Púder Nélkül

2012.07.19. 08:18

A barokk világ életre keltője

Pápa - Egy interaktív barokk kastély lelke bizony a játékmester, aki élettel tölti meg az úrilak fényűző pompában úszó tereit. Ezt az izgalmas, tekintélyes, ám korántsem könnyű mesterséget űzi immár több mint egy éve Horváth Eszter a pápai Esterházy-kastélyban.

Polgár Tibor

Horváth Eszter az Esterházy-család komornáját, Herencsényi Máriát alakítja, aki szerepe szerint a neves dinasztia ügyes-bajos dolgait intézi. 

- Valójában én mozgok a legszabadabban az udvartartásban. Reggel tíztől egészen este hatig várjuk a kastélyba érkező csoportokat. A vendégek választhatnak a hosszú és a rövid élőkép, valamint a szalonprogramunk közül. Nekem elsősorban protokoll feladataim vannak, például én köszöntöm a látogatókat, de persze kiveszem a részemet a kastély és a barokk világ megelevenítéséből, a különféle jelenetek eljátszásából is - fogalmazott a fiatal játékmester. Megtudom tőle, hogy tavaly áprilisban jelentkezett a Pegazus Színház játékmesteri álláskörére, amire jó kommunikációs készségének, valamint kiváló pedagógiai érzékének köszönhetően nyert felvételt. Mint mondta, szüksége is van az említett tulajdonságokra, hiszen a pápai Esterházy-kastélyban számos gyermekcsoport megfordul, akikkel meg kell találni a közös hangot. 
 


- A főnökeim mindig mondják, hogy nem nekünk kell lemenni a gyerekhez, hanem úgymond őt emeljük fel magunkhoz. Tehát a mi munkánkban nincsen gügyögés és esztelen bohóckodás, a barokk udvartartás etikettjét a gyerekeknél is be kell tartani. Nekünk, barokk játékmestereknek ez az egyik alapelvünk az Esterházy-kastélyban - hangsúlyozza Eszter, akinek korábban - a végzettségének megfelelően - irodai munkái voltak. Bevallja azt is, egy-két éve még nem gondolta volna, hogy egyszer majd játékmester lesz belőle.
 
- Rendkívül élvezem a mostani munkámat, ami úgy érzem, a személyiségemnek, jellememnek is jót tesz, és nagyon sokat profitálhatok belőle. Először ugyan nagyon furcsa volt számomra a rengeteg barokkos kifejezés, a sok cifra, cikornyás körmondat, de viszonylag hamar megszoktam ezeket. Egy hónap alatt sikerült átállnom a barokk hangulatra, és utána már lazábban mentek a dolgok. A munkám során nagyon fontos, hogy otthon érezzem magam és természetesen mozogjak a kastélyban. A barokk világnak megvannak a sajátos szabályai, itt nem szabad úgy viselkedni, mint a hétköznapi életben. Emellett meg kellett szoknom a korhű jelmezem viselését is, ami egy igencsak nehéz ruhadarab, de szerencsére már sikerült megbarátkoznom vele - mondja mosolyogva Eszter. Végezetül hozzáteszi, ha rajta múlik, akkor még sokáig köszönti majd Herencsényi Máriaként az Esterházy-kastélyba érkező vendégeket.
 

 

 

Horváth Eszter tapasztalatai szerint a kisgyerekeket nagyon érdekli a barokk világ, szívesen beöltöznek a korhű ruhákba, és hamar be lehet őket vonni a közös játékba.  Az idősebbek, főleg a tinédzser lányok már nehezebben öltöznek be, ők ezt már cikinek vélik. Azonban egy kis pedagógiai fondorlattal szinte mindenkit rá lehet venni a jelmezek viselésére, ami olyan élményt képes nyújtani, ami nem biztos, hogy még egyszer kínálkozik az életben  állítja a pápai játékmester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!