Programok

2015.08.18. 13:04

Ünnepi programok Veszprém megyében

Szent István napját Veszprém megye városaiban műsorral, családi programokkal, tűzijátékkal ünneplik.

Munkatársainktól

Veszprémben délelőtt fél tizenegykor a bazilikában szentmisével és kenyérszentelésel kezdődik a program, majd a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben bemutatják az Énekek Szent István király tiszteletére című kötetet. Délután a Laczkó Dezső Múzeumban és a Szaléziánumban lesznek családi programok. Az ünnepi műsor fél hatkor kezdődik a várszínpadon, ahol Navracsics Tibor, az Európai Bizottság biztosa mond beszédet. Közreműködik a Zagyva Banda, a Veszprém-Bakony Táncegyüttes és a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, mely hét órakor az Érseki palotában ad ünnepi koncertet. A tűzijáték többéves hagyomány a város életében, ezúttal a Veszprémi Programiroda szervezésében este kilenc órakor tekinthetik meg a látványosságot; a tűzijátékot a Tűztorony kertjéből lövik fel. Fél tízkor kezdődik Rúzsa Magdi koncertje a várszínpadon, az utcabál pedig este tíz órakor az Óváros téren.

Ünnepi állománygyűlés a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred közreműködésével 19-én 10 órakor a VMK-ban. A magyar fotográfia napja 2015 című kiállítás 19-én 17 órakor a VMK-ban. A Verbunk Veszprém né- pi koncertzenekar kvintettjé-nek koncertje 19-én 19 órakor a bazilikában.

Ünnepi szentmise és kenyérszentelés 20-án 10.30 órakor a Szent Mihály-bazilikában, tűzijáték 21 órakor az Óváros téren, Rúzsa Magdi koncertje 21.30 órakor a várszínpadon.

Balatonkenesén a Széchenyi parkban tartják az ünnepi programot: 20 órától az Ismerős Arcok ad ingyenes élő koncertet, majd zenés tűzijátékot láthat a közönség. A napot retró diszkó zárja.

Várpalotán nem lesz tűzijáték augusztus 20-án, a látványos égi produkcióra szeptember 5-ig, a Várpalotai napokig kell várniuk a helyieknek. Várpalotán Keresztes Ildikó a sztárfellépő, augusztus 20-án 16 órától koncertezik a vár előtt. Sümegen augusztus 20-án 17 órakor a plébániatemplomi szentmise után Szent István napi körmenetet rendeznek a Szent István ereklyével. A Paoltakertben Végh László polgármester mond beszédet az új kenyér szentelése előtt. Az ünnepi műsor után tűzijáték lesz. Augusztus 21-én 18 órától a Plébániatemplomban Sebestyén Márta énekel.

Tapolcán az Ünnepi Napok és Borhéten a tegnap esti felvonulás után átadták a borverseny és a Virágos Tapolcáért verseny díjait. Ma énekel Tóth Vera és Tóth Gabi is. Augusztus 20-án délelőtt 10.30-tól ünnepi szentmise és a plébánia udvaron kemence szentelés, kenyér szentelés lesz. A Köztársaság téren délután ünnepi műsor, 21 órakor tűzijáték az Ocho Macho koncertje előtt. Vasárnap pörköltfőző verseny lesz, az Ismerős Arcok és a Bader Band koncertje zárja az ünnepi napokat.

Az ajkai Agórán augusztus 21–22-én, a városrészek randevújára invitálják egymást és a közönséget. Mindkét nap délután négy órától helyben készülő finomságokkal, táncokkal, vásári komédiával várják a térre kilátogatókat. Szombaton este nyolckor a Vad Fruttik zenekar koncertje zárja a programsorozatot.Ma a badacsonyi kikötőben 20.30-kor feldíszített vitorlások vonulnak ki, a műsorokat 22 órakor a tűzijáték követi, majd a feldíszített vitorlások bevonulnak. Augusztus 20-án 16 órakor ünnepi szentmise a Szent István Király kápolnánál. Az ünnepi köszöntőt az új kenyér megáldása követi.

Devecserben a város ünnepi műsora csütörtökön délelőtt tíz órakor kezdődik a Petőfi téren. A megemlékezés után szentelt kenyeret osztanak.

Pápán az Erzsébet ligetben ünnepli meg a város az államalapítást csütörtökön 18.30-tól. A megemlékezés pápai fúvószenekar toborzójával kezdődik, majd az ünnepi beszédet követően az Él a magyar! című zenés-verses műsort láthatják, hallhatják az egybegyűltek, végül pedig az ünneplő közösség képviselői koszorúkat helyeznek el az Országzászló-emlékműnél.

 


További programok

Alsóörs: Balkán Fanatik-koncert 19-én 20.30 órakor a Sirály parkban. Ünnepi köszöntő 20-án 20 órakor, tűzijáték 22 órakor a mólón.

Badacsonytomaj: Badacsonyi fényvarázs 19-én 20.30 órakor. A Szent István király-kápolna búcsúja alkalmából ünnepség 20-án 16-kor.

Bakonyszentkirály: Szent István-napi ünnepség 20-án 10 órakor a művelődési házban.

Balatonakali: Az új kenyér ünnepe 20-án 18 órakor a művelődési ház udvarán.

Balatonalmádi: Rulett zenekar 19-én 21.30 órakor a Wesselényi strand előtt. Szent István-napi ünnepség 20-án 10 órakor a Szent Imre-templom kertjében. Túri Török Tibor Márton Áron című, Tusnádfürdő által adományozott mellszobrának avatóünnepsége 20-án 18 órakor a szoborparkban. Zenés tűzijáték 20-án 21 órakor, Illés emlékzenekar 20-án 21.30 órakor a strand előtt. 

Balatonkenese: Szentmise 20-án 10 órakor a katolikus templomban, tűzijáték 21.30- kor a Széchenyi parkban.

Balatonudvari: Kávészünet-koncert 20-án 15 órakor a strandszínpadon, köszöntő 19.30 órakor a Posta téren, 21 órakor tűzijáték a strandon. 

Királyszentistván: Ünnepi műsor megnyitója 20-án 16.30 órakor a Szent István parkban, tűzijáték 22.20 órakor, Hősök-koncert 23 órakor.

Küngös: Megemlékezés államalapító Szent Istvánról, kenyérszentelés 20-án 15 órakor a Szent István parkban, falunap megnyitója 20-án 15.30 órakor a faluház udvarán.

Öskü: Szent István király tiszteletére ünnepség 19-én 18 órakor a művelődési házban.

Pétfürdő: Szent István-napi ünnepség 20-án 8.30 órától.Szentgál: Szentgáli Zenei Esték – Kovács Botond Árpád orgonaestje 19-én 18 órakor a református templomban.

Szigliget: Komolyzenei koncert 19-én 20 órakor a katolikus templomban.
Chopin zongorakoncertje Ching Yun Hu és Érdi Tamás előadásában 20-án 11 órakor a Szigliget Alkotóházban.
Hagyományőrző napok 20-án 11 órakor a szigligeti várban. Tűzijáték 21 órakor.

Városlőd: III. Rozmaring fesztivál 20–23-án.

Várpalota: Ünnepi szentmise és az új kenyér megszentelése 20-án 10 órakor a római katolikus templomban.
Keresztes Ildikó-koncert 20-án 16 órakor a Thury-várban.

Zirc: Ünnepi szentmise a zirci bazilikában 20-án 10 órakor, ünnepi műsor 11 órakor a Rákóczi téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!