Programok

2013.07.08. 11:25

Programok, rendezvények Veszprém megyében július 8-tól

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények júlis 8-tól. Böngésszen, és válogasson!

veol.hu

Udvardi Erzsébet emlékkiállítása

Udvardi Erzsébet emlékkiállítás nyílik a sümegi püspöki palota dísztermében július 20-án, szombaton 17 órakor. Köszöntőt mond Rátosi Ferenc polgármester, a kiállítást Kratochwill Mimi művészettörténész nyitja meg, közreműködik a Sotto Voce Kamara Énekegyüttes.

JÚLIUS 16.

Ünnepi programok a tizedik VeszprémFesten

Tizedik alkalommal rendezik meg a VeszprémFestet, ahol idén is világsztárokat hallhat a közönség.

Magyarország egyik legszínvonalasabb zenei eseményének szervezői a 10. VeszprémFesten talán a szokottnál is szerteágazóbb programmal készülnek július 16 és 20. között.

A fesztivált Diana Krall háromszoros Grammy-díjas, világszerte ünnepelt énekesnő nyitja, aki új, különleges albumát, a Glad Rag Doll-t ezzel együtt a humort, a vagányságot, a gyengédséget és meghittséget is elhozza Veszprémbe. Másnap a barokk díszletek között egy  reneszánsz ember ad koncertet; ez a beceneve  a kétszeres Grammy-díjas Marcus Millernek, a kortárs dzessz meghatározó alakjának. Július 18-án  Paco De Lucia, a flamenco zene legnagyobb élő legendája, a  latin Grammy-díjas    zenész ad koncertet, 19-én Nigel Kennedy, az öntörvényű hegedűvirtuóz hív minket utazásra kvintettjével, melynek során végiglátogatunk a klasszikusoktól kezdve a dzsesszen, a kelta, a rock- és a népzenén át  a cigányzenéig. A jubileumi fesztivál záró estjén az angol popzene egyik királya, Craig David ad koncertet világturnéja keretében, akinek Born To Do It albumát a múlt évben az MTV története második legnagyszerűbb albumának szavazták meg.

A VeszprémFest helyszíne hagyományosan a veszprémi vár történelmi környezete. A rendezvények háttere, természetes díszlete a püspöki palota gyönyörű barokk épülete. A szervezők bíznak benne, hogy az időjárás is kedvez a jubileumi fesztiválnak, a koncerteket szabadtéren tarthatják. Az első estének, Diana Krallnak programját  viszont eredetileg is  a Veszprém Arénába tervezték.

Északi fény - Hangverseny a Vivace-barátság jegyében

Bár idén nyáron nem várja a zenebarátokat népszerű Vivace-fesztivál, a kóruszene hívei nem maradnak csemege nélkül. Pár éve a Vivace zsűrijéből ismerhette meg a fesztivált és városunkat a fiatal kórusmenedzser, Victoria Liedbergius – és e kedvező élmények nyomán javasolta a Norvég Nemzeti Ifjúsági Kórusnak a veszprémi edzőtáborozást és zárókoncertet.

Útban Gorizia felé, nálunk készülnek fel az olaszországi kórusversenyre, és július 15-én hétfőn este 8 órakor mutatják be a veszprémi Szent Mihály Székesegyházban: meddig jutottak el.

A hangverseny izgalmas, hazánkban kevéssé ismert zenei tájakra kalauzolja majd a hallgatót: a kortárs, sőt kifejezetten fiatal komponisták alkotásai mellett megszólalnak a norvég zene klasszikusai is. Az énekkart Tone Bianca Sparre Dahl, az Oslói Zeneakadémia világhírű Kamarakórusának karnagya irányítja.

A koncerten Veszprém Város Vegyeskara is pódiumra lép, Erdélyi Ágnes vezényletével.

JÚLIUS 13.

Műsorváltozás a Zirci Bulin

Zirc - A szombattól zajló Zirci Bulin műsorváltozás történt, a Nickelblack zenekar fellépését személyes okok miatt le kellett mondani. Zajlik viszont a többi program, délután már kezdődnek a kísérő rendezvények, 18.30-kor lép színpadra az Otherside (RHCP tribute), este 9-kor a PannonVárszínház musical show-val, majd a napot a Dr. Grog zárja Gazdag Tiborral.

Fotókiállítás a hegymászásról

Balatonfűzfő - Szendrő Szabolcs hegymászó, fotósnak A Börzsönytől a Mount-Everestig címmel nyílik fotókiállítása július 13-án, szombaton 17 órakor a Balaton Csillagvizsgáló Leader Kultúrközpontban. Szendrő Szabolcs távoli tájakra is eljutott, hegymászásai során szerzett élményeit osztja meg a közönséggel. A szervező intézmény korlátozott befogadóképessége miatt az eseményre a Balaton Csillagvizsgáló honlapján vagy telefonszámán előzetes bejelentkezés szükséges.

Hyppolit újratöltve

A Hippolyt című vígjátékot mutatják be július 13-án, szombaton este fél kilenckor a Bujtor István Szabadtéri Színpadon. A Kultkikötő és az Orlai Produkciós Iroda előadásának főbb szerepeiben Kulka Jánost, Csákányi Esztert és Elek Ferencet láthatják a nézők. A rendező Mohácsi János, aki testvérével, Istvánnal együtt írta át Zágon István örökérvényű színdarabját, amely visszatekint ugyan a múltba, ám a mának szóló üzenettel bír.

Pecások: munka van!

Balatonalmádi – A Balatonalmádi Sporthorgász Egyesület az egyesület tanyáján július 13-án 8 órai kezdettel a közösségi munkát tart. Feladat lesz bőven: egyes csónak állások felszabadítása a sás fogságából, csónakok rendbe tétele a parton. A munka megköveteli, hogy a résztvevők védőkesztyűt, sarlót vigyenek magukkal. hozzon magával! Eső esetén a közösségi munkavégzést másnap (14-én) tartják.

Halásznapok és borhetek

Zánka - Szombaton 18 órakor felvonulással kezdődik a Halásznapok és borhetek rendezvénysorozata, melyen 27-ig várják a borbarátokat. Ebben az évben a Zánka és Környéke Borút Egyesület öt tagja kínálja a termékeit. Kézművesek is bemutatkoznak, szerveznek éjszakai bor-bátorság próbát és színvonalas kulturális műsorokat szerveznek esténként.

Faünnep hétvégén

Bakonybél – Szombaton, július 13-án, 10–21 óra között rendezik az immár hagyományos faünnepet a településen. Bakonybéltől Odvaskőig, a Gerence völgyében számos program várja az odalátogató közönséget. Csak ízelítőül: faműves bemutatók, vásár, kézműves bemutatók, erdei játszóház, erdészeti bemutató, borkóstoló, lövészet, íjászat, „csacsigolás”, növényismereti bemutató. A legnagyobb attrakció valószínűleg mégis a 18 órától Odvaskőnél sorra kerülő fanyűvő erős emberek verseny lesz, illetve 19.30-kor Répás Tamás világbajnok favágó bemutatója. 

Diabéteszesek találkozója

A Veszprém Megyei Diabetes Találkozót Ajkán rendezik július 13-án. A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban délelőtt 9.30-kor nyitja meg dr. Horváth József alpolgármester. A program vendége lesz dr. Vándorfi Győző, a Megyei Diabetes Egyesület vezetője, aki tájékoztatót tart a diabetesről. Ajka hírességeiről és nevezetességeiről Gerencsér Hilda történész tart előadást, majd mindenki megtekintheti a Kristály Múzeumot és a Városi Múzeumot. Délután a Parkerdei Bányamúzeum és kőzettár megtekintése szerepel a programok között, majd a résztvevők sétát tesznek a Parkerdőben és tisztelegnek a bányaomlás hősi halottainak kialakított emlékparkban.

Születésnapos kilátó

Doba - Az önkormányzat egész napos programmal tiszteleg a Szent István Kilátót egykor építők előtt, az építmény fennállásának 75. évfordulóján. 

A július 13-i eseménysorozat délelőtt 11 órakor kezdődik, és napnyugtáig tart. Annak keretében a Laczkó Dezső múzeum szakemberei előadást tartanak a kilátó történetéről, de szó lesz a vár történetéről is. Egy másik előadáson az érdeklődők a túramozgalmakkal ismerkedhetnek meg, Boldizsár Zsolt festő a hegy szeretetéről beszél, az ajkai természetjárók a hegyet bemutató családi akadályversenyt szerveznek, valamint lesznek kézműves foglalkozások, és találkoznak a kilátó egykori üzemeltetői, valamint azok leszármazottai. Menyhárt Jenő akusztikus gítár kíséret mellett énekel majd a naplementénél.

A kislődi kalandparkban bemutatják az Indul a bakterház című vígjátékot

Az örök sikert, Rideg Sándor elnyűhetetlen Indul a bakterházát a Sobri Jóska Kaland- és Élményparkban a Turay Ida Színház mutatja be július 13-án 20 órakor. Esőnap 14-én, vasárnap, ugyanebben az időpontban.

Mikó István, a Turay Ida Színház művészeti vezetője elmondta, az Indul a bakterház majdnem a legrégebbi darabjuk és a legtöbbször adták elő, már száz előadás fölött járnak. „Öt-hat éve mutattuk be, nagyon szeretem, mert egészen más módon közelíti meg a történetet, mint a film. Az első különbség az, hogy nálunk a mesélő, Regős Bendegúz nem egy kisgyerek, mint a többi feldolgozásban és a filmben. A főszereplő, Boros Zoltán az írót személyesíti meg, aki visszamegy az időben, előttünk változik át felnőtt fiatalemberből kópé kisgyerekké. Jó dolog gyerekekkel játszani, de egy színész kolléga már sokkal többet tud színészi szempontból, színesebben tudja alakítani a figurát – mesélte az előadásról.

Mikó a Turay Ida Színház kapcsán elmondta, van két-három állandó helyük Budapesten, de nincs önálló háza a társulatnak. "A Turay Ida Színház több mint tíz éve él és virul, elvisszük a darabokat olyan helyekre, ahová a kőszínházak nem jutnak el. Betöltjük azt az űrt, amelyet a Déryné Színház hagyott maga után. Nagyon sokféle helyszínen, játszunk. Ez is a nehézség egyben: úgy kell kitalálni a díszletet, hogy át tudjuk alakítani a különböző helyszínekre, de ebben a műszaki gárdánk már nagyon gyakorlott" – árulta el. Hozzáfűzte, szereti az állandóságot, de annak is van varázsa, hogy mindig más és új közönséggel találkozik az ember, más közegben játszhat.”

Az Indul a bakterház előadásra jegyek elővételben a kalandpark pénztárában és Napló ügyfélszolgálati irodáiban (Veszprém, Kossuth u. 10., Ajka, Szabadság tér 8.) válthatók. Megyekártyával rendelkező előfizetőink 10 százalékos kedvezményt kapnak.

JÚLIUS 12.

Színpadon  a Csík zenekar

A Kossuth-díjas Csík zenekar ad koncertet július 12-én, pénteken este fél kilenckor a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpadon. A kecskeméti zenekar a magyar folklórmuzsika meghatározó és kiemelkedő szereplője, több rangos díj birtokosa. Számos sikeres fellépés, táncház és zenei kiadvány tette egyre népszerűbbé nemcsak az együttest, hanem a magyar népzenét itthon és külföldön egyaránt. A műfajt kedvelő közönséget a népzene kincseivel, hamisítatlan Csík zenekaros hangzásvilággal várják Tihanyba.

Tündérmező képeken

Révfülöp – Az Egy falat tündérmező: vándorúton Szabolcstól Szatmárig című könyv bemutatóját tartja vetítéssel egybekötve Csutkai Csaba fotográfus július 12-én 18 órakor a közösségi ház könyvtárában. A szerző a könyvben szereplő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tájait, embereit, épületeit, természeti szépségeit, gasztronómiai kultúráját megörökítő fotókat készítette. Másnap, július 13-án a Tóparti Galériában Csutkai Csaba fotográfusnak a kötetben szereplő képeiből nyílik kiállítás. A tárlatot Antall István, a Magyar Rádió Kulturális Szerkesztőségének irodalmi szerkesztője nyitja meg. 

Nemcsák lesz ezúttal a Patás

Kislőd – A rekeszizmokat megmozgató Indul a bakterház című Rideg Sándor-mű felhőtlen kikapcsolódást ígér szombat estére! Ki ne látta volna Rideg Sándor azonos című regénye alapján készült Indul a bakterház című 1979-es filmet? Most színpadon is megnézhetjük az utánozhatatlan hangulatú vígjátékot.

A Patás szerepében Nemcsák Károlyt láthatjuk. Nemcsák Károly, a félnótás lókupec szerepében felejthetetlen pillanatokat fog szerezni nekünk. Karikírozott mozgása, ízes beszéde hallatán fülig fog érni a szánk. Nemcsák Károly 1987-ben a Szomszédokkal lett egy csapásra a tévénézők kedvence. Mintegy 13 évig alakította Vágási Ferit, a nyomdászt, akivel mindig történik valami.

Az Érdemes Művész és Jászai Mari-díjas színész több évtizedes színpadi és televíziós múltjával ma is rendkívüli alázattal fordul a szakma felé. Szombaton este, július 13-án 20 órakor a Sobri Jóska Kaland- és Élményparkban a Turay Ida Színház mutatja be az Indul a bakterházat. (Esőnap 14-én, vasárnap, ugyanebben az időpontban.)

A biztos sikert ígérő Indul a bakterház című előadásra jegyek elővételben a helyszínen, a Napló ügyfélszolgálati irodáiban (Veszprém, Kossuth u. 10., Ajka, Szabadság tér 8.) kaphatók. Megyekártyával rendelkező hűséges előfizetőink 10 százalékos kedvezményt kapnak.

A VeszprémFest kísérő rendezvényei az Óváros téren és a jezsuita kolostornál

VeszprémFesten hagyomány, hogy a nagyszínpadi koncertek mellett további helyszíneken is nívós programok között válogathatnak az idelátogatók.

A Rozé, Rizling és Jazz Napoknak Veszprém barokk és szecessziós épületekkel övezett főtere, az Óváros tér ad otthont, ahol a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, illetve a hazai dzsessz élet fiatal egyéniségeit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók. A fellépők között ott találjuk többek között a Mrs Columbót, Kökény Attilát, a Roy&Ádám duót, Szűcs Gabit és zenekarát, Pierrot-t és a Tátrai Trendet.

július 12- és 21. közötti Rozé, Rizling és Jazz Napok zenei programjai  ingyenesen látogathatók. A hangulatos Óváros téri rendezvény népszerű a veszprémiek körében. A program idei újdonsága a Gyerek Kert, a színpad mellett 18-tól 21 óráig nyitva tartó gyermek játszóház, animátorokkal.

Évek óta a jezsuita kolostor is helyszíne a prémium zenei fesztivál kísérő rendezvényeinek. A jezsuita kolostor az ország egyik legrégebbi a hagyomány szerint 1020-ban alapított női zárdája, ahol Boldog Gizella együtt hímezte az apácákkal a koronázási miseruhát. Az inspiráló szakrális tér mintegy 120 néző befogadására képes, és minden évben más-más zenei tematika mentén kínál programot a látogatóknak, idén az etnodzsesszé a főszerep. A kolostor az elmélyültebb, koncertszerűbb produkciók tere, olyan fellépőkkel, mint a Lantos Zoltán-Horváth Kornél duó (július 16.), a Bacsó Kristóf Quartet (július 17.), a Balogh Kálmán - Lukács Miklós cimbalomduó (július 18.), a Dresch Quartet (július 19.) és a Szalóki Ági Trió (július 20.).

Itt a parádé ideje!

Ha nyár, akkor Pegazus Parádé! A megyeszerte, és azon kívül is méltán népszerű Pegazus Színház immár nyolcadik gyermekfesztiválját rendezi meg július 12-én és 13-án.

Szép hagyomány, hogy a parádé elemei egy-egy témakör köré csoportosulnak. Idén a madarak jegyében tölthetnek kicsik és nagyok két szórakoztató, izgalmas napot a bábszínészekkel. 

A program pénteken délután három órakor a Városháza aulájában kezdődik a gyermekalkotói pályázat győzteseinek díjkiosztó ünnepségével, majd a legjobb alkotásokból rendezett kiállítás megnyitójával. Ezt a Pegazus Színházban a nyerteseknek szóló Rózsa és Ibolya díszelőadása követi. Este fél kilenckor a Várkertben folytatódik a parádé a színház  Madarak voltunk című előadásával, tűzzsonglőrökkel, és a szokásos éjszakai játékos ügyességi és bátorságpróbával.

Szombaton reggel kilenctől a Fő téren gyülekeznek a fesztiválmenet résztvevői, majd a felvonulás Kaballóval és Paparettel, no meg a város fúvós zenekarával a Várkertbe indul, ahol számos program várja az érdeklődőket. Tíz órától ünnepélyes nyitó műsorra (zene, dal, tánc és sok-sok játék) kerül sor, majd a szekszárdi Holló együttes gyermekkoncertje szórakoztatja a nagyérdeműt.

Délután egy órakor A békakirály című előadást, kettőtől a Hottentotta bábelőadást szurkolhatják végig a gyerekek, akiket háromkor még egy játékos hétpróba, fél ötkor pedig a Pegazus Színház interaktív játéka vár. Az előadásokat egész napos programok és a Mesebolt óriási választéka egészíti ki.

Újra Gyulaffy napok Gyulakeszin

Igazi középkorú hangulat várja a vendégeket a hétvégén a Gyulavezér Lovasdbirodalmában.

Pénteken délután már toborzóval indulnak a programok Tapolcán, aztán a hagyományőrzők tisztelegnek Gyulakesziben Gyulaffy szobránál és lovas, talpas vitézek tartanak tüzes bemutatót. Este az Ismerős Arcok zenekar játszik a tűztáncosok és a Madarak bilizenekar előtt.

Szombaton délelőtt túra indul Csobánc várába, a vásártéren főzőverseny lesz, valamint török fegyver- és ruhabemutató. A Salföldi Kopjások szórakoztatják a vendégeket, a Nádasdy Bandériummal harcászati időutazáson vehet részt mindenki, a törékeny törökverő asszonyok lovas komikus történetet adnak elő, lesz kun fegyverbemutató, és végvári fegyverforgatás. A Váli Hunok lovasbemutatóra hívnak mindenkit, a Bajvívó Magyarok végvári fegyverforgatásra, a Mira Orient Art pedig kelet varázsát osztja meg mindenkivel. A hastáncot vártámadás követi, majd történelmi tánc lesz, és az Ed Philips and the Memphis Patrol zenekar játszik a Rock-inger buli előtt.

Vasárnap szablyavívó verseny, vívó, lovas, íjász és lőfegyver bemutató lesz, Gölbasi Vitézei gyermek és asszonyrablást mutatnak be. Gyermektáncház várja a kicsiket a Zala Zenekar koncertje és a Berecz András meséi, valamint a Badacsonytördemic Néptáncegyüttes előadása előtt. Közben magyar, perzsa és török táborok láthatóak a vásártéren, vártörténeti előadások, kézműves foglalkozások lesznek, lovagolhat bárki. A gyulakeszi iskolában Páhi Karolin csobánci fotóból, Oszkai Réka kerámiáiból, Pusztai Szabolcs várfotóiból nyílik kiállítás.

Koncert a templomban

Hegymagas - A Balaton kamarazenekar július 12-én 19 órakor ad hangversenyt a templomban. Műsoron Vivaldi, Mozart, Dvorak, Shostakovich művei lesznek. 

JÚLIUS 11.

Tánc a kocsma előtt

Kiscsősz – Figuli Judit és Bánhelyi József fotókiállításának megnyitójával, a Zagyva Banda koncertjével és táncházzal indul július 11-én este a IX. Kiscsőszi Pajtafesztivál.A vasárnap délután záruló rendezvényen az idén is felelevenítik az egykori falusi mulatozás hagyományait. Pénteken este lesz Utcatánc a kocsma előtt, amin a Gyakorló Táncosok és Táncoktatók Táborának résztvevői, valamint a Dűvő zenekar mellett fellép a Sümeg Néptáncegyüttes, a Kemenesalja Néptáncegyüttes és az Eleki Hagyományőrzők csoportja. Vasárnap a templom előtt megtartják a Karikázót, lesz süteményverseny, kézművesbemutató, zenés áhítat, népi olimpia. A délutáni, esti órákban folyamatosan népszerű hazai folkegyüttesek, tánccsoportok mutatkoznak be.

JÚLIUS 10.

Rendezvények

Veszprém: Molnár-C. Pál festőművész emlékkiállításának megnyitója ma 17 órakor a Szent Imre piarista és hely-őrségi templomban.

Litér: XIII. Mogyorósi napok mától 14-éig. Ma 18 órakor ünnepélyes megnyitó, 18.15-kor kiállításmegnyitó, 20 órakor operettgála a művelődési házban. 11-én 17 órakor kirakodóvásár, 19 órakor a Zöld-ág Kulturális Egyesület műsora, 20.30 órakor táncház a Kőris zenekarral művelődési házban. 12-én 16 órakor családi játszóház, 20.15 órakor a Dan´and´roll zenekar koncertje a közparkban. 13-án 10 órakor XIII. Mogyorósi kupa az iskola focipályáján, 20.30 órakor Charlie a közparkban. 14-én 17 órakor Egyed Krisztián koncertje a református templomban.

MOZI

Veszprém, Cinema City: GRU 2 3D (premier): 12.30, 16.30, 18.30, 20.30 órakor. GRU 2 (premier): 10.30, 14.30 órakor. SZÖRNY EGYETEM 3D: 10.45, 15.15, 17.30, 19.45 órakor. SZÖRNY EGYETEM: 13.00 órakor. Z VILÁGHÁBORÚ 3D: 11.15, 15.45, 20.15 órakor. Z VILÁGHÁBORÚ 3D: 11.15, 15.45, 18.00 (kivéve k), 20.15 órakor. p–szo: 22.30 órakor is. Z VILÁGHÁBORÚ: 13.30 órakor. AZ ACÉLEMBER 3D: 11.30, 17.00, 19.45 órakor. AZ ACÉLEMBER 3D: 12.00 órakor. SZEMFÉNYVESZTŐK: 20.00 órakor. GYAKORNOKOK: 14.45 órakor. A ZÖLD URAI 3D: 10.00 órakor.

Tapolca, városi mozi: GRU 2: 15.00 és 17.00 órakor. Z VILÁGHÁBORÚ: 21.00 órakor. A MÉHEK VILÁGA: 19.00 órakor.

JÚLIUS 9.

MOZI

Veszprém,  Cinema City: GRU 2 3D (premier): 12.30, 16.30, 18.30, 20.30 órakor. GRU 2 (premier): 10.30, 14.30 órakor. SZÖRNY EGYETEM 3D: 10.45, 15.15, 17.30, 19.45 órakor. SZÖRNY EGYETEM: 13.00 órakor. Z VILÁGHÁBORÚ 3D: 11.15, 15.45, 20.15 órakor.  Z VILÁGHÁBORÚ: 13.30 18.00 órakor. AZ ACÉLEMBER 3D: 11.30, 17.00, 19.45 órakor.  AZ ACÉLEMBER 3D: 12.00ó,  17.00 órakor. SZEMFÉNYVESZTŐK: 20.00 órakor.  GYAKORNOKOK: 14.45 órakor. A ZÖLD URAI 3D: 10.00 órakor.

Tapolca, városi mozi:  GRU 2: 15.00 és 17.00 órakor. Z VILÁGHÁBORÚ:  21.00 órakor. A MÉHEK VILÁGA:  19.00 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!