Púder Nélkül

2014.03.19. 14:50

Peremhelyzet a vezetői lét

Veszprém – Nem készültem vezetőnek, túl érzelmes vagyok, ami a gyermekgondozásban előny, de vezetőként meg kell tanulni, hogy az embert általában a beosztottai nem szeretik. Peremhelyzet a vezetői lét, de már megtanultam kezelni – állítja Jungvert Valéria, a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója.

Kovács Erika

- 1977 őszén kezdtem dolgozni a gyermekvédelem területén bölcsődei gondozónőként, amit ma gyermekvédelmi alapellátásnak nevezünk, majd a peremartoni csecsemőotthonban folytattam a munkát. Itt szereztem meg a szakgondozónői képesítést, majd osztályvezető főnővérnek neveztek ki. Ezután a Veszprémbe költöztetett csecsemőotthon intézetvezető főnővére lettem, majd áthelyezéssel a Veszprém Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz kerültem, ahol több szakmai feladatot láttam el - sorolja feladatait Jungvert Valéria igazgató, hozzátéve: vezette a szakértői csoportot, volt igazgatóhelyettes, 2003-tól igazgatóként irányítja az intézményt, melyet a 2010-ben történt összevonás óta Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központnak hívnak, és amely a Szakszolgálaton kívül magában foglalja az otthont nyújtó intézményeket is, a nevelőszülői, valamint a gyermekotthoni hálózatot. Jelenleg 150 alkalmazott dolgozik a központnál és 106 foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkező nevelőszülő. A feladatellátáshoz szoros munkakapcsolatot kell tartani a járási gyámhivatalok és az alapellátás szakembereivel is. Vezetői feladatai ellátásához fontos az intézmény jól szervezettsége, megfelelő vezetői szintek kialakítása és önállóan dolgozni tudó vezető-társak munkája.

- Úgy érzem, az eltelt tíz év alatt sikerült egy jól működő szervezetet létrehozni, amit fejleszteni kell, hogy megfelelően reagáljunk a változó jogszabályi környezethez utal a kihívásokra. Igyekszik mindenkivel személyes kapcsolatot tartani, problémáikra gyorsan reagálni. Állítása szerint nem készült vezetőnek, mert túl érzelmes típus, ami a gyermekgondozásban előny, de vezetőként meg kell tanulni, hogy az embert általában a beosztottai nem szeretik. Peremhelyzet a vezetői lét, de már megtanultam kezelni - fogalmaz. De nem a szeretet a szempont vezető és beosztott között, hanem ha a feladat megoldódik, a dolgozó teljesítette, amit kell, egy vezetőnek több elvárása nem lehet. A vezetés egész embert kíván, ezért az ember néha háttérbe helyezi családi életét avat be magánéletébe.

 

Az igazgató asszony szerencsésnek tartja magát ebben, a lánya kirepült a családi fészekből, családot alapított, és szintén szociális munkás lett. 2013-ban kislány unokám született, ami a személyiségemben is változást hozott vallja őszintén. Nagyon nagy örömmel, boldogsággal éli meg a nagymama szerepet, és néha már csak inkább nagymama szeretne lenni, mint dolgozó nő. Unokája születése új erőt adott, de minden gyermekvédelmi feladat sikeres megoldása is erőt ad a folytatáshoz. A rendszerben gondozott gyermekek jóléte, boldogsága, kiegyensúlyozottsága szintén adrenalin bomba, visszajelzés, hogy érdemes a nehézségeket viselni, a problémákat megoldani. Ezért is fontos számomra a személyes kapcsolat gondozottakkal, kollégákkal mondja.

- Öröm, hogy tudásomat átadhatom a Hittudományi Főiskola szociális munkás hallgatóinak. Sokukat később kollégaként is üdvözölhetek, ami jó érzéssel tölt el. Szakmai fejlődésemben voltak meghatározó szakemberek a bölcsődei- illetve csecsemőotthoni dolgozói munkámban, máig emlékszem irányításukra, személyiségükre, használom a tőlük szerzett tudást. A ranglétra minden fokát végigjártam, ami nagy segítséget jelent vezetői munkámban, a tapasztalat, gyakorlat rengeteget segít. Munka mellett szereztem főiskolai, egyetemi diplomát: szociálpedagógus, és szociális munkás végzettséget - hangsúlyozza.

 

AZONNAL A MEGOLDÁST KERESI

A gyerekeket érő igazságtalanság mélyen érinti, nem fásult bele a nehézségekbe. Azonnal a megoldást keresi, ez azt is jelenti, hogy nem égett ki, munkájának egyik legnagyobb veszélye a kiégés. Jelentős siker nincs, apró örömök vannak a mindennapokban: a gyerekek, a kollégák, köztük a nevelőszülők jóléte, kiegyensúlyozottsága.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!