Receptek

2012.01.16. 10:47

Itt a farsang, irány a konyha!

Veszprém – A Naplót is kiadó Pannon Lapok Társasága decemberben már az ötödik sikeres kötetét jelentette meg az olvasók receptjeiből, az Ünnepi ételek könyvét. Ezúttal a farsangi ételek közül választottunk.

Varga Ibolya

Farsangi pecsenye
Beküldte: Bakonyiné Galambos Katalin, Herendről

Hozzávalók:
- 50 dkg sertéscomb
-  két zsemle
- három dl fehérbor
- 10 dkg gomba
- 10–10 dkg sárga- és fehérrépa
- öt dkg zeller
- egy tojás
- egy tojássárgája
- egy dl paradicsomlé
- egy-két evőkanál olaj
- egy csokor petrezselyem
-  őrölt szegfűbors
- őrölt fehér bors
- só.

Elkészítés:
A zsemléket a fehérborba áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk, és összekeverjük a szeletekre vágott, olajban megpárolt gombával, a párolt zöldségekkel, valamint az apróra vágott petrezselyemmel. Ezt követően az egészet ledaráljuk, keverőtálba helyezzük, hozzáadjuk a tojást, majd szegfűborssal, borssal, sóval ízesítjük, és összedolgozzuk. A húst négy nagy szeletre vágjuk fel, a szeleteket jól kiveregetjük, a tölteléket elosztjuk rajtuk, majd felgöngyöljük. Kevés forró olajban pirosra sütjük, hozzáöntjük a paradicsomlét és a bort, puhára pároljuk. A kész húst felszeleteljük és párolt zöldségekkel tálaljuk.



Kolbászos-sajtos csirkemell
Beküldte: Mezei István




Hozzávalók:
- négy szelet vastagabb csirkemell
- nyolc dkg füstölt sajt
- hat dkg pikáns ízű kolbász
- egy db zöld húsú paprika
- két tojás,
- só
- frissen őrölt fekete bors
- liszt
-  zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez.

Elkészítés:
A füstölt sajtot, a kolbászt és a paprikát hosszú csíkokra vágjuk. A húsba éles késsel lyukat vágunk, de nem vágjuk keresztül. Az így kapott kis zsebek mindegyikébe egy-egy sajt-, kolbász- és paprikacsíkot helyezünk. A megtöltött húsokat fogvájóval összetűzzük. A húst sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk és aranybarnára sütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!