Púder Nélkül

2016.07.21. 16:40

Pergamenbőr és kukoricahaj

Veszprém - Nyáron a bőrünkhöz hasonlóan a hajunk is vízhiányos. Aki ismeri az érett kukoricahajat, tudja, miről beszélek, mert az emberi haj is hasonló tapintású, sprőd, alakíthatatlan lesz pár kánikulai nap után - mondja Dabosi Zoltán mesterfodrász, aki a szépkorú vendégkörből is sokakat mondhat magáénak.

Őrsi Ágnes

Természetesen adódik a kérdés, hogyan tudunk segíteni a tüneteivel jelző hajunkon, bőrünkön.

- Ha nem csak akkor iszunk, amikor már megszomjaztunk, hanem rendszeresen, az már jótékonyan hat a hajunkra - válaszolja Zoltán, aki szerint, ha a nap során legalább 2,5-3 liter vizet megiszunk, azzal az egész szervezetünknek segítünk.

A haja szárazságára az a vendég panaszkodik leginkább, aki ritkán vágat hajat, például azért, mert éppen növeszti. Ő fokozottabban tapasztalja, hogy milyen dehidrált a haja vége.

Szerencsére elmondható, hogy már sokkal kevesebben kérnek dauert, ami nagyon igénybe veszi a hajat, így minden más vendégnek ugyanaz javasolható: ha jól van levágva, nyáron nyugodtan száríthatjuk a hajunkat a napon, ez a legegészségesebb. Ha festett hajról van szó, vegyük nagyon komolyan a vízutánpótlást! Amit lehet, a fodrász úgyis megtesz, kiváló hidratáló samponok vannak, kondicionáló balzsamok, vízpermetek, mind nagyon jó hatásúak. Természetesen azt sem szabad elfelejteni, hogy ha már ki kell mennünk a tűző napra, a fényvédő sapka, kalap soha ne maradjon el!

Mindenkinek ismerős a gyermekkori kép: nagymama főz a kiskonyhában, közben hajáról, arcáról csorog a verejték. Kellett volna ezért sajnálni a nagymamát? - kérdeztük Varga Judit kozmetikust. - Szerintem nem, mert több dologról volt szó: főzte az unokái kedvencét, ami magában öröm, ha pedig melege volt - hiszen kánikulában voltak nála a legkisebbek - és ezért folyt róla a víz, hát arról volt szó, hogy a szervezete azt tette, ami a dolga: párologtatott. Elkészült az ebéd, a mama tiszta hideg vízzel megmosta az arcát, a család meg csodálkozhatott, hogy idős korára is miért olyan szép a bőre. Felelhetünk rá: azért, mert nem tette tönkre mindenféle vegyszerrel.

Judit azt mondja, az a bőr, amit pergamenszerűnek mondunk, nem az időskor következménye. Ha múlnak az évek, arra kell nagyon odafigyelni, hogy elég vizet igyunk, megfelelően elosztva. Ha kiizzadtunk a kánikulában, és az érzés már zavaró, akkor is elég a tiszta víz, nem kell szappannal, tusfürdővel lemosni az arcunkat, mert eltávolítjuk a bőr vékony védő zsírrétegét is, amivel kárt okozunk. Mindenütt kialakulnak a hajszálvékony ráncok, durva tapintású lesz a bőr. Összefoglalva: a hidratáló krém folyamatos alkalmazása, a kiegyensúlyozott ivóvízfogyasztás és a megfelelő utókezelés az a hármas tennivaló, ami megfelelő védelmet ad bőrünknek.

A nyári forróság idején érdemes megvizsgálni, mit javasol a népi bölcsesség. Tudjuk például, hogy a kínaiak fehér teát, azaz forralt vizet isznak kánikulában. Magunk is tapasztalhatjuk, milyen jó hatású 30 fokban vagy afelett a langyos gyümölcstea, közülük is kiemelkedően finom a meleg csipkebogyótea. Ha azt gondolnánk, hogy egy-egy pohár jéghideg üdítővel többre mennénk, nincs igazunk, mert a párás pohárból lehúzott víz után akár már a ház elé kilépve is elkezdünk izzadni, ám egy langyos tea minden mellékhatás nélkül oltja a szomjunkat - állítja a dietetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!