Programok

2016.11.08. 14:43

Programok, rendezvények Veszprém megyében

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

DECEMBER 13.

Mézeskalácsok versengenek

Tapolca - Az V. Mézeskalácssütő verseny kiállítását december 13-án 18 órakor rendezik a Hotel Pelionban. A mézeskalácsokat december ötödikéig várja a zsűri, amelynek tagja Boronyákné Papp Margit bioméhész, az Ambrózia mézlovagrend tagja, Gyevnár Kálmán fazekas-keramikus és Töreky Pélné, a Borostyán cukrászda vezetője. Külön zsűrizik az iskolai és óvodai csoportok mézeskalácsait, a háziasszonyokét és a közösség örömére alkotókét.

NOVEMBER 30.

Adventi esték a Gyurátz Körben

Pápa - Három napon keresztül hangolódik az adventre a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör az Evangélikus Látogatóközpontban. November 30-án 17 órakor Németh Katalin evangélikus lelkész, december 1-jén Béres László evangélikus lelkész, december 2-án Polgárdi Sándor esperes osztja meg gondolatait az adventi ünnepkörrel kapcsolatban.

NOVEMBER 28.

Hardi Titusz a Gyurátz Körben

Pápa - A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör következő, novemberi összejövetelének vendége Hardi Titusz bencés pap lesz, aki 2006 óta vezeti igazgatóként a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumot. Az előadásra, amely november 28-án, hétfőn 18 órakor lesz az Evangélikus Látogatóközpontban, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

NOVEMBER 25.

Veszprém megyei értékünnep

Herend - Veszprém megyei értékünnep címmel tartanak szakmai konferenciát az értékőrzés jegyében november 25-én, pénteken a Herendi Művelődési Ház és Könyvtárban. A 11 órai megnyitó után bemutatkozik a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., Bakonyjákó Község Önkormányzata, a Pannon Ifjúsági Értékőr Program, a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány, a Felvidéki Magyar Értéktár, és a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája. A 15 órai ünnepi műsorban átadják az emléklapokat, plaketteket a Veszprém Megyei Értéktárba bekerült értékek értékgazdáinak, fellép a Fláre Beás Együttes, a jásdi szlovák nemzetiségi gyermekkórus, a városlődi Pergő Rozmaring Táncegyüttes, illetve látható lesz a Népművészet Ifjú Mestereinek néptánc műsora.

NOVEMBER 23.

A zene hatása az idegrendszerre

Veszprém - November 23-án 17 órakor Agy-zene, A zene hatása az idegrendszerre és a hormonrendszerre címmel tart előadást Grabarits Ágnes zenetanár, zeneterapeuta az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

NOVEMBER 20.

Jótékonysági est

Pápa – November 20-án, vasárnap 16 órakor tartja a Szent Anna-plébánia a Szent Erzsébet-napi jótékonysági estjét a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében. Az est fővédnökei Márfi Gyula érsek és Áldozó Tamás polgármester. A műsorban fellép Babos Tibor versmondó, Gosztola István versmondó, Keresztes János, a veszprémi Petőfi Színház művésze, Kossuth Gergő énekes, előadó, valamint a Szó és Kép Színpad művészei.

Idősek napja Döbröntén

Döbrönte – November 20-án tartja idősek napi rendezvényét Döbrönte önkormányzata. - Minden évben a Hasik Hotelben tartjuk ezt a rendezvényt, hetven és nyolcvan fő közötti a szépkorúak száma a faluban, őket várjuk idén is. Műsorral, zenésszel készülünk, valamint vacsorára vendégül látjuk a résztvevőket, akik délutántól estébe nyúlóan beszélgethetnek, táncolhatnak – adta hírül a település polgármestere, Cseh Lajos.

Szépkorúak köszöntése

Ganna - Idősek napi ünnepséget rendeznek november 20-án, vasárnap a helyi kultúrházban. Az eseményen fellép a pápai Pegazus Színház és a Gannai Asszonykórus.

 

NOVEMBER 19.

Klímaváltozás a múltban és a jelenben

Veszprém – A Pannon Egyetem, a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre közhasznú egyesület, a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma természettudományos ismeretterjesztő konferenciát tart Klímaváltozás a múltban és a jelenben címmel a Pannon Egyetem Polinszky termében november 19.-én 10 és 15.30 óra között. A konferencia regisztrációhoz kötött, regisztrálni 2016. 11. 15-ig lehetséges a [email protected] és a +36 (30) 419 6950 elérhetőségeken.

Gábli - hasadnak rendületlenül

Balatonfüred - Idén is várja a Hamvas Béla Asztaltársaság a magyar irodalom és gasztronómia szerelmeseit Balatonfüredre, a Borcsa étterembe november 19-én, szombaton délelőtt 11 órakor. A rendezvény pontos neve: „Hasadnak rendületlenül”. Magyar gyomorirodalom Krúdytól Hamvasig. Gábli, vagyis gábelfrühstück Balatonfüreden. Idén a „kisreggeli” fővédnököt kapott Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztőjének személyében. Ő lesz a rendezvény házigazdája, aki megidézi a XX. század első évtizedeinek világát, Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla, és a kor több más híres írójának segítségével. Az irodalmi szemelvényeket Magyar Kinga, Szűcs László és Tóth Loon veszprémi színművészek, a Kossuth rádió Szellem a fazékból című gasztronómiai magazinjának állandó szereplői tolmácsolják. A villásreggeli étvágygerjesztő dallamait Pingiczer Szilárd zongorista szervírozza. Az idei villásreggeli (gábelfrühstück) nemcsak fővédnököt, vendégséfet is kapott. Varjú Viktor, a közkedvelt Vili séf alkotja meg Vinkó József villásreggeli menüsorát. Igazi ínyencségeket tálalnak fel: hideg kacsamáj almával, Hadik tojás, korhely káposztaleves csípős kolbásszal, pájsli házi knédlivel, ökörpofa pörkölt rántott malacfüllel és végül Eszterházy tortácska.

35 éves a JMSZK Vadvirág Néptáncegyüttes

Pápa – Betyár monda mentén csokorba szedett „Vadvirág” címmel rendez jubileumi gálaműsort november 19-én, szombaton 18 órakor a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében a JMSZK Vadvirág Néptáncegyüttes. Az esemény fővédnöke Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő. Köszöntőt mond Áldozó Tamás polgármester és Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója. A 90 perces, közel kétszáz táncost felvonultató előadást november 18-án, pénteken 15 és 18 órakor is bemutatják.

 

NOVEMBER 18.

Szörényiékkel

Sümeg - Szörényi Leventét és az Illés zenekart látja vendégül a művelődési ház november 18-án öt órakor. A beszélgetős-zenés rendezvény ingyenes.

Nyugdíjas est Bakonyjákón

Bakonyjákó - November 18-án, pénteken 16.30-kor tartja nyugdíjas estjét a község önkormányzata a faluházban. A program Takácsné Tompos Rita polgármesteri köszöntőjével indul, a bakonyjákói óvodások és a Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola növendékei mellett a műsorban fellép még a helyi Nefelejcs Vegyeskar és az Ifjúsági Tánccsoport. A vacsora után Elek Zsolt előadóművész szórakoztatja az időseket operett, mulatós és nosztalgia slágerekkel.

NOVEMBER 17.

Író-olvasó találkozó Patak Mártával

Pápa - November 17-én, csütörtökön 17 órakor Patak Mária írónővel találkozhatnak az olvasók a Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében. A kaposvári születésű, műfordítással és könyvkiadással is foglalkozó írónő beszélgetőtársa Huszár János helytörténész lesz. Az ingyenes eseményre mindenkit szeretettel várnak.

NOVEMBER 15.

Bestiarium Zircense

Veszprém - A Bestiarium Zircense című hasonmáskiadvány bemutatóját november 15-én, kedden délután ötkor tartják a megyei könyvtárban. A kötet szerkesztőjével, Boreczky Anna művészettörténésszel Géczi János egyetemi oktató beszélget.

NOVEMBER 14.

Testületi ülés

Devecser - Határidők betartása miatt tart rendkívüli ülést a képviselő-testület november 14-én, hétfőn délután egy órakor az önkormányzati hivatalban. Napirenden szerepel a Devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának vezetői megbízása, a Devecseri Városüzemeltetési Nonprofit Kft. alapító okiratának a módosítása, egyesületi kérelmek elbírálása, valamint ingatlanügyek.


Tomboló űrkorszak

Veszprém- A ZONTA Club Veszprém szervezésében Verebélyiné Dósa Melinda fizikus tart előadást Tomboló űrkorszak, avagy Naprendszerkutatás napjainkban címmel november 14.-én 11 órakor a Pannon Egyetem, B épület, Aula, Konferenciateremben. Az előadó ismerteti a kutatási terület  főbb kérdéseit és legújabb eredményeit, kezdve a Naptól a különböző űridőjárási folyamatokon  át a naprendszerünkben lévő bolygókig.

A forradalom emigráns tudósai

Veszprém - Az 1956-os forradalom emigráns tudósai öt világrészen, a sarkkörtől az egyenlítőig címmel tart előadást Kubassek János geográfus, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója a Pannon Egyetem konferenciatermében november 14-én, hétfőn 17 órakor. Az előadás olyan magyar származású tudósokról szól, akik a világ különböző pontjain letelepedve az emberiség számára jelentős munkát, tudományos kutatásokat végeztek. Szó esik többek között Makkai Ádám nyelvészről, Ferdinandy György íróról, Sztáray Zoltán közgazdászról.

Figyeljünk egészségünkre!

Ajka - A prevenció nagyon fontos az egészségügyben, hiszen könnyebb megelőzni a bajt, mint utólag kezelni azt. Ezt szem előtt tartva rendeznek ingyenes vércukor és vérnyomás ellenőrzést Ajkán, november 14-én, hétfőn. Kettő órától a Bányász Közösségi Házban, a Petőfi Sándor utca 33-ban Mező Jánosné egészségügyi szakember közreműködésével várnak mindenkit szeretettel. A továbbiakban is minden hónap második hétfőjén igénybe vehetik a szolgáltatást.

 

NOVEMBER 13.

Fejlesztések nyílt napja

Veszprém - Az uniós fejlesztések napján megnyílnak a veszprémi intézmények. Az uniós fejlesztések nyílt napját november 13-án, vasárnap tartják, az európai uniós támogatásból megvalósult több tízezer fejlesztés közül a legizgalmasabbakkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A megyeszékhelyen az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ, az állatkert és a Laczkó Dezső Múzeum várja a látogatókat. Az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban bemutatkoznak a helyi csoportok, a gyerekek megtekinthetik a Kabóca Bábszínház előadásait, bábkiállítást, lesz játszóház, táncház a Veszprém- Bakony táncegyüttessel, karamellmester, mesterszakács és cukrász bemutatója, koncertet ad a Honeybeast. A programok ingyenesek, de a legtöbbre regisztrálni kell. A Szaléziánumban ingyenes tárlatvezetések lesznek a Padányi Biró Márton püspök nyomában és a Mindennapi angyalaink című kiállításon.

NOVEMBER 12.

Hangversennyel ünnepelnek

Ajak - Negyven éves az Ajka-Csingeri Borostyán Férfikar. az Ajkai Pedagógus Női Kar pedig 30 éve alakult. Ebből az alkalomból ünnepi hangversenyt tartanak november 12-én, szombaton délután négykor a művelődési központban. Köszöntőt mond: Utassy István, a Művelődési-, Oktatási- és Sportbizottság elnöke. A koncerten fellép a két ünnepelt kóruson kívül a Cantabile Vegyeskar, a Kaposvári Zenekedvelők Kórusa és a Padragi Bányász Férfikar.

Szent Mártonra emlékeznek

Tapolca - Családi napot és lampionos felvonulást szervez a Nagyboldogasszony iskola, a Szent Erzsébet Óvoda, a Rákóczi Szövetség helyi szervezete és a könyvtár november 12-én 15 órától a Templomdombon és az iskolában. A szentmisét követően kézműves játszóház várja a gyerekeket. Fellép a Zajongó gyermekzenekar, Szent Márton élete elevenedik meg, lesz szeretetlakoma, állatsimogató, mazsorett-bemutató, este lampionos felvonulás.

Jótékonysági koncert

Balatonalmádi - A zeneiskolás diákok tűzvészben megsemmisült hangszereinek pótlására szerveznek jótékonysági koncertet november 12-én, szombaton 18 órától a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. Fellép a Balatonfűzfői Irinyi iskola fúvószenekara és a Budafok-tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola big band zenekara.

NOVEMBER 11.

Kisgrafikai kiállítás

Pápa - A Jókai Mór Városi Könyvtár november 11-én, pénteken 17 órakor tartja Baranyai Ferenc magángyűjtő Ex libris kisgrafikai kiállításának megnyitóját a bibliotéka olvasótermében. A kiállítást megnyitja Padné Szabó Mária történész, középiskolai tanár. Az ingyenes programra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Szent Márton-napi újbor ünnepe

Pápa - November 11-12-én az Esterházy-kastély udvarán tartja a város önkormányzata a Szent Márton-napi újbor ünnepét, ahol finom libaételeket kóstolhatunk. Pénteken 18-kor szentelik az újbort, bor- és pálinkalovagokat avatnak, fellép az egyházaskeszői néptánccsoport, erzsébetvárosi óvodások, a Weöres Sándor Általános Iskola tanulói, Mózes László, és a miskolci Illés emlékzenekar. A szombati műsort színesíti a Pápai Nyugdíjas Egyesület Énekkara és Irodalmi Színpada, a Mihályházi Asszonykórus, a Tarisznyások Együttes, Sebestyén Tamás és a Gráciák, Greznár Zoltán, és a The FreakEnd partizenekar. Kísérőprogramként LibaTour néven több helyszínes játszóházon vehetünk részt értékes nyereményekért.

Márton-napi eszem-iszom Adásztevelen

Adásztevel - Az Adászteveli Óvoda Márton-napi ünnepséget szervez november 11-én. Az esemény 16.40-kor töklámpás felvonulással indul az óvodától a művelődési ház udvaráig, ahol 17 órától a gyerekek műsora látható. Ezt követően pedig az óvoda zsíros kenyérrel, teával és forralt borral vendégeli meg az egybegyűlteket, akik kötetlenül beszélgethetnek – tudtuk meg Fodor Béla polgármestertől.

Finnugor programok

Veszprém - Kersti Kivirüüt észt írónővel találkozhatnak az érdeklődők november 11-én az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. A Finnugor kulturális főváros programsorozat keretében szervezik meg az író-olvasó találkozót november 11-én, pénteken 10 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. Kersti Kivirüüt, az Okkultisták klubja című ifjúsági regény szerzője megosztja személyes élményeit az olvasókkal, bepillantást nyújt a kastélyiskolák sajátos világába, az észt mitológiába és válaszol az olvasók kérdéseire. A találkozó egyben az Okkultisták klubja olvasópályázat eredményhirdetése és díjátadója.A programsorozat részeként tart előadást Szerevényi Sándor, az MTA nyelvtudományi intézetének munkatársa, Finnugor rokonság a közgondolkodásban - a mítoszoktól a ponyvaregényekig címmel november 14-én, hétfőn 11 órakor a Vetési Albert Gimnáziumban. November 27-én a Kabóca Bábszínház mutatja be A medvefiú című karjalai népmese-feldolgozást.

Veszprém: Márton nap 11-én 16 órakor a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda udvarán.

Veszprém: Házas esték – Párban magányosan –ami elválaszt egy házasságban című előadás 11-én 18 órakor a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodájának épületében.

NOVEMBER 10.

Trópusi rovar- és lepkekiállítás

Pápa - November 10-én, csütörtök 15 órakor trópusi rovar- és lepkekiállítás nyílik Kiss Szilárd magánygyűjtő gyűjteményéből a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A kiállítást megnyitja Fekete Gábor, a Türr István Gimnázium és Kollégium tanára, valamint műsorral közreműködnek a Tókerti Óvoda óvodásai. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Márton-napi mulatozás

Ganna - Márton-napi vigasságot tartanak november 10-én, csütörtökön a gannai nyugdíjasklubban. A rendezvényt különleges libamenü is színesíti majd.

Spirituális előadás

Pápa - Felhívás a változásra címmel tart előadást Heller Tibor spirituális mentor a Jókai Mór Városi Könyvtárban november 10-én, csütörtökön 17 órai kezdettel.

Rovarkiállítás

Pápa - Trópusi lepkék és rovarok címmel Kiss Szilárd magángyűjtő kiállítása nyílik meg november 10-én, csütörtökön 15 órakor a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Fotókiállítás a vasútról

Balatonfűzfő  - Az Észak-Balatoni Vasútvonal és a Nohabok címmel nyílik fotókiállítás Zentai Gábor munkáiból november 10-én, csütörtökön 17 órakor a Vágfalvi Ottó Művelődési Központban. A november 25-éig látható tárlatot Kocsor Ferenc, a tapolcai vasútállomás nyugalmazott vezetője nyitja meg.

Világraszóló hungarikumok

Veszprém - Az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ Világraszóló hungarikumaink című sorozata keretében a hortobágyi nemzeti parkkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők november 10-én, csütörtökön. Juhász Imre csikós, bőrműves mesterségbemutatóját 17 órakor láthatják, 18 órakor Tolnay Zsuzsa világörökségi szakreferens és Juhász Imre tart előadást.

Interaktív mesejáték

Veszprém  - A Szilágyi Keresztény Iskola interaktív mesejátékot, kézműves-foglalkozást és táncházat szervez az iskolába készülő óvodásoknak november 10-én délután fél öttől, tájékoztatott Barabás Andrea igazgatóhelyettes.

Rendezvények

Veszprém: Globalizáció vagy lokalizáció a Baltikumtól az Adriáig? című nemzetközi konferencia 10-11-én a Dubniczay-palotában. Megnyitó 10.30 órakor.Tóth Tibor Őseink hagyatéka című előadása 17 órakor a Padányiban.

Juhász Imre Hortobágyi Nemzeti Park - a Puszta című előadása 17 órakor a Városi Művelődési Központ kamaratermében.

Trialógusok Németh Gábor prózaíróval 18 órakor a Pannon Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében, a Vár utca 39. szám alatt.

Ajka: Az Orfeum Vándorszínpad operett-gálaműsora 18 órakor a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ színháztermében.

Balatonszepezd: Töklámpás felvonulás 17 órától a Bertha Bulcsu Művelődési Háztól.

Pápa: Trópusi lepkék és rovarok című kiállítás 15 órakor a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Hellen Tibor sp. mentor Felhívás a változásra című előadása 17 órakor a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

NOVEMBER 9.

Kortárs-társas

Pápa – A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében november 9-én, szerdán 18 órakor a színházépület emeleti előterében tartják a „Kortárs-társas” elnevezésű irodalmi programsorozat következő rendezvényét, melynek vendégei ezúttal Grecsó Krisztián költő, író és Kollár-Klemencz László énekes, dalszerző, prózaíró lesznek. A belépés díjtalan.

Agyunk öngyógyító képessége

Veszprém - November 9-én, szerdán 17 órakor Agyunk öngyógyító képessége, egy különleges gyógyulás története címmel tart előadást Soós Attila, a Nyitott szemmel magazin főszerkesztője a megyei könyvtárban.

Emlékkiállítás

Balatonalmádi - N. Csathó Gizella festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás ma 10.30-kor a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!