Púder Nélkül

2012.06.24. 06:10

Önvédelmi sorozat: szabadulás egy igen szorult helyzetből

Női önvédelmi sorozatunk harmadik részében egy újabb durva támadás elhárítását szemléltetjük, Gausz Tamás 5. mesterfokozatú Wing Tsun-instruktor útmutatása alapján.

Horváth A. Attila

– Nagyon veszélyes szituáció, ha egy erősebb fizikumú támadó átkulcsolja és leszorítja áldozata nyakát. Megsérülhetnek a csigolyák, a szorítás eszméletvesztéshez vezethet és a földrevitel is könnyebb ilyen helyzetből. A megtámadott nőnek tehát villámgyorsan kell reagálnia, ám az erő erő elleni küzdelemben nem volna sok esélye. Ezért olyan pontokat támad, amelyeket nem lehet edzeni, így jó kivitelezés esetén mindenkinél ugyanazt a hatást éri el: az agresszor el fogja engedni áldozatát – jelzi Gausz Tamás.

A módszer a következő: a nő a támadó testétől távolabb lévő kezével gyors csapást mér a herékre, ezzel a szorítás biztosan enyhül. Ekkor a másik kezével átnyúl a támadó válla felett, és ujjaival megsérti a szemét. A két érzékeny testrészre mért csapás nagy fájdalommal jár, ami pillanatnyi előnyhöz juttatja a védekezőt; ekkor a nő, még mindig a szemeket támadva, eltolja magától ellenfele fejét. Ahogy a férfi testtartása „kinyílik”, a nő szabad kezével gyors és erős ütést indít a bordákra, akár ököllel, tenyérrel, könyökkel vagy kézéllel – ez aktuális pozíciójától függ. A három kellemetlen „válasszal” annyit valószínűleg sikerül elérnie, hogy ellenfele megtántorodik, jobb esetben el is esik. Természetesen a nőknek adható legjobb tanács ilyenkor is az azonnali menekülés: a sértett ne várja meg, amíg támadója összeszedi magát, és esetleg még brutálisabban lép fel ellene!

Szigeti Roland és Borsos Eszter Wing Tsun-tanítványok bemutatója: a férfi leszorítja áldozata nyakát (1.), a nő nemi szervre és szemre támad (2.), eltolja az agresszor fejét, végül ököllel a bordákra üt (3.) - Fotó: Horváth A. Attila

– Ha a fizikai kontaktus elkerülésére már nincs lehetőség, akkor a gyors és határozott védekezés-ellentámadás a leghatékonyabb módszer. A támadó ugyanis nem számít általában arra, hogy áldozata visszaüt. Arra különösen nem, hogy képes fájdalmat is okozni. Ezt a pillanatnyi meglepetést kell kihasználni, és gyorsan elhagyni a helyszínt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!