Pezseg a parkett, táncol a város

2018.04.17. 07:00

Népszerű a pápai salsatanfolyam

A salsáról kinek a fűszeres szósz, kinek a világszerte elterjedt társasági tánc jut eszébe. Utóbbival foglalkozik a ménfőcsanaki Karibi Táncklub, mely a minap összejövetelt tartott a pápai Esterházy-kastélyban.

Laskovics Márió

Vidám, önfeledt légkör uralkodott az első pápai salsabuliban. Folytatása következik májusban

A táncklub egy hónapja salsa tánctanfolyamot indított Pápán, melyhez kapcsolódva a minap tanévnyitó társas összejövetelt rendezett az Esterházy-kastély éttermében.

Horváth Attila klubvezető, táncoktató elmondta, másfél éve alapították a formációt, ami egy korábbi esküvői fellépés nyomán nőtte ki magát, s lett annyira népszerű, hogy a pápaiak számára is nyitottá vált. A tanfolyam megvalósulását Győrffy Viola légtáncos segítette. A fiatal klubvezető elmondta, Geyer Kinga tánc-oktatóval másodállásban vállalkoznak a latin-amerikai táncoktatásra. Nem könnyű összeegyeztetniük az üzleti és magánélettel, de számukra küldetés, szívügy, hobbi a tánc, amit minél többekkel szerettetnének meg. Ugyanis, mint hangsúlyozta, a tánc amellett, hogy izomlázzal járó sport, lelki egyensúlyt, felhőtlen kikapcsolódást, kiegyensúlyozott életet eredményez.

Fotó: Laskovics Márió / Napló

Attila tizenöt éve egy győri táncstúdióban kezdett latin és standard táncokkal, a salsába hétéves angliai tartózkodásakor szeretett bele, hazajövetelét követően is két tánciskolába járt. Különösen hálás oktatóinak, mestereinek: Tóth Sándornak, Puskás Balázsnak, Lili Garcesnek és Hajnal Gyulának. Úgy vallja, kívülről könnyednek tűnhetnek a latin táncok, de valójában magabiztos technikai tudást igényelnek. Sokat kell gyakorolni, hogy a mozdulatok lazák, szépek, hitelesek legyenek.

Büszkén mesélte, hogy húsz érdeklődőre számítottak, ennek ellenére mintegy hetvenen jelentkeztek a pápai salsatanfolyam karibi tánckört – kubai salsát és sont, valamint dominikai bachatát – hetente kínáló óráira, melyekre a résztvevők párban és egyedül is érkeznek. Mivel kevés a férfi, ezért ők a nap mindhárom óráján ott lehetnek, hogy a hölgyek ne maradjanak pár nélkül. Az animációknak, páros, illetve társas táncoknak köszönhetően senki nem unatkozik az órákon.

Vidám, önfeledt légkör uralkodott az első pápai salsabuliban. Folytatása következik májusban

- Nagyon jó tapasztalataink vannak, jó ismeretségek alakultak ki. Lelkesen járnak hozzánk a kedves, táncolni, lazítani vágyó emberek. Tudni kell, hogy a Latin-Amerikából származó, a világ számos nagyvárosában jelen lévő táncokat „lefordítjuk”, átültetjük az európai ember „nyelvére”, mozgáskultúrájára. A karibiak kiskoruk óta hozzáidomulnak a laza életfelfogást képviselő zenéhez, mi pedig csak húsz-harminc éves korunkban találkozunk először e stílusokkal. Épp ezért nehéz a latin mentalitásra átkapcsolni fejben. November jártam Kubában, tanfolyamon, és meglepődtem, hogy mennyit kell még fejlődnünk ahhoz, hogy az ottani életszemléletet, vidámságot átadhassuk tanítványainknak – jegyezte meg.

Közölte, hogy a tanfolyam a nagy népszerűségre, illetve az előrehaladottságra való tekintettel már nem fogad újabb, kezdő érdeklődőket. Azonban májusban ismét kötetlen salsabulit szerveznek a kastélyban. Később tábort, ősztől pedig új tanfolyamot terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!