Programok

2015.05.10. 08:39

Programok, rendezvények Veszprém megyében május 11-től

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 11-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

JÚNIUS 13.

Tihanyi levendulaszedés

Tihany - A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság június 13-tól július 5-ig minden nap 10 órától este 8 óráig várja a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen az érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett szeretnék a szedés élményét is átélni, és saját kezűleg aratott tihanyi levendulát hazavinni.

JÚNIUS 6.

Pásztorkutya-találkozó

Salföld - Június első hétvégéjén rendezik a Balaton-felvidéki és Bakonyi pásztorok és hagyományőrző pásztorkutyások találkozóját, amelyet a tavalyi évtől Skobrák Ferenc emlékversenynek neveznek. A rendezvényen pásztorok, hagyományőrzők és pásztorkutyások mutatják be tudásukat. Az érdeklődők megismerhetik a magyar pásztorkutyákat terelés közben, a legszebb tenyészpéldányokat kiállításon mutatják be. A Salföldi-major csikós bemutatót tart, valamint színes előadásokat is szerveznek.

MÁJUS 30.

Balatonalmádi: Balaton Játékpont május 30-ig hétfőtől csütörtökig 15-18 óráig, péntektől szombatig 14-18 óráig.

MÁJUS 29.

Jótékonysági bál Nagypaládért

Devecser – A város önkormányzata május 29-én 19 órától a Gárdonyi Géza Általános Iskola tornatermében jótékonysági bált rendez a kárpátaljai testvértelepülés, Nagypalád javára. Belépő és támogató jegyek válthatók a város közintézményeiben. A vacsorás esten a Pulzus együttes zenél.

MÁJUS 25.

Pünkösdi autóshow

Veszprém - Idén másodszor rendezik meg a Baleset-megelőzési nyílt nap és Veszprém szlalom autós ügyességi versenyt a Veszprém Aréna parkolójában május 25-én. A rendezvényen a szlalom mellett, ami a Dunántúli Szlalom Kupa harmadik fordulója is lesz egyben, a baleset-megelőzési programoknak is nagy figyelmet szentel a szervező SR Sport Egyesület és az SZ&T-T Rally Team. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság baleset szimulálásával és roncsvágási bemutatóval, míg a rendőrség biztonságiöv-szimulátorral készül. Ezenkívül kerékpáros rutinpálya, motoros és autós szimulátorok is lesznek a gumifüstölésen túl.

MÁJUS 23.

VÉRADÁS

Szombat: Várpalota, Csererdő, Alfa Fesztivál 12-18 óráig.

MÁJUS 22.

Új passió Polányban

Magyarpolány - Az önkormányzat és az egyházközség megrendelésére elkészített új passiójátékot május 22-én, 23-án, 24-én, 29-én és 30-án este kilenc órakor mutatják be a kálváriadombon.

Bőrművesség

Ajka – Zajácz Tamás bőrműves iparművész Tavaszi zsongás című kiállítása május 22-én 17 órakor nyílik a művelődési ház kiállítótermében.

Népművészeti találkozó

Devecser - Bakony-Somló néven rendeznek népművészeti találkozót május 22-én és 23-án. A szervezők két napot szentelnek a néptáncnak és a népzenének. A program pénteken este hat órakor indul a művelődési házban az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola tanévzáró gálaműsorával, amelyen fellép a Dűvő zenekar. Szombaton délelőtt tíz órától Bakony Virágai néven szerveznek megyei szólótáncversenyt és néptáncegyüttesek találkozóját. Délután és este fellép az ajkai Apetka Néptánccsoport és a devecseri Gyermek Néptánccsoport, Boka Gábor vándorszínész, a Fláre Beás zenekar, a Dűvő zenekar és a Dunántúl Népi Kommandó, végül táncházat tartanak a művelődési házban.

VÉRADÁS

Péntek: Veszprém, Continentál 10-16 óráig; Pápa, rendelőintézet 8-11 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–12 óráig.

MÁJUS 21.

Iskolai ünnep

Veszprém – A Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola az idei tanévban ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. Az intézmény május 21-én, csütörtökön délután fél hatkor tartja jubileumi gálaműsorát, ahol fellépnek a Dózsa iskola tanulói, pedagógusai, a szülői munkaközössége és a lengyel testvériskola diákjai. A rendezvényt Porga Gyula polgármester nyitja meg.

Gyermekvilág

Ajka – A Borsos Miklós Általános Iskola május 21-én 10 és 17 órakor gálaműsort rendez a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ színháztermében. Belépőjegy ingyenesen igényelhető az iskolában.

VÉRADÁS

Csütörtök: Szentgál, közösségi ház 15- 17.30 óráig; Kislőd (Városlőd), művelődési ház 14-18 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–15 óráig.

MÁJUS 20.

Bemutatkozik a Szeretföld-projekt

Veszprém – Veszprémi alkotók, színészek, zenészek, civil szervezetek összefogásával és közösségi finanszírozással készül játékfilm Szeretföld címmel idén nyáron, Buvári Tamás rendezésében. A Szeretföld-projekt a Pannonfíling Klub május 20-án, 17 órakor, a Hangvilla Kamaratermében tartott rendezvényén mutatkozik be részletesen, ahol az érdeklődők előzetest láthatnak a készülő filmből, és személyesen is megismerkedhetnek az alkotókkal. Részletek itt

Honvédelem napja a Laczkó Dezső Múzeumban

Veszprém  - A Laczkó Dezső Múzeum a Honvédelem napja alkalmából május 20-án, szerdán 10 órától a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központjával és a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezreddel együttműködve KATONA-DOLOG címmel egész napos ingyenes rendezvényt szervez diákcsoportok és felnőtt érdeklődők számára. A program: 10 –14.30 óráig katonai szimulátorok kipróbálása, lőfegyverek bemutatója a Magyar Honvédség közreműködésével, kézműves foglalkozás a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársaival a múzeumkertben, múzeumpedagógia foglalkozások a Hadtörténeti Múzeum közreműködésével. 10 –11.30/ 11.30–13/13–14.30 óráig a Katonaláda titka című foglalkozás.  16.30–18 óráig A Hadtörténeti Intézet és Múzeum interaktív előadása-foglalkozása felnőttek részére a múzeum foglalkoztató termében Emberek és fegyverek címmel. A múzeumkertben zajló programokon és a múzeumpedagógiai foglalkozásokon a részvétel és a Veszprémiek az I. világháborúban, az I. világháború Veszprémben című időszaki kiállítás megtekintése ingyenes.

Csermák napok győztesekkel

Veszprém  – A Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola május 20. és 22. között Csermák-napokat rendez. Május 20-án, szerdán 17 órakor a Simonyi Zsigmond általános iskola aulájában tartják a versenygyőztesek hangversenyét, ahol fellép Szigetvári Borbála Zoé. Az iskola növendéke idén kiemelt nívódíjat kapott a Budapesten megrendezett IV. Nemzetközi Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraversenyen, a Bartók mű legjobb előadásáért különdíjat kapott. Székesfehérváron a III. Alapfokú Szanyi Irma Zongoraversenyen arany minősítést nyert el, a Megyei Lantos Magda Zongoraversenyen pedig nívódíjat.

Rendezvények

Veszprém: Katona-Dolog – Honvédelem Napja 20-án 10 órától a Laczkó Dezső Múzeumban.

Csermák-napok rendezvénysorozat – Versenygyőztesek hangversenye 20-án 17 órakor a Simonyi Zsigmond Általános Iskolában.

Ajka - Duma Színház: Kőhalmi– Aranyosi 20-án 19 órakor a művelődési központban.

Várpalota: „...mire nincs szó, nincsen képzet: az vagy nekem, oh költészet!” – Musits Istvánné rendhagyó irodalomórája 20-án 16 órakor a városi könyvtárban.

VÉRADÁS

Szerda: Zirc, művelődési ház 13-16.30 óráig; Eplény, kultúrház, 17.30-18.30 óráig; Ajka, Magyar Imre Kórház, intézeti 10-14 óráig; Mezőlak, Jhonson Controls, ebédlő 9-16 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–18 óráig.

MÁJUS 19.

Sajtófotók

Devecser, Ajka  – A Napló sajtófotó-kiállítása május 16-áig tekinthető meg a devecseri kastélygalérián, majd 19-én 17 órától az ajkai a művelődési központ aulájában.

Rendezvények

Veszprém: Puskás László görögkatolikus lelkész, festőművész Házak ékessége című előadása 19-én 18 órakor Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnáziumban.

Pápa: Dumaszínház – Kiss Ádám 19-én 19 órakor a JMSZK-ban.

Várpalota: A rendszerváltás eseményei Várpalotán – Beszélgetéssorozat IV. – A kulturális élet eseményeiről beszélgetünk 19-én 17 órakor a városi könyvtárban.

VÉRADÁS

Kedd: Veszprém, Balaton Plaza 14-18 óráig; Noszlop (Oroszi), Alapszolgáltatási Központ 14-17 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–15 óráig.

MÁJUS 18.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Múzeumok világnapja – a felújított Bakonyi Ház ünnepélyes megnyitója 18-án 14 órakor az Erzsébet sétányon.

Filmklub: Liza, a rókatündér – 18-án 18 órakor a VMK-ban.

Kádárta: Mesekuckó. A Portéka Társulat bábelőadása és kézműves foglalkozás gyerekeknek 18-án 10 órakor a Faluházban.

Pápa: „Gazdasági” bérlet Hullám-kamaraeloadás 18-án 12.30 órakor a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban.

Várpalota: Dr. Szíj Enikő akadémikus előadása Bán Aladárról 18-án 16 órakor a városi könyvtárban.

MOZI

Veszprém, Cinema City, május 18.: ARGO 2 (16): 16.30, 18.30, 20.30. BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA 3D (12): 14.40, 17.30, 20.20. HALÁLOS IRAMBAN 7 (16):13.45, 19.30. CSÁBÍTUNK ÉS VÉDÜNK (12): 14.00, 16.00, 18.00, 20.00. A PLÁZA ÁSZA VEGASBA (16): 17.15. SAM – KISMADÁR NAGY KALANDJA (6): 15.15. SAM – KISMADÁR NAGY KALANDJA 3D (6): 13.15. 

Tapolca, Városi mozi: május 18.: MANCS (6): 14 órakor. DÍNÓ KALAND 3D (6): 16 órakor. CSÁBÍTUNK ÉS VÉDÜNK (12): 18 órakor. A BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA 3D (12): 20 órakor.

VÉRADÁS

Hétfő: Papkeszi, általános iskola 15.30-18 óráig; Tapolca, Rockwool 10-15 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–15 óráig.

MÁJUS 17.

Rászorulók - Jótékonysági koncertet szerveznek

A Veszprém a Kereszténységért Alapítvány jótékonysági koncertet szervez a Veszprémi Petőfi Színházban. A három évvel ezelőtt létrehozott Veszprém a Kereszténységért Alapítvány célja, hogy keresztény közéleti tevékenységet végezzen, mondta Halmay György, az alapítvány kuratóriumának tagja, a jótékonysági koncert kezdeményezője. A jótékonysági rendezvény május 17-én 18 órakor lesz a Veszprémi Petőfi Színházban. A közreműködők Veszprém Város Vegyeskara, az MH Légierő Zenekar, a Swing-Swing együttes, Szeles József, a Veszprémi Petőfi Színház művésze, a Hallgatók a Művészetért Egyesület zenekara, a HaMűv Band, valamint a Szilágyi néptáncegyüttes ingyen vállalták a fellépést.

Temetik a passiót

Magyarpolány - A Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület május 17-én este kilenc órakor a kálváriadombon búcsúztatja a Polányi Passiót.

Rendezvények

Veszprém - Filmklub: Liza, a rókatündér – 17-én 16 órakor, 18-án 18 órakor a VMK-ban.

XIII. Egyházmegyei Kórustalálkozó 17-én 16 órakor a Szent Mihály Főszékesegyházban.

Veszprém Kárpátaljáért jótékonysági koncert 17-én 18 órakor a Petőfi Színházban.

Zirc: A fafaragók találkozója és gyermek népdalénekesek és felnőtt népdalkörök találkozója 17-én 10.30 órakor a Bagolyvár Fogadóban.

MÁJUS 16.

Bábelőadás

Veszprém - A Veszprémi Civil Nap keretében a Szegény Tóbiás című élőzenés bábelőadást május 16-án 16.25-kor kezdődik a Szent Imre téren. Szegény Tóbiás kalandjai során megmenti az elrabolt királylányt a gonosz ördögök karjaiból.  Az előadáson közreműködik a székesfehérvári Zombori Zenekar. A programot az Echo Innovációs Műhely szervezi.

Ki miben tehetséges?

Ajka - A Star Factory elnevezésű tehetségkutató vetélkedő döntőjét május 16-án este 7 órakor rendezik a művelődési központban. A programot a Pannon Várszínház szervezi.

Ajkai napok

Ajka - A hagyományos kulturális rendezvénysorozatot május 16. és 25. között tartják a városban. A Somlói bor és tócsifesztivált május 23. és 25. között rendezik. A programok között szerepel a Napló sajtófotó-kiállítása, amelyet 19-én 17 órakor Németh F. Bernadett főszerkesztő nyit meg.

Újra színpadon a csapat

Balatonfüred - Jó hír a kemény metálzene kedvelőinek, hogy másfél év hallgatás után visszatér, mi több, újra koncertezik az Animid Effect zenekar. Május 16-án, a balatonfüredi Rózsakert Romkocsmában csapnak újra a húrok közé a srácok.

Férfinap

Zánka – Szórakoztató férfinapi program lesz május 16-án, este hét órakor a faluházban.

Évadnyitó Horgászverseny

Balatonalmádi – A Balatonalmádi Sporthorgász Egyesület nyolcadik alkalommal tartja évadnyitó horgászversenyét az almádi négyméteres partszakaszon. A május 16.-i versenyt női, ifjúsági, felnőtt és gyermek kategóriában rendezik. Az előbbi három kategóriában 7.00-7.30 óra között lesz a regisztráció a helyszínen, a verseny 9.00-12.00 óra között tart. A gyermekek regisztrációja 8.00-8.30 között lesz, ők 9,30 órától 11,30 óráig horgásznak. Eső esetén a versenyt másnap, május 17-én tartják, azonos menetrend szerint.

Szigetközi vízi túra

Ajka - Ozorai Sándor túravezető kétnapos vízi túrát szervez a Dunasziget-Kisvesszősi sátorozó helyen. A találkozó május május 16-án reggel fél nyolckor lesz a Szent István út 52-ben található ház csónaktározójánál. A programja május 13-áig lehet jelentkezni a túravezetőnél a 06-30/270-3262-es telefonszámon.

Sajtófotók

Devecser, Ajka - A Napló sajtófotó-kiállítása május 16-ág tekinthető meg a devecseri kastélygalérián, majd 19-én 17 órától az ajkai művelődési központ aulájában.

Veszprémi Civil Nap

Veszprém - Idén kilencedik alkalommal is megrendezik a Veszprémi Civil Napot május 16-án, szombaton. Részletek itt

Rendezvények

Veszprém: Angol az egész családnak egész napos program 16-án 10 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.9. Civil nap megnyitója 16-án 13.30 órakor a Kossuth utcán.

A magyar királynék koronázása az újkorban címmel Pálffy Géza előadása 16-án 15 órakor a Dubniczay palotában.Operabarátok összejövetele 16-án 16 órakor a Petőfi Színház Latinovits-Bujtor Játékszínében.

Az Emlőrák Betegklubok I. Országos Találkozója 16-án 10 órakor a Pannon Egyetem aulájában.9. Civil nap megnyitója 16-án 13.30 órakor a Kossuth utcán.

Jótékonysági orgonakoncert 16-án 17 órakor a Szent Mihály Székesegyházban.

Rovaniemi evangélikus gyülekezet Ave kamarakórus koncertje 16-án 18 órakor az evangélikus templomban.

Ajka: Star Factory – tehetségkutató vetélkedő döntője 16-án a művelődési központban.

Balatonakali: Pünkösd előtti szomszédolás 16-án 15 órakor a strandon.

Balatonalmádi: Almádi Pódium – Korzenszky Richárd előadása 16-án 18 órakor a Pannóniában.

Gyulafirátót: Német Nemzetiségi Tánccsoport 15 éves évfordulója 16-án 16 órakor a Művelődési Házban.

Hajmáskér: Tavaszi határjárás 16-án 9 órakor a Szederfa utcában.

Pápa: Tarczy általános iskola multi kultúrális bemutató 16-án 17 órakor a JMSZK-ban.

Zánka: Férfinap ” Új élet, egy új világba” 16-án 19 órakor a faluházban.

Zirc: „Csak tiszta forrásból ” – II. Hagyományörző program Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület kiállítása, majd szakmai konferenciája 16-án 11 órakor a Bagolyvár Fogadóban.

MÁJUS 15.

Szépséges gépkocsik Balatonfüreden

Balatonfüred - Idén másodszor rendezik meg a Concours d’Elegance elnevezésű autószépségversenyt május 15–17-én, péntek és vasárnap között.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Varázserő – játékos sportfoglalkozás gyerekeknek 15-én 16 órakor a Dózsavárosi Könyvtárban.

Egry Erzsébet festőművész képeiből kiállítás 15-én 17 órakor a Szaléziánumban.

A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület Veszprémi Klubja 15-én 17 órakor a Megyei Könyvtár Kisfaludy termében : Sass Tiborné utazó: India az Arany Háromszög tükrében.

Bácskai Júlia pszichoszínháza. Kidobni? Megtartani? Mérlegen a párkapcsolat 15-én 18 órakor a VMK Dózsa György úti épületének színháztermében.

Királyszentistván: Az égbolt csodái kicsiknek és nagyoknak című program – Kocsi Antal előadása 15-én 19.30 órakor a könyvtárban.

Nemesvámos: Május 15-én, pénteken 9 órától zajlik VILLA ROMANA BALÁCÁN, Nemesvámoson, a Római kori villagazdaság és romkertben a „KÉZFOGÁS” VI. IUVENALIA 2015 elnevezésű római kori sportvetélkedő. Római kori sportjáték-viadalon 13 Veszprém megyei általános iskola összesen 260 tanulója méri össze erejét. 

Pápa: Tarczy Lajos Általános Iskola multi kultúrális bemutató 15-én 17 órakor a színházteremben.

SZÍNHÁZ

Veszprém: Petőfi Színház: Nagyszínház: Kulcskeresők – 15-én 19 órakor, Kossuth Zsuzsanna- bérlet; Pannon Várszínház (Hangvilla): Starfactory – 15-én 19 órakor, Darvas-bérlet. Kabóca Bábszínház: Kutya- macska barátság – 15- én 10 órakor, Pöttyös- bérlet, Hársfa óvoda. MOZIVeszprém,Cinema City, május 15.: ARGO 2 (16): 16.30, 18.30, 20.30; BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA 3D (12): p: 22.00, HALÁLOS IRAMBAN 7 (16) 13.45, 19.30. CSÁBÍTUNK ÉS VÉDÜNK (12): 14.00, 16.00, 18.00, 20.00, 22.15; A PLÁZA ÁSZA VEGASBA (16): 17.15; SAM – KISMADÁR NAGY KALANDJA (6): 15.15; SAM – KISMADÁR NAGY KALANDJA 3D (6): 13.15. 

Tapolca, Városi mozi: május 15.: MANCS (6): 14 órakor. DÍNÓ KALAND 3D (6): 16 órakor. CSÁBÍTUNK ÉS VÉDÜNK (12): 18 órakor. A BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA 3D (12): 20 órakor.

MÁJUS 14.

Nyugdíjas majális

Ajka - Nyugdíjasoknak szerveznek majálist május 14-én 9 órától a civil házban.

KIP-oktatás

Somlóvásárhely – A község általános iskolája május 14-én, csütörtökön délután fél kettőtől szakmai beszélgetést tart a bevezetett komplex instrukciós programról.

Rendezvények

Veszprém: Nanovgszky György nagykövet és Nemere István író „10 nyelven 120 országban” című előadása 14-én 17 órakor a Dózsavárosi Könyvtárban.

Ajka: Nyugdíjas majális 14-én 9 órakor a Civil Házban.

Kiállítás

Várpalota: Mester és tanítványai című képzőművészeti kiállítás megnyitója 14-én 16.30 órakor a városi könyvtárban.

MÁJUS 13.

Rendkívüli felvételi

Veszprém – A Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI rendkívüli felvételi eljárást tart május 13-án, szerdán 9.30 órakor az intézmény Dózsa György úti épületében. A felvételire azokat a nyolcadik osztályos jelentkezőket várják, akik eddig ugyan nem jelentkeztek az intézménybe, de meggondolták magukat, és mégis szeretnének a zeneművészeti szakközépiskolában zenét tanulni, tájékoztatott Molnár Péter, az intézmény vezetője. A rendkívüli felvételi eljárás a központi felvételi eljárástól független. Felvételizni minden hangszeres szakra, magánének szakra lehet.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Egyetemi Szimfonikusok Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának fellépése 13-án 19 órakor az egyetem aulájában.

Balatonfüred:
Hidak és vízimalmok című film vetítése 13-án 17 órakor a Városi Könyvtárban.

SZÍNHÁZ

Veszprém: Petőfi Színház: Nagyszínház: Bécsi vér – 13-án 19 órakor, bérletszünet.

Pannon Várszínház (Hangvilla): Starfactory – 13-án 19 órakor, Tolnay- bérlet.

Nagyvázsony: Kutya-macska barátság – 13- án 10 órakor, Pöttyös- bérlet, Nagyvázsony óvoda.

MOZI


Veszprém, Cinema City, május 13.: BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA 3D (12): 17.30, 14.40 órakor.  BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA (12): 20.20 órakor. ARGO 2 (16): 16.20, 18.30, 20.30 órakor. SAM– KISMADÁR NAGY KALANDJA 3D (6): 15.50 órakor. SAM– KISMADÁR NAGY KALANDJA (6): 13.50 órakor. A PLÁZA ÁSZA VEGASBAN (16): 20.00 órakor. HALÁLOS IRAMBAN 7 (16): 13.30, 16.45, 19.30 órakor. BÉRHAVEROK (16): 17.50 órakor. HAMUPIPŐKE (6): 14.20 órakor.

Tapolca, Városi Mozi: május 13.: SAMBA (12): 14 órakor. VÉGRE OTTHON 3D (6): 16 órakor, ARGO 2 (16): 17.30 órakor.
A BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA 3D (12): 19.30 órakor.

MÁJUS 12.

Tudományos eredmények

Veszprém – Szakmai fórumot szerveznek május 12-én, kedden, 14 órakor a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karán működő kutatóműhelyek és a Tudós tanár program szakmai eredményeiről. A részvétel internetes regisztrációhoz kötött.

Ladányi Tamás fotókiállítása

Veszprém – A fény nemzetközi éve rendezvénysorozat keretében Ladányi Tamás fotókiállítása nyílik a Lovassy László Gimnáziumban. Az asztrofotográfus, tanár, amatőr csillagász három órakor az ének- teremben tart előadást, Asztrofotózás avagy pixelekbe zárt csillagfény címmel, kiállítását fél ötkor Schultz Zoltán intézményvezető nyitja meg a gimnázium földszinti aulájában.

Tudományos előadás

Veszprém – Szabó Ferenc és Csuti Péter a Sixtus-kápolna megvilágításáról tartanak tudományos előadást. A fény éve kapcsán szervez előadást a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága május 12-én, kedden délután fél hatkor az akadémiai bizottság székházában. A Veszprémi Akadémiai Bizottság rendszeresen szervez programokat, előadásokat, üléseket. A fény éve keretében is több rendezvényt tartanak. Schanda János (1932 – 2015) a VEAB Fény- és Színtani Munkabizottság elnöke vezetésével a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának Kutatócsoportja is részt vett 2014-ben a vatikáni Sixtus-kápolna freskóinak megvilágítását megújító rangos innovatív nemzetközi projektben. Az Európai Unió által finanszírozott vállalkozás tapasztalatairól számolnak be Szabó Ferenc és Csuti Péter, a Pannon Egyetem munkatársai. A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán működő laboratórium többek között az optikai sugárzás, a fény- és színinger mérésével, a képi információ látásfiziológiailag és látáspszichológiailag helyes feldolgozásával, a multimédiás és virtuális megjelenítés informatikai kérdéseivel és alkalmazásaival foglalkozik.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Közösségi biokertészkedés. Ware Borbála előadása 12-én 17 órakor a Dózsavárosi Könyvtárban.

Múzeumi Szabadegyetem előadása – Az I. világháború hatásai a hátországban: divattörténet, alternatívák 12-én 16.30 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Barangolás Erdélyben. Rokon lelkek álmodói. Lővey Lilla képes előadása Áprily Lajos és Reményik Sándor barátságáról 12-én 17.30-kor a Cholnoky Könyvtárban.

Rozsnyói Edit Kedvenc verseim előadása 12-én 17.30 órakor a Botev iskolában.

Szabó Ferenc és Csuti Péter A Sixtus-kápolna megvilágítása című tudományos előadása 12-én 17.30 órakor VEAB-székház nagytermében.

Hogyan épültek a panelházak? A VÁÉV emlékezete címmel Mezei László előadása 12-én 18 órakor a VMK-ban.

A VÉKA Építő gondolatok 5.0 előadása 12-én 19 órakor a Fricskában. Az este témája: „Ó, a Balaton, régi nyarakon”.

Tapolca: Biblia a képzőművészetben előadás-sorozat: Zichy Mihály: A rombolás géniuszának diadala, 12-én 18 órakor a TÁMK-ban.

MÁJUS 11.

Nick Cave a filmklubban

Veszprém – 20 000 nap a Földön címmel dokumentumfilm készült a legendás alternatív rockzenész, költő, író, Nick Cave egy napjáról. A fikciós és valóságos elemeket (koncert, stúdiófelvétel) tartalmazó alkotást május 11-én, hétfőn 18 órakor vetítik a VMK filmklubjában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!