Púder Nélkül

2011.03.25. 15:25

Újabb módszerek fogamzásgátlásra

Egyre kíméletesebb módszerek közül válogathat a mai nő - már ami a modern kori fogamzásgátlást illeti. A legújabb módszerek közt van például a hüvelygyűrű, a spirál és a bőr alá ültethető hormonkapszula. A lórúgásszerű hormonadag talán a múlté...

PLT

A legnagyobb mennyiségben a tablettát és a gumi óvszert használják a nők fogamzásgátlásra - állítja Nagy László, a székesfehérvári Család- és Nővédelmi Központ nőgyógyásza, aki szerint azonban számos más lehetőség közül is válogathat ma már a modern nő.
 
- A legújabb módszer a hüvelygyűrű, amelyet egy hónapban egyszer kell alkalmazni. Periodikussága ugyanaz, mint a tablettának, 21 napi alkalmazás után egy hét szünet - meséli a nőgyógyász. A gyűrű sokkal alacsonyabb hormonszintű eszköz, mint a tabletta, mivel nem megy keresztül a gyomron, májon, ahol a hormonadag nagy része eltűnik. Azoknak a tablettát szedő nőknek, akik közti vérzéssel küzdenek, kiváló alternatíva lehet, mivel ezt a problémát megszünteti.

-A másik újdonság a méhen belüli hormonális fogamzásgátlás új válfaja, amelyben a vivőanyag a spirál. Az eszköz szárán egy hormonkapszula adagolja az anyagot, amelyet ötévente kell cserélni. Elvileg csak olyanok használhatják, akik már szültek. Ez a módszer drasztikusan csökkenti a vérzés mennyiségét.
-  Ennek elfogadásához persze kell egyfajta hozzáállás - hangsúlyozza Nagy László, utalva ezzel arra, hogy csak olyanoknak ajánlatos, akik nem idegenkednek a menzesz elmaradásától, s nem érzik úgy, hogy ezáltal nőiességük csökken.

A harmadik újdonság a bőr alá ültethető, félgyufányi nagyságú hormonkapszula, amelyet a felkar bőre alá helyeznek. Egy kapszula három-négy évet bír ki. Magyarországon azonban még nem jelent meg az eszköz. Két-háromnaponta kell cserélni, viszont bizonyos wellness szokásokat át kell alakítani. Ugyan vízálló, de az UV fény és a napozás nem tetszik neki  - állítja a nőgyógyász, aki szerint egy kiadós strandolás után cserélni kell.


Az eseti fogamzásgátlások terén is vannak újdonságok a piacon. Ezeknek a szereknek a lényege, hogy szinte lórúgásszerű hormonadagot juttatnak a szervezetbe a baleset után. Az elmúlt években finomodtak ezek a szerek, s van köztük olyan is, amelyet nem csak az esemény utáni 72, hanem 120 órában is be lehet venni. A szer biológiai lebomlásának lassításával tudták ezt az időintervallumot kitolni, magyarázza az orvos, aki azért hozzáteszi, hogy erre az új készítményre is igaz azonban: minél később veszi be valaki, annál kisebb az esély a fogamzás gátlására, de az is igaz rá, hogy nem szabad gyakran használni, mert komolyan összezavarja a hormonháztartást. Viszont - állítja a nőgyógyász - meg kellene fontolni vénymentessé tételüket is.

A hagyományos tabletták terén is mindig vannak változások: manapság az ösztrogénszint csökkentésével próbálkoznak. Van olyan szer is, amely a bőrre, valamint só- és folyadékháztartásra is előnyös hatással van. Ez utóbbi tulajdonság a fogyásban is segít a hölgyeknek, ezért szeretik sokan.

A férfi fogamzásgátlás terén azonban továbbra sem sikerült áttörést elérni: a mellékhatások vagy a visszafordíthatatlanság veszélye miatt még nem kapható gyógyszer, sőt, nincs érdemi emberi kipróbálási szakaszban sem olyan lehetőség, amely a későbbiekben piacra kerülhetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!