Púder Nélkül

2012.08.19. 05:55

Önvédelmi sorozat: ha szemből, fejét leszegve karol át a támadó

Ezúttal is egyszerű, evidensnek tűnő, ugyanakkor hasznos önvédelmi tanácsokkal szolgál Gausz Tamás, a Wing Tsun harcművészeti stílus mestere. Újabb utcai szituáció taglalásával folytatjuk női önvédelmi sorozatunkat.

zaol.hu

– Előfordulhat, hogy hazafelé tartva dülöngélő, agresszívan viselkedő alakok jönnek velünk szembe az utcán. Lehetőleg kerüljük el a fizikai kontaktust, menjünk át az út túloldalára! Ha ez nem kivitelezhető, mert például befordultunk a sarkon és már csak pár lépés választ el minket egymástól, semmi esetre se menjünk el közöttük, hiszen több irányba kellene figyelnünk ilyenkor. Például, ha az egyik irányból beijesztenek egy ütéssel, és mi erre rámozdulunk, könnyen leüthetnek a másik oldalról – kezdi a helyzetértékeléssel Gausz Tamás.

Az önvédelmi instruktor hangsúlyozza: a fal felőli oldalon sem tanácsos kikerülni a potenciális támadókat, mert könnyen nekiszoríthatnak a falnak, nincs elmozgási lehetőségünk. Tehát célszerűbb az úthoz közeli oldalt választani: így csak egy irányból érkezhetnek a támadások, s mozogni is könnyebben tudunk. Ha a területen parkolnak autók, azok közé behátrálva megoszthatjuk az erőiket a szűk hely miatt, illetve egymást is akadályozhatják a támadás során.

– Nagyobb eséllyel indulunk ezeket a szabályokat betartva, mintha nemtörődöm módon csak a vakszerencsében bíznánk – jelzi Gausz Tamás.

De mi történik akkor, ha már nincs mód a kitérésre, ha a fizikai összecsapás elkerülhetetlen? Ezúttal egy tipikus erőfölényen alapuló támadást és annak elhárítását szemlélteti Kovács Judit 2. mesterfokozatú Wing Tsun tanítvány és társa, Juhász Zsombor.

Az ellenfél szemből támad, a fejét leszegve átkarolja a nő derekát. A védekező előbb alkarral megüti a nyakszirtet (1. kép), ezzel egy időben megakadályozza a fogás összeérését a test mögött (így megelőzheti, hogy a támadó elrántsa vagy leszorítsa, illetve földre vigye őt).

Ezután a nő ráfog a támadó nyakára az ütő kezével, lehúzza a nyakat, közben altestre rúg térddel a fogás oldalán (2. kép).

 

 

Végül, még mindig a nyakat fogva függőleges irányú könyökütést mér a szabad kezével a támadó hátára (3. kép), lehetőleg az érzékeny gerincre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!