Púder Nélkül

2010.12.09. 14:56

Otthon is készíthetünk különleges szaloncukrot

A szaloncukor még akkor is afféle hungarikumnak számít, ha az elődjét a francia cukrászok készítették először. A színes papírba csomagolt, fenyőfára akasztható édességből számtalan ízesítés kapható.

PLT

Sőt akár otthon is készíthetünk, Pintér Szilvia cukrász egyszerű, ám fantáziadús ötleteivel könnyen lenyűgözhetjük a családot A fondant – cukormassza – a szaloncukrok őse, Franciaországból származik. Innen vitte a 17. században Berlinbe egy francia cukrász az akkor már népszerű csemegét. A különleges szaloncukorral a 19. század elején kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok, s azóta is kizárólag a magyarok készítik. Jókai Mór szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar– francia szakács és vállalkozó A legújabb házi czukrászat című könyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le. Azóta a fondant átadta a helyét a nagyobb élvezeti értéket nyújtó csokoládébevonatú, különféle töltelékű bonbonoknak, melyek becsomagolva a fenyőfa pompás díszei is lehetnek.

A népszerűségüket jól mutatja egy piackutató vállalat felmérése, mely szerint 2008-ban 3600 tonnányi szaloncukrot vásároltak a magyarok. Ez pedig egy emberre vetítve 37 dekagrammnyi mennyiséget jelent. Az ifjú kanizsai cukrász, Pintér Szilvia a gyermekkorából jól emlékszik a zselés szaloncukrokra, melyből akkor még csak citromosat és narancsosat lehetett választani. Mostanra már nincs lehe  tetlen, megannyi ízben, különféle csomagolásban kaphatók a szaloncukrok – mondta.

– A gyártók igyekeznek mindenkit kiszolgálni, így az alkoholtartalmútól a diabetikuson keresztül a gumicukrosig széles a skála. Pintér Szilvia viszont inkább a saját készítésű szaloncukrokra esküszik, hiszen egyszerű recepetekből nagyszerű édességeket alkothat. Ráadásul ebben az esetben az alapanyagok minőségét is megválaszthatja.

– A karácsonyi ízvilág állandó kellékei az olajos magvak, a fahéj, a szegfűszeg és az aszalt gyümölcsök, a csokoládé és a marcipán pedig tartást ad az édességnek – folytatta Szilvia.
– Csokoládéból érdemes a minőségit választani, ami drágább ugyan, de a különleges csemege élvezeti értékét növeli. A fiatal cukrász kreativitása nem ismer határokat. A tejszínnel készített kókuszostejcsokoládés finomság a közepén egy szem mandulával például biztosan nagy sikere leheszámíthat. S bár már kevésbé divatos a fondant, a retró jegyében visszatérhetünk a cukormasszához, amit például erős kávéval ízesítve varázsolhatunk különlegessé.

– A marcipános, aszaltszilvás, dióval töltött szaloncukor csokoládéba mártva bonbonként is megállja a helyét – vélekedett Pintér Szilvia. – Ha mégis becsomagolnánk, akkor először zsírpapírba tekerjük, aztán jöhet a díszes papír, hiszen így biztosan sokáig megőrzi a fényét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!