A HELYZET

2017.11.30. 06:30

Szégyellik a támogatót?

Pilhál György

Van, aki bélyeget gyűjt – a Momentum nevű mozgalom aláírásokat. Ez a mániája. A budapesti olimpiai pályázat után most a nyáron elfogadott civil törvényt is szeretnék visszavonatni népszavazás útján. Húszezer szignónál tartanak. Fekete-Győr Andrásék azok támogatását várják, akiket zavar a civil szervezeteket érintő „átláthatósági paragrafus”, mely szerint regisztrálniuk kell az évi 7,2 millió forintnál több külföldi támogatásban részesülő gyülekezeteknek. Szerintük a törvény csak arra jó, hogy aláássa az ő hitelességüket. Hozzáteszik azt is, hogy ilyen megbélyegzés Nyugaton nincs…

Nocsak! Miért „megbélyegzés”,

ha egy szervezetről szeretné tudni az állam, kié, ki működteti? Az autók is rendszámmal futnak. Mellesleg se legitimációjuk, se társadalmi támogatottságuk nincs, kéretlen prókátorok. Nyomulnak, háborognak, miközben idegen zsoldban állnak. És még ők vannak megsértve, ha az állam megkérdi, kik a támoga­tóik… Hogy Nyugaton nincs ilyen? Nem igaz. Olyan demokráciák, mint Ausztria, Németország vagy az Egyesült Államok, már régóta szimpla lobbistaként kezelik ezeket a ködös hátterű „humanistákat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!