Púder Nélkül

2013.05.29. 12:47

Stílus és tradíció

Bronzéremmel térhetett haza a Németországban rendezett kendó Európa-bajnokságról Kocsis Barbara, aki civilben a Szindbád Nonprofit Kft. turisztikai referenseként dolgozik a várpalotai Thuri-várban.

Szabó Péter Dániel

Nem is volt kérdés, hogy munkahelyén, a Thuri-várban találkozunk, hiszen nagyon büszke rá, hogy a város jelképének számító, több száz esztendős múlttal bíró épületben dolgozhat. Ahogy a most szerzett éremre nagyon büszke, sokat dolgozott érte. Harminc ország versenyzőit felvonultató kontinensviadalon sikerült a legjobbak közé kerülnie, bronzérmet nyertek a női csapattal a 25. alkalommal megrendezett EB-n.

Hetente két-három alkalommal edz a veszprémi Bakony Kendo és Iaido Klubban Balogh Tibor 5 danos mester iránymutatása mellett, de rendszeresen reszt vesz a válogatott keret tréningjein is, ahol a női csapatot vezető Sipos Aranka 6. danos mester látja el hasznos tanácsokkal.

- A nagyobb versenyeket megelőző hetekben a felsoroltak mellett kiegészítő edzéseket is rendszeresen végzek a fizikai állóképességem növelése érdekében, arra ugyanis nagy szükség van a megmérettetéseken - mondja, majd akkor sem jön zavarba, amikor felvetem: a kemény ütésekkel járó tácol-keleti harcművészet bizony nem számít épp nőies sportágnak.

Fotó: Szabó Péter Dániel

- Számomra természetes, hogy ezt a sportágat űzöm, még ha nem is számít mindennaposnak, hogy nőként kemény küzdelmekre készülök. A kendóval egyébként 2006-ban a Pannon Egyetemen ismerkedtem meg. A veszprémi klubban hamar barátokra találta, kiváló hangulatban zajlanak az edzések.

A sportágban egyébként az tetszik, hogy egyszerre megvan benne a stílus és a tradíció, s a feltétlen tisztelet az ellenfél iránt. A fizikai oldal mellett pedig komoly szellemi, filozófiai tartalma is van a kendónak.  Ma már nem szokatlan a lányok jelenléte a harcművészeti edzéseken, a karate, a taek-won-do és az aikidó tréningeken is rendszeresen találkozom velük, s örömteli, hogy a kendósok között is folyamatosan nő a hölgyek száma.

 

Nem csoda, hogy női es férfi vonalon egyaránt sikerrel szerepelnek legjobbjaink a versenyeken. A tavalyi világbajnokságon például a férfi csapat a harmadik helyen végzett Dél-Korea es a sportágban egyeduralkodónak számító Japán mögött, amire a nemzetközi mezőny is felkapta fejet.

A nők pedig rendre az elsők között vannak, ami bizonyítja, hogy jó szakmai munka folyik a hazai klubokban. A Szeged közelében lévő Balástyáról származó, ám ma már Veszprémben élő Barbarának is - aki tavaly az olaszországi Novarában rendezett vb-n debütált a válogatottban - komoly céljai vannak. A következő, 2015-ös kendó vb-n a sportág őshazájában, azaz Japánban szeretné bizonyítani felkészültségét.

 

 

 

A kendó, vagyis a kard útja a vívás japán harcművészete. Hagyományosan megtervezett öltözetben es védőpáncélban gyakorolják, bambuszkardot forgatva fegyverként. A kendóban a mozgások különböznek az európai vivástól, mert eltérő a kard formája csakúgy, mint a mód, ahogyan azt használják. Bizonyos becslések szerint közel nyolcmillió ember gyakorolja a kendót világszerte, közülük csupán Japánban mintegy hétmillióan.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!