Púder Nélkül

2014.02.19. 12:35

Meséből rémálom

Veszprém - Néhány évvel ezelőtt hallottam egy tanárnőről, aki a főiskola után külföldön kereste a boldogulást. Kittinek kezdetben nyomorúságos sorsa volt, egy étteremben mosogatott, és a mosdóban aludt, mert nem volt pénze szállásra. Egyszer azonban felfigyelt rá egy előkelő úr, és az addig sokat szenvedett lány élete teljesen megváltozott.

Nagy Kármen

Mindez öt-hat évvel ezelőtt történt, alig hittem, hogy ilyen szép és felemelő történetek is léteznek.

A mese azonban mára rémálommá fajult. Az idilli kapcsolatból egy kislány is született. A csöppség kétéves kora körül az édesapja úgy döntött, hogy megszabadul Kittitől. A nő ismét a mocsokból építette újjá az életét. A legjobban attól szenvedett, hogy a kislányát nem láthatta. Hogy a hivatalos szervek pontosan mikor és hogyan léptek az ügybe, az egy kicsit homályos előttem, de egy idő után engedélyezték Kittinek, hogy havonta egy órát találkozzon a lányával egy nyilvános parkban. Ezalatt azonban magyarul nem beszélgethetett a gyermekével, hogy a kapcsolattartáson jelenlévő hatósági személy is mindent érthessen. Évek óta zajlanak az eljárások. Apuka három jogi képviselővel jelent meg a bírósági tárgyaláson. Kitti is már az összes spórolt pénzét elköltötte ügyvédre, de nem haladt az ügy előre.

A kislány közben négyéves lett, és időnként furcsa történeteket mesélt. A rémálom legrettenetesebb érzését élte át Kitti, amikor rájött, hogy volt párja molesztálja a közös gyermeküket. Eszébe jutott egy korábbi élménye is, amikor a kislány másféléves kora körül elutazott két napra egy képzésre, és hazaérkezése után a gyermek mindig sírt pelenkacsere idején. Valószínűleg az apukája már akkor elkezdett szexuálisan ismerkedni a kislánnyal. Bűntudat gyötörte Kittit, hogy a molesztálást nem vette észre korábban. Ahogy az emlékeit összerakta, úgy érezte, hogy előbb is rájöhetett volna erre. Lelkiismeret-furdalás és tehetetlenség kínozta.

A következő bírósági tárgyaláson jelezte a problémát, ennek azonban az lett a következménye, hogy két hónapra eltiltották a lányától. Kitti nem nyugodott bele abba, hogy a bejelentésével nem foglalkoztak, sőt büntetést kapott érte. Elment egy másik rendőrségre, ahol volt párjának nem voltak összeköttetései. Itt komolyan vették az édesanya bejelentését és nyomozásba kezdtek. Miután kitudódott Kitti feljelentése, a bíróság újra megvonta tőle két hónapra a láthatási jogot.

A pszichológus szerint a gyermek rajzai alátámasztják a molesztálást, orvossal mégsem vizsgáltatták meg a kislányt. Kiderült, hogy az apának van egy felesége, akivel régóta nem él együtt, de nem is vált el tőle. Egy közös tizenéves lányuk is van, aki egy pszichiátriai intézetben él, nem tudni, hogy miért. A legutolsó döntés szerint Kitti lánya továbbra is a megszokott otthonában marad, de az apa csak a törvényes feleségének a jelenlétében tartózkodhat a gyermek közelében. A feleség visszaköltözött, de nyilván senki sem tudja ellenőrizni, hogy betartják-e a szabályozást.

Kitti volt párja különféle ötletekkel áll elő a bíróságon, mint például iszik vagy drogozik az anyuka, vagy éppen arabokkal barátkozik. Ha megdől egy rágalom, akkor jön egy újabb. Sose tudni, mi a következő lépés. Kitti szeretne hazajönni Magyarországra a kislányával. Küzdelmes évek állnak mögötte, és küzdelmes évek állnak előtte .

Nem kell azonban külföldre menni ilyen történetekért, a közvetlen közelünkben is bőven akad hasonló. Nem ritka az olyan eset, amikor hivatalos szervek mulasztásának vagy késedelmes intézkedésének a következtében sérül kiskorú gyermek testi vagy lelki épsége. Megbotránkoztató, amikor egy hatósági személy azt tanácsolta egy óvodás kislány anyukájának, hogy adja át a gyermeket a molesztáló apának, hátha még nagyobb, még látványosabb kárt tesz a gyermekben, és akkor majd tudnak intézkedni ellene.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!