Púder Nélkül

2013.11.13. 10:10

Kislánya áll modellt a művésznek

Sümeg – Az anyasággal kapcsolatos érzelmek felszínre kerülése erősítette meg Oszkai Rékában az alkotó kedvet. Fia, Péter és kislánya, a ma tizenhárom esztendős Virág megszületése után kezdett ismét rajzolni, majd a kerámia felé fordult.

Tisler Anna

Oszkai Réka beleszületett a művészetbe. Anyai nagyapja gyűjtő volt. Számos képzőművésszel tartotta a kapcsolatot, vásárolta alkotásaikat. Otthonuk galériához hasonlított, néhány alkotót Réka is ismert. Hamar kiderült, nem csupán kedveli a festészetet, ő is kiváló kézügyességgel rendelkezik. Tehetségét tudatosan bontakoztatta ki. Érettségit követően, Kaposváron tanulta a keramikus szakmát egy iparművészeti iskolában.

– Sümegen komoly hagyományai vannak a fazekasságnak, így ez is felkeltette a figyelmemet.Később a családalapítás, fia, majd lánya születése miatt kicsit háttérbe került az alkotás, de az anyaság, az anya-gyermek kapcsolat megelevenítése idővel egyik meghatározó témává érett benne.

Oszkai Réka és lánya, Virág gyakran alkotnak együtt, a közös érdeklődés erősíti kapcsolatukat (Fotó: Tisler Anna)



– Amikor itthon voltam a gyermekekkel, sokat festettem, olvastam, leginkább a szecesszió ragadta meg a figyelmemet – mondta Réka. – Férjemmel kialakítottunk itthon egy műtermet, ha időm engedi, alkotok. Napközben dolgozom, pályázatokkal foglalkozom. Néha lelkiismeretfurdalást érzek, ha hetekig le sem megyek a műhelybe, mert nincs időm és túl fáradt vagyok. Azt viszont két iskolás gyermekkel nem engedhetjük meg magunknak, hogy én itthon maradjak és csak rajzoljak, kerámiázzak. Visszaesett a kereslet, a családfenntartáshoz pedig fontos az anyagi biztonság is. Számos alkotó ismerősöm él így. Munka mellett alkot, és ha felnevelte a gyermekeit, csak annak él, hogy megvalósítsa önmagát. Remélem, egyszer nálam is eljön ez az idő.Rékát számos helyre hívják kiállításra. Mint mondta, ma már nem vállal el mindent. Annak nem látja értelmét, hogy egyik helyről vigye a szobrait a másikra. Minden kiállításon szeret mást, az alkalomhoz, a helyhez illőt bemutatni, új dolgokkal megjelenni. Szobrai az örömöt, a szeretetet, a nőiességet sugározzák, érzéseit, örömét is beleformázza az agyagba, figuráiba.

– Esküvőre nászajándékba készítettem egy tálat, amelybe az ajándékozó a saját versét íratta bele – emlékezett Réka. – Amikor formáztam, arra gondoltam, hogy ez a darab végigkíséri a párt egész életen át. Ezt a nekik készített tárgyat biztos, hogy még leendő gyermekeik, unokáik is őrizni fogják. Kívántam, hogy alkotásom sok boldog pillanat tanúja legyen.Réka és lánya, Virág gyakran alkot együtt vagy elemzi a mindkettőjüknek tetsző képeket. Anya és lánya kapcsolatát a közös érdeklődés tovább erősíti.

 

LÁNYA IS ALKOTÓNAK KÉSZÜL

Réka női alakjaiban lánya is megjelenik. Virág sokszor áll vagy ül modellt édesanyjának. Könnyebb a mintázás, ha látja, hogyan áll a virág a kislánya hajában, mint mindezt elképzelni. Virág alkotónak készül. Rajzszakkörre jár, egy helyi grafikus is foglalkozik vele. Szobája saját munkáival van tele. Barátnőivel gyakran játszik tárlatvezetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!