2018. 02. 07. 06:30 | [email protected]

 

Esély van rá, hogy hamarosan megszűnnek a vadnyugati viszonyok a hazai bírósági végrehajtásban. Egy nemrég született törvényváltozás nyomán sorra jelennek meg a végrehajtói álláshelyekre kiírt pályázatok. Mások mellett ügyvédek, bírák, közjegyzők, sőt egyetemi oktatók szállnak versenybe a pozíciókért. Az új jogszabály kimondja, január elsejétől minden végrehajtónak jogi diplomával kell rendelkeznie. (De legalább igazolnia kell, hogy megkezdte tanulmányait.)
Végre!

A szigorítás gondolata először még a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása környékén vetődött fel, amikor devizahiteles családok egész sora jutott a kilakoltatás sorsára – a végrehajtók pedig a kilakoltatók hálátlan szerepére. Utóbbi sem leányálom, nekik kell dönteniük több tízmilliós értékek, fedél nélkül maradó családok sorsáról. Márpedig a devizahitel-szerződések értelmezése sokszor a bíróságoknak is komoly fejtörést okoz, hát még a jogban járatlan végrehajtóknak. Nem hallgatható el az sem, hogy a jogi végzettség mellett gyakran a kellő jó modor is hiányzott egyik-másik munkatársnál…

(Nem véletlen, hogy az átlagosnál nagyobb utálat övezte a végrehajtókat.)

Megelégelvén a „félkész” végrehajtók ámokfutását, határoztak úgy a döntéshozók, hogy szigorúbb feltételekhez kötik a pályát. Mégsem mindegy, kik képviselik az államot ezekben az emberi hangot is igénylő, sokmilliós ügyekben.
Hogy kellő empátiával is bír-e a jogvégzett végrehajtó, az csak menet közben derül ki.

Hozzászólások