Púder Nélkül

2011.02.20. 06:46

Önvédelmi tanácsok hölgyeknek a kung fu mesterétől és a rendőrségi szóvivőtől

Ha valaki nem jártas az önvédelmi fogásokban, akkor is van esélye elkerülni egy támadást, ha betart néhány szabályt – mondta Gausz Tamás, a wing tsun kung fu mestere. Németh-Kész Mónika rendőrségi szóvivő is megosztja olvasóinkkal tippjeit az önvédelemhez.

PLT

A nők és a lányok elleni erőszak súlyos társadalmi és emberi jogi probléma. Nem minden támadást lehet kikerülni, különösen a családon belüli erőszakot, de ha betartjuk ezeket a szabályokat, jó eséllyel megúszhatjuk lelki és testi sérülések nélkül.

– Kerüljük azokat a helyeket, ahol nincsenek emberek, sötétedés után pedig a kivilágítatlan területeket! Figyelmesen közlekedjünk, tartsuk szemmel környezetünket, főleg ha nincs más a közelünkben. Mindig vannak árulkodó jelek, amelyek megelőznek egy támadást – tanácsolta olvasóinknak. – Legyen nálunk önvédelmi eszköz, könnyen elérhető helyen! Ilyen eszközök: gázspray, alkoholos dezodor vagy hajlakk és kulcscsomó. Ezekkel támadás esetén viszonylag kis sérülést okozva elvehetjük a kedvét a támadónak, és időt nyerhetünk a meneküléshez.


Ha veszélybe kerülünk, folytatta a kung fu mester, az első dolog a menekülés legyen. Ha ez nem lehetséges, akkor arra kell törekedni, minél hamarabb elhagyhassuk a helyszínt. Minél tovább tart a küzdelem, annál nagyobb az esély, hogy komoly sérülést szenvedünk.

– Mindig arra kell gondolnunk, a támadó nem akar harcolni. Verni akar vagy olyan szituációt teremteni, hogy védekezésképtelenné váljunk, tehát semmi esélyünk a győzelemre, ezért is fontos a menekülés. 


TOP 5 - Németh-Kész Mónika rendőrségi szóvivő tippjei nőknek, önvédelemhez:

● Egy nő alapból kerülje azokat a helyzeteket, amelyek alapján áldozattá válhat: sötétben, elhagyatott városrészeken ne sétáljon egyedül.
● Ha éjjel megy haza, kérje meg egy férfiismerősét, kísérje haza, vagy hívjon taxit.
● Sötétedés után hazafele menet a kulcsát előre vegye elő táskájából.
● Paprika vagy bors spray használatát nem ajánlom, mert viselése már szabálysértés. Egy kis flakon hajlakk azonban hasonlóan jól jöhet.
● Önvédelmi oktatás mindig hasznos lehet!


Szerző: Horváth Viktória, FMH

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!