Púder Nélkül

2010.11.06. 09:48

Isis papnője babázik

Isis szertartást is rekonstruált társnőivel Várnainé Balogh Beáta más ókori római szertartások között a Savaria Legió női tagozatának tagjaként. Az utóbbi években megint gyesen van a második kislányával.

PLT

Az ihletet az Isis-kultusz éltetéséhez régésztechnikusi munkájából nyerte, hiszen évekig ásott Sosztarits Ottó régész mellett az Iseumban. 1995-ben kezdte a régésztechnikusi képzést, az elsők között kapott ilyen diplomát az országban. Pár év múlva kezdtek foglalkozni az Iseummal, Sosztarits Ottó felvetette, hogy jó lenne újragondolni a szentély rekonstrukcióját. A régész munkatársaként, aki tagja a Savaria Legiónak is, belelátott a 2000-ben megalakult egyesület munkájába is. Arra gondoltak, jó lenne az erős katonai hagyományőrzés mellett valami civil tevékenység is.

- Ketten-hárman lányok kezdtük el a legió női tagozatának működtetését. Az volt a kérdésünk, mit csinálhatnánk, ami kiegészíti a történelmi hűségre törekvő legió munkáját. A tárgyakból, amit az Iseumban találtunk, nem lehetett rekonstruálni az életet. Bár nagyon szerettem ezeket a tárgyakat, amiket találtunk, az ékszerek másolatát megcsináltattam magamnak: fülbevalókat, csonthajtűket. Máig kedvencem a borostyánkő... Amikor a karneválokon beöltözünk, mindig ezeket viselem  - mondja Balogh Bea. 
- Sosztarits Ottóval eredeti szövegeket kezdtünk nézegetni latin szerzőktől, hogy szertartásokat rekonstruálhassunk. Az elsőnek a forgatókönyvét akkor írtam, amikor megkezdődött az Iseum bontása, leemelték a kőfaragványokat a homlokzatról, és kiállítást rendeztek belőle a képtárban. Akkor csináltattuk az első ruhánkat, a jellegzetes mell alatti csomóval, fehér lenvászonból. Hatan voltunk lányok az Isis papnők. A szertartás titkos dolog volt, úgyhogy kép alapján rekonstruáltuk a jelenetet. A római történeti szövegkönyvekben végzett kutatómunka nyomán még két szertartás forgatókönyvét hoztam létre: egy gyógyító és egy vízvezetékavató szertartásét. Ezeket játszottuk is a karneválokon. Később az esküvő forgatókönyvét is megalkottuk, és meg is valósítottuk igazi szerelmes párral.

- Hogy érintett meg  az istennő lelkisége? - kérdezzük Balogh Beát, akinek két kislánya született az Isis nyomait kutató  évek során. Azt mondja, nagyon akarta az első gyereket a házasságkötés után, mégis nehen szállt ki a régészetből a szülés után. Egy év múlva vissza is ment dolgozni. Nagyon szerette, amit csinál. Úgy érezte, nehéz összeegyeztetni a családot és a munkát. A második gyermek után már könnyebb volt, a mérleg egyértelműen a család javára billent el.

- Isis  a család istennője. Aki mindent megtesz a gyerekéért, a férjéért. Ma már nem kérdés, mi a legfontosabb. Három éve nem vagyok benne a régészetben, az Iseum dolgaiban -  meséli Balogh Bea. - Varrogatok itthon a gyerekek mellett. Vannak nyuszik, babák, karácsonyfadíszek. A varrományokból tettem fel képeket is a blogomra, ami a családról szól, és süteményrecepteket is tartalmaz. A barátnőmmel vásározni is járunk. Van egy női kézműves portál, olyan otthon ülő anyukák fóruma, akik nem tudnak visszamenni dolgozni, ezért maguk készítgetnek dolgokat esténként, mikor alszanak a gyerekek. Lehet venni, eladni is ezen a webhelyen. Jó lenne, ha a nőknek lennének megfelelő munkahelyeik, de mondjuk csak napi négy órában, mert kell (és érdemes) sok időt, energiát fordítani a gyerekekre, családra.

 

Forgatókönyv régi szöveg szerint

"Isis, ég királynője, termékenység ősanyja, ki elválasztottad az eget és a földet és kijelölted a csillagok pályáját. Isis, ki az ősidőkben a férfiakat a nőkkel párosítottad, s az emberi nemet kifogyhatatlan ivadékok révén fenntartottad..."  - így szólította  az istennőt papnőjeként Bea a szertartáson.

A Tarot lapjai között

Ízisz a Kazanlár Ámin Emil festette Tarot kártya egyiptomi képsorozatában szerepel, a kardok királynője. Ő Ozirisz özvegye, aki megsiratta férje halálát és el akarta rejteni holttestét, hogy vissza tudja hozni az életbe. De Széth megtalálta bátyja holttestét, és tizennégy darabba vágta. Ízisz fogta a szablyát, amivel Oziriszt szétvágták, és elásta a darabjait Egyiptom 14 különböző helyére. Így alapította meg Ízisz a régi Egyiptom 14 városát. A romboló kardból az építés kardja lett. Ez a lap üzenete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!