Mindenkinek van egy álma

2018.05.16. 07:00

Divat- és stílustörténeti bemutatót tartottak Malomsokon

Hatalmas tapsvihartól volt hangos a malomsoki tornacsarnok a Mindenkinek van egy álma címmel megrendezett divat- és stílustörténeti napon.

Polgár Tibor

 Fotó: Polgár Tibor

Nemcsak a helyiek, hanem az eseményre ellátogató környékbeli lakók körében is nagy sikert aratott a házigazda község önkormányzatának Egyszer volt, hol nem volt elnevezésű, hagyományőrző és közösségépítő célokat egyaránt felvállaló rendezvénysorozatához kapcsolódó második program. A mostani rendezvény ötletét az adta, hogy korábban jelentős érdeklődéssel kísérve tartottak Malomsokon egy esküvői-, illetve egy úgynevezett ökoruha-bemutató a Finta Tamás divat- és stílustervező által készített ruhákból.

Fotó: Malomsok önkormányzata

- A fiammal, Tamással együtt úgy gondoltuk, hogy a falu lakossága szívesen fogadna és segítene megvalósítani egy újabb divatbemutatót, amely három részből állna – tekintett vissza a Naplónak nyilatkozva Fintáné Dóra Mária malomsoki polgármester. Hozzáfűzte, mivel falujukban fontosnak tartják a hagyományok őrzését és ápolását, a program keretében vállalkoztak a népi viseletek bemutatására. Továbbá ízelítőt adtak az 1900-as évek elejétől egészen napjainkig terjedő divatvilágból, valamint a Finta Tamás által tervezett és készített, nem mindennapi esküvőiruha-kollekcióból.

Fotó: Polgár Tibor

- A divatbemutatónk érdekessége volt, hogy a ruhákat helyi lakosok mutatták be. A fiataloktól az idősebbekig szinte az összes korosztály képviseltette magát a kifutón, és minden modellünk nagyon élvezte ezt a munkát. A felvonultatott ruhákat és kiegészítőket malomsokiak ruhatáraiból válogattuk össze. Az egyes korokhoz és ruhákhoz illően elkészített frizurák, illetve sminkek még látványosabbá varázsolták a bemutatót. A remek hangulatú eseményt zenei műsorral színesítette két fellépő vendégénekes: Ábrahám Tibor örökzöld dalokkal, míg Rio Flash a legnagyobb mai slágerekkel – jegyezte meg Malomsok polgármestere.

Fotó: Polgár Tibor

A divatbemutató mellett művészettörténeti és divatrajz-kiállítás is látható volt. A bemutatott, több generáción át féltve őrzött tárgyakat malomsokiak és magángyűjtők hozták el a tárlatra.

- Malomsok helytörténeti gyűjteményéből ugyancsak közszemlére tettünk jó néhány tárgyi emléket. A településünk jelenlegi közigazgatási területén egykor számos külterületi lakott hely, például majorság, puszta létezett. Ilyen volt a ma már csak képeken látható ponyvád-pusztai kastély is. Az innen származó, egyetlen épen megmaradt tárgyi emlék, egy közel kétszáz éves dolgozóasztal számított a kiállítás legnagyobb különlegességének. Helyi lakosok munkái voltak láthatók a tárlat ökorészén, ami szintén érdekesség volt.

Fotó: Polgár Tibor

Köszönjük annak a közel 60 embernek a több hetes munkáját, akik a kiállítás berendezésével, a ruhák bemutatásával, a frizurák és sminkek elkészítésével, illetve bármely más módon hozzájárultak az esemény sikeréhez! Ismét bizonyítottuk, hogy a közös munka, az összetartás mindig meghozza a sikert kis falunknak – fogalmazott Fintáné Dóra Mária.

A község vezetője kiemelte, a lelkesedésüket és a sikert bizonyítja, hogy újult erővel készülnek az Egyszer volt, hol nem volt hagyományőrző rendezvénysorozat következő, harmadik alkalmára, amit a tervek szerint június végén tartanak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!