Púder Nélkül

2011.08.04. 19:00

Lepkék szárnyán repül Honoluluba

Veszprém - Ahogy a természet is egyedi és megismételhetetlen úgy az ő ékszerei is azok. Mert ezek a különleges darabok mind-mind a világmindenség egy-egy piciny darabjából készülnek. Medál, gyűrű, fülbevaló: lepkékből, füvekből, virágokból. Fülöp Ildikó amatőr kézművesnél jártunk.

B. Virág Rita

Bevallása szerint eddig bármihez is kezdett az életben az útja mindig ugyanoda vezetett vissza. Az alkotás iránti vágyat, a kreativitást sokszor elnyomta magában, de mára ráébredt, hogy aminek ki kell jönni az emberből, az bármi áron kijön, annak nem lehet útját állni. A veszprémi Fülöp Ildikó pénzügyi vonalon indult el, közigazgatási főiskolát végzett, de az ékszerek készítésében, az amatőr ötvösködésben, a kézműveskedésben teljesedett ki.
 
- Folyamatosan kattog, jár az agyam, a rendelkezésemre álló anyagokból, mit is tudnék kihozni. A legfontosabb számomra, hogy egyedi, megismételhetetlen darabot alkossak - mondta.



A 38 éves kétgyermes családanya néhány hónappal ezelőtt igazi újdonságot talált ki. Lepkeszárnyakból készít karkötőt, medált, gyűrűt.
Amikor kezembe vettem egy csodálatos kék medált, rögtön mutatta, tartsam a fény felé. Az üveglap között pihenő szárny csodás színváltásba kezdett. Megfordítva az ékszert a lepke rejtőzködő színei bukkantak fel, a barna ezer árnyalatával.


 
- Mielőtt bárki rosszra gondolna, ezeket a lepkéket nem ölik meg szándékosan. Dél-Amerikában több ezer fajtát tartanak számon és léteznek úgynevezett lepke farmok, ahol ezekkel foglalkoznak. A lepkék átlagosan 8-10 napig élnek. A szakemberek megvárják míg elhullanak, azután óvatosan összeszedik őket és erre szakosodott aukciós portálokon árulják a gyűjtőknek - tudtam meg Ildikótól.

Egy-egy kisebb lepkét 4-5 ezer forintért lehet megvásárolni a világhálón, a nagyobbakért 10-20 ezret is elkérnek, de a különleges darabokért akár 2-300 ezret is kifizetnek az elszántak.

A lepkeszárnyak selyempapírba csomagolva érkeznek meg Ildikóhoz, aki elmondása szerint ezután rendkívül óvatosan dolgozik velük, ugyanis roppant törékenyek és könnyen megsérülnek. A szárnyak üveglap közé kerülnek, majd forrasztással lezárja azokat. Ezt követően készíti el a kívánt ékszert ezüstből, vagy más anyagból.

Mivel a családjával együtt imádja a természetet, így jött az ötlet, hogy néhány fűszálból és aprócska virágból a lepkékhez hasonló technikával fülbevalót készítsen.
 
- A célom mindig az, hogy különleges, egyedi darabokat gyártsak, ezért szívesen használok nem mindennapi anyagokat. Például itt van ez a karkötő, amelynek az ékessége egy különleges japán bélyeg. De szeretnék majd kimonókból, régi órákból, vagy sérült herendi porcelánból valami egzotikus ékszert készíteni. Látom és érzem, hogy ezekben a dolgokban már benne van a történelem, az élet sava-borsa. Igazán érdekes olyan kiegészítőt viselni, ami másnak biztosan nincs, ami megismételhetetlen.

Ildikó úgy fogalmazott, egyelőre ékszereit a maga és a családja, a barátai örömére készíti. Ám minden vágya, hogy Hawaii szigetén Honoluluban nyisson egy stúdiót.
 
- Most biztosan sokan megmosolyognak a terveimért, ami álmodozásnak is tűnhez. Azonban a férjemmel, Gyurival mi abban hiszünk, hogy a vágyainkat, az álmainkat bátran ki kell mondani. Ez segíthet abban, hogy elinduljunk a megvalósításhoz vezető úton.

 



Fülöp Ildikó teljesen autodidakta módon kezdett el kézműveskedni, először a  Tiffany módszerrel ismerkedett meg. Az ötvösködés nagyon érdekelte, szerette volna elsajátítani ezt a szakmát, azonban a városban egyetlen mestert sem talált, aki vállalta volna a tanulmányai szakmai részének felügyeletét. (Furcsa, hogy mennyire zárt ez a szakma és, hogy mindenki, mennyire félti a megszerzett tudását.) Kiderült az is, néhány lepkés ékszer került már ajándékba Thaiföldre és az Egyesült Államokba, Los Angelesbe is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!