Púder Nélkül

2013.11.27. 14:10

Gyöngyfűzés: szórakozás és kreatív időtöltés

A gyöngyfűzés nemcsak jó szórakozás és kreatív időtöltés, hanem újraéleszti a kézzel készült tárgyak iránti szeretetünket - nem utolsó sorban sikerélménnyel jutalmaz meg bennünket - így vall szenvedélyéről Jagasicsné Gábor Ildikó, aki a minap egy várpalotai iskolában népszerűsítette tevékenységét.

Kovács Erika

- Civilben környezet-gépészmérnök vagyok a fővárosban a Közép Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőségen, második, egyben a legfontosabb foglalkozásom a gyöngyfűzés. Japánban végeztem el férjem által a képzőművészeti iskolát Nagoyában, népművészeti ifjú mestere címre 2014 májusában készülök. Hátam mögött tudhatok sok itthoni külföldi kiállítást, bemutatót, tanítottam Japánban, ékszereim viselői Londontól Bostonig lesik a honlapomat, hogy milyen újdonsággal rukkolok elő? Tanítóimtól sokat tanultam: Oláh Márta és Szuper Krisztina Népi Iparművészek, a Népművészet Ifjú mesterei. A népi ékszerkészítést nem lehet elsajátítani könyvekből, internetről, ez olyan, mint a népi szájhagyomány, ahogy Kodály Zoltán tette, össze kell gyűjteni fel kell keresni az adott helyen élő népművészeket és begyűjteni tőlük a régi motívumokat, technikákat mondja Ildikó,hozzátéve: a gyöngyfűzés nemcsak jó szórakozás és kreatív időtöltés, hanem újraéleszti a kézzel készült tárgyak iránti szeretetünket- nem utolsó sorban sikerélménnyel jutalmaz meg bennünket. Ildikó több hazai fesztiválon, kézműves vásáron vett részt a Fejér Megyei Kézműves Egyesülettel. Az emberek, akik kedvet kapnak tőle, és kipróbálják a gyöngyfűzést, megjegyzik: örülnek, amikor egy-egy csoda kikerül a kezük alól. Én csak mosolygok - vallja Ildikó. Örülök. Megint egy ember, aki megtanult teremteni. Gyöngyből. Gyönyörűt. Saját magának.

Ildikó beszél arról, hogy a gyöngyfűzéshez cseh üveg kásagyöngyöket használ, szalmagyöngyöt, formagyöngyöt, csiszolt üveggyöngyöket, gyöngyfűző cérnát, iparművészi munkákhoz Swarovskit, féldrágaköveket, damilt, gyöngyfűző cérnát. Sokféle gyöngyfűzési technológia létezik; gyöngyfűzés, gyöngyhímzés és gyöngyszövés, ezeknek is több fajtája van. Az emberek évezredek óta viselnek ékszert, készüljön az kőből, kagylóból vagy gyöngyből. Az emberek már az őskorban az ékszerekkel nem csak felékesítették magukat, hanem bűvös erőt is tulajdonítottak nekik, talizmánként is szolgáltak, a rossztól óvták, védték viselőjüket tekint a múltba. A magyar néphagyományban az öltözék, annak díszítése, az ékszerek, gyöngyök sok mindent elárulnak viselőjükről. Ildikó kedvence a sárközi viselet. A ruhák alapanyagát külföldről hozatták, lyoni selyembrokátból, borotvált bársonyból készültek, melyeket szalagokkal, arany sujtással díszítettek. Szebbnél szebb gyöngyékszereket viseltek az emberek. Az öt fő szín, a fekete, a kék, a zöld, az arany és a bordó mindig megjelent a sárközi népviseleten, az ékszerekben különösen. Sárközben őrzik a gyöngykultúrát, a népviseletet és a népszokásokat. Vannak olyan idős sárközi asszonyok, akik kislánykoruktól öreg korukig megőrizték a ruháikat, gyöngyékszereiket, amiket nagy becsben tartanak. Az alkotás nagy öröm, gyógyító erejű. Ha az ember elmerül egy mintában, megszűnik körülötte a világ. Ahogy Oláh Márta és Szuper Krisztina népi iparművész mentoraim emlegették: Gyöngy a lélek gyógyszere Kellemes hangulatban, zene és tea mellett beszélgetve készítem a nyakláncokat, karkötőket, gyűrűket, gyöngygallérokat. Mint régen a fonóban, ahol nemcsak a házimunka és a népi kismesterségek fortélyait, gyakorlati tudnivalóit adták át az idősebbek a fiataloknak, hanem a munka szeretetét, élettapasztalataikat is. Jó lenne, ha több időnk maradhatna az elmélyült alkotásra, az örömfűzésre ahogy a tanítványaimnak szoktam mondani. Szeretjük, amit csinálunk, igen nagy örömöt okoz az, amikor a semmiből pár marék színes üveggyöngyből létrehozunk valamit, ami szép, harmonikus, ami megtalálja a helyét és életre kel egy-egy hölgy nyakában. A mi munkánkban teremtő erő van, megtanít megállni és felfelé nézni, amiről a mai pörgős világban sokszor megfeledkezünk. Hagyományos és modern ékszereket készítek. A hagyományos ékszereket ismerni kell, mert minden, ami modern, csak a hagyományból fakadhat. Ismernem kell az őseim életét, szokásait, művészetét, hogy tudjam, én magam ki vagyok. Tudnom kell, honnan jöttem, hogy lássam, hova tartok. Ez az alap, a többi technikai tudás és képzelőerő kérdése. A fűzésnél számolni kell azzal, hogyha két szín egymás mellé kerül, akkor megváltoztathatják színüket, mert az alapanyag tulajdonsága miatt tükröződnek egymásban.

Fontos az is, hogy az elkészült ékszerek megtalálják a helyüket a mai világban is. Nem a kiállítótermekbe, a vitrinekbe készítjük az ékszereinket, hanem viselésre szánjuk azokat. Ezért kell az ékszereket összehangolni a modern kor ruhatárával. Akkor látjuk teljesnek egy hölgy öltözetét, ha a ruhát kiegészítő ékszerek harmonizálnak az öltözettel, viselőjével, erősítik a belülről fakadó női szépséget. A gyöngyfűzéshez az alaptechnikák mellett kell lelkesedés, elhatározás, türelem, kitartás, szorgalom, kézügyesség, képzelőerő. Őrizzük a múltunkat, mentsük át a mai világunkba! Fogjunk hozzá bátran, és a régi fűzéstechnikát elsajátítva fűzzünk egyedi ékszereket! - javasolja.

A hagyományos ékszerek készítésénél ismerni kell a mintákat, motívumokat, fűzésmódokat. A modern ékszerek megtervezésekor térben kell gondolkodni, ilyenkor jól jöhet a geometria, mert látni kell, hogy három-, négy-, öt- és hatszögekből milyen térbeli formákat lehet kialakítani. És kell tudni rajzolni is. Ha a tudásomat tovább akarom adni, a saját tervezésű ékszereimről fűzésmintát kell készítenem, aminek szinte olyannak kell lennie, mint egy műszaki rajznak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!