYÉK-ÜGYNÖK (premier): 13.15, 15.30, 17.45, 20.00 órakor. A WALL STREET FARKASA: 13.40, 17.00, 19.40 órakor. PULYKALAND 3D: 16.00 órakor. 47 RONIN 3D: 17.20, 20.30 órakor. ELPUSKÁZVA: 18.00 órakor. DINOSZAURUSZOK – A FÖLD URAI 3D: 14.00 órakor. A HOBBIT: SMAUG PUSZTASÁGA 3D: 20.10 órakor. JÉGVARÁZS 3D: 13.00, 15.10 órakor. 

Tapolca, Városi mozi: 12 ÉV RABSZOLGASÁG: 17.30 órakor. MOCSOK: 20 órakor.

Elektronikus napló

Veszprém - A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) a Veszprém Megyei  Mérnöki Kamarával (VMMK) közösen oktatást szervez az elektronikus építési napló használatával kapcsolatban. A VKIK székházában tartandó képzések időpontjai: január 21-e 9.00-12.00; január 21-e 13.00-16.00; január 22-e 9.00-12.00; január 22-e 13.00-16.00; január 23-a 9.00-12.00 és január 23-a 13.00-16.00. Az oktatáson való részvételhez szüksége van minden résztvevőnek egy laptopra és a személyes ügyfélkapus belépésre. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges.

Ünnepi programok

Veszprém – A Városi Művelődési Központ gazdag programsorozattal készül a magyar kultúra napjára. Az ünnepi programok január 21-én, kedden délután négy órakor kezdődnek a VMK-ban. Délután négy órakor a Kis-Bakony Táncegyüttes, a Veszprém–Bakony Táncegyüttes és a Veszprém Senior Táncegyüttes ad műsort, fél ötkor Sebő Ferenc tart előadást a táncház módszerről a Világraszóló hungarikumaink előadás-sorozat keretében, fél hatkor klubvezetők és csoportvezetők találkozóját szervezik. A Himnuszt Felföldi Gábor adja elő, majd a Sebő együttes Weöres Sándor-estje következik, közreműködik Sebő Ferenc, Barvich Iván, Perger László, Soós Réka és Tímár Sára. Este hét órakorkezdődik a táncház a székesfehérvári Barátok zenekarral, vezeti Varga István.

Magyar kultúra napi rendezvények Veszprém megyében - itt

 

JANUÁR 20.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Ökumenikus imahét 17 órakor a Magyarok Nagyasszonya-templomban.
Filmklub: Templom a dombon 18 órakor a VMK-ban.
Balatonfüred: Ökumenikus imahét 17 órakor a református templomban.
Pápa: Ökumenikus imahét 17 órakor a Sarokkő baptista imaházban.
Sümeg: Orosz Zoltán harmonikaművész és Horváth Kornél ütőhangszeres művész koncertje a magyar kultúra napja alkalmából 18 órakor a Kisfaludy művelődési központban.

MOZI

Veszprém: Cinema City: JACK RYAN: ÁRNYÉK-ÜGYNÖK (premier): 13.15, 15.30, 17.45, 20.00 órakor. A WALL STREET FARKASA: 13.40, 17.00, 19.40 órakor. PULYKALAND 3D: 16.00 órakor. 47 RONIN 3D: 17.20, 20.30 órakor. ELPUSKÁZVA: 18.00 órakor. DINOSZAURUSZOK – A FÖLD URAI 3D: 14.00 órakor. A HOBBIT: SMAUG PUSZTASÁGA 3D: 20.10 órakor. JÉGVARÁZS 3D: 13.00, 15.10 órakor. 

Tapolca, Városi mozi: 12 ÉV RABSZOLGASÁG: 17.30 órakor. MOCSOK: 20 órakor.

Szerb alkotás a filmklubban

Veszprém – A Templom a dombon című feliratos szerb filmet láthatják a nézők január 20-án, hétfőn este hatkor a VMK színháztermében. A Szerbia idei Oscar-nomináltjaként beharangozott filmdráma egy profán ima a békéért. A film rendezője Sredan Golubovic.

Munkáltatói fórumok

Megyei körkép - A Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, valamint Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve ismét rendezvénysorozatot szervez. A munkáltatói fórumok célja, hogy személyes konzultáció keretében nyújtsanak tájékoztatást a megye munkáltatói részére a vállalkozásaikat érintő fontos jogszabályi változásokról, támogatási és pályázati lehetőségekről, programokról.A rendezvényeket Veszprém megye tíz járási székhelyén tartják meg.

Január 20-án Pápán és Zircen; 21-én Devecserben és Veszprémben; 22-én Ajkán és Balatonalmádiban; 23-án Várpalotán és Balatonfüreden; 24-én Sümegen és 27-én Tapolcán lesznek a tájékoztatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!