A HELYZET

2017.11.23. 06:30

Nigéria nyomul

Ludwig Emil jegyzete

Ludwig Emil

Az Egyenlítőhöz közel fekvő nyugat-afrikai Nigéria a gyors változások bajnoka. Területe tízszer akkora, mint Magyarország, a jelenlegi népsűrűsége huszonötszöröse hazánknak. Az 1982. évi almanach 72 milliós lélekszámától mostanáig 200 milliósra gyarapodtak és sokasodtak néger barátaink. A volt főváros, Lagos 35 éve még 1,5 milliós volt, az 1991-ben új helyre költözött Abudzsában a lakosság száma megközelíti a hárommillió főt.

Abudzsa Afrika egyik leggazdagabb és legdrágább városa. Sajnos, nem volt szerencsém odalátogatni, vigasztal, hogy brutálisan drága minden. Az ország Mohamed Juszuf nevű elnöke régóta kormányozza Nigériát, nevéből könnyen kitudódik az állam vallása.

Juszufnak mindig van erős ütőlapja az orosz–amerikai bizniszpartiban:

országában van a világ hetedik legnagyobb uránérckincs.

A lakosság 90 százaléka a mezőgazdaságban dolgozik, beleértve ebbe az egy anyához tartozó, átlag 7 (hét!) gyermeket. Az emberek egyharmada éhezik, mindeközben váratlanul kijutott a 2018. évi téli olimpiára Nigéria háromszemélyes női bob versenycsapata. Sporttörténelmi esemény ez Afrikában!

2000 méter magas hegyek is vannak az országban. Minálunk csupán egy, ezer métert alig meghaladó magaslat van a Mátrában, meg egy szerény télibob-pálya a Bükk északi lejtőjén. Jó lenne, ha mind több magyar gyermek síelne, szánkózna telente az ország hegyes-dombos vidékein. Az sem lenne baj, ha nálunk is sok gyermek születne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!