Púder Nélkül

2010.10.19. 12:49

Roma tradíciók, trendi ruhák - új stílus a divatban

Gyönyörű rózsák, színes minták, habos fodrok és plisszék – hihetetlen elegancia és meglepően trendi hétköznapi viseletek.

PLT

A vásározó cigányasszonyok rózsás szoknyája, selyem blúza, ünnepi köténye, a jellegzetes roma öltözködési motívumok finom, sőt művészi ötvözetei jelennek meg a Romani Design márka különleges kollekciójában, amelyet az Iparművészeti Múzeumban, egész estét betöltő műsoros divatbemutatón és kiállításon ismerhettek meg az érdeklődők.

Mint Varga Erikától - szakmáját tekintve ötvös és dizajner -,  megtudtuk, a Romani Divat Stúdió alapításával a roma viseleti kultúrában fennmaradt tradíciók felelevenítését és megőrzését tűzte ki célul. Hangsúlyozta: nem múzeumi keretek között bemutatható relikviákkal, hanem igényes, minőségi, divattermékekkel széles közönséget kíván megszólítani.

S valóban, a ruhák miközben mindegyike egyedi darab, teljesen megfelel a mai modern divatirányzatoknak. Az öltözékek elképesztően szépek, ragyogóan  színesek, és határozottan megjelenítik a roma kultúra tradícióit, sokszínűségét. Az egyedülálló tervezői koncepció olyan újszerű stílust teremtett a ruhák, kiegészítők, ékszerek, kézműves termékek megalkotásával és összehangolásával, amilyen ezidáig még nem született Magyarországon. Sem a divat-, sem az ékszeripar nem fejlesztett ki termékeket a roma kultúrából táplálkozva. A sajátos, egyedi stílusú darabokból álló kollekciót elsősorban a roma emberek, természetesen főként a nők számára ajánlják, illetve mindazoknak a nem romáknak is, akik  szívesen viselik - viselnék – őket. 

Varga Erika szándéka szerint a Romani Design ezt a meglévő, ki nem elégített igényt igyekszik kiszolgálni. Emellett nem titkolt célja romák iránti a társadalomban minden szinten jelen lévő és fokozódó előítélet csökkentése a divat világán keresztül. Annál is inkább, mivel a roma kultúra, számos ponton megjelenik -  például a zenei életben, a képzőművészetben - ,  de a viseleti kultúráról -  romák és nem romák egyaránt  - nagyon keveset tudunk.

- Hiszek abban, hogy a divat szinte észrevétlenül, de nagyon hatékonyan tud hozzájárulni a közvélemény szemléletformálásához. A divaton keresztül minden roma fiatal élénkebben ápolhatja a roma hagyományokat, a nem romák pedig elfogadóbbakká, nyitottabbá válnak irántunk – emelte ki Varga Erika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!