Púder Nélkül

2015.03.18. 17:50

A hagyományostól az egyedi gyűrűig

Igaz, az esküvő csak egy napig tart, de a karikagyűrűt onnantól kezdve egy életen át viseljük, ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk a leginkább hozzánk illőt.

Kutasi Zsófia

Kaufmann Ágnes aranyműves szerint számos szempontot érdemes figyelembe venni a választásnál.

A jegygyűrű és az eljegyzési gyűrű között több különbség is van. Az eljegyzési gyűrű általában egy köves szoliter gyűrű, ezt a jövendőbeli vőlegény egyedül vásárolja meg, és ezzel kéri meg a menyasszony kezét. Amennyiben a hölgy igent mond, a párnak közösen érdemes kiválasztani a jegygyűrűt, ami a legtöbb esetben egyforma, karika. A kör a véget nem érőt, az állandót jelképezi, ezzel a házasság örökérvényűségét, végtelenségét mutatja.

A jegygyűrű választásánál érdemes körültekintően dönteni.

– Kiválasztani a legszebb gyűrűt nem elég! – figyelmeztet Kaufmann Ágnes. – Bármennyire elragadóan szép egy gyűrű, nem biztos, hogy felvéve is ugyanolyan jól mutat. Ha valakinek hosszú, vékony ujja van, jól mutat rajta a széles, ugyanakkor lapos gyűrű, és kevésbé mutat jól a vékony. Vastag es rövid ujjra sokkal inkább ajánlanám a vékony, magas, viszont féldomború változatot. Szélesebb gyűrűből általában nagyobb méretre lesz szükség, hiszen többet fog az ujjon, mint egy keskenyebb, fontos szempont, hogy lefele vastagodik az ujj, vagy ellenkezőleg – hangsúlyozza a szakember.

A párnak közösen érdemes kiválasztani a jegygyűrűt, ami a legtöbb esetben egyforma. A képen Kaufmann Ágnes

A választásnál felmerülhet az is, hogy a későbbiekben változhat az ujj mérete. Természetesen a megoldás ilyenkor is egyénre szabott.

– Van, aki akkor érzi jól magát, ha könnyen le tudja venni a gyűrűt, van, aki pedig szereti, ha jobban fogja az ujjat, nem lehet erre univerzális szabályt felállítani, olyan méretet érdemes választani, aminek a viselése a legkellemesebb – mondja Kaufmann Ágnes. Érdemes tudni viszont, ha a jegygyűrű mintás, többszínű, esetleg még köves is, és hozzá kell utólag nyúlni, az kedvezőtlenül hat az ékszerre, kivételt képez a sima, hagyományos jegygyűrű, amit nagyszüleink is hordtak.

Ha igény van rá, a hagyományos gyűrűt is egyedivé lehet tenni, akár egy rövid idézettel, így az ékszerek még jobban tükrözik a házaspár összetartozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!