Receptek

2012.07.17. 22:22

Finom ételek ételallergiásoknak, vegetáriánusoknak

A Pannon Lapok Társasága kiadásában szeptemberben megjelenik a hetedik receptkönyv. Ez alkalommal ételallergiások, vegetáriánusok számára javasolhatnak ételeket olvasóink.

Kovalcsik Katalin

Emilió és Panci kedden zserbót majszolhatott deszertként ebéd után. Nem lenne ebben semmi különös, csakhogy mindkét gyermek ételallergiás, édesanyjuk és nagymamájuk már hozzászokott, hogy számukra tej, tojás nélkül kell az ételeket elkészíteni.

 

 

– Gyakorlatilag mindent össze lehet állítani úgy, hogy azok a hozzávalók kimaradnak az ételből, amelyre az unokáim allergiások – mesélte Soós Csabáné Rita, aki a zserbó tésztáját állította össze, amikor felkerestük. – A süteményhez kell 35 deka liszt, a margarin márkáját csak azért diktálom – nem reklámként – mert abban nincs olyan adalék, amire az unokáim allergások. Tehát egy Ligával keverjük a lisztet, az egy deka élesztőt nem tejben, hanem langyos vízben kelesztem hozzá kevés cukorral. Az alapanyagokból összeállítom a tésztát, a továbbiakban minden ugyanúgy működik, mint a hagyományos zserbókészítésnél. Három lap, lekvár, cukros dió, összerakva, ahogy szoktuk. Az így született sütemény egyetlen hátránya, hogy még frissen el kell fogyasztani, ezek nem élvezetesek másnap, de el is szokott fogyni a mennyiség. Egyébként ez minden ételre igaz, amit tojás, tej nélkül főzünk.

A Soós családban igen változatosan étkeznek, a családfő is ételallergiás, a legkisebb lány pedig vegetáriánus. A lecke tehát adott a háziasszony számára, de az évek során kitapasztalták mi mindent lehet ugyanolyan finomra, élvezetesre főzni, sütni, mint azok számára, akiknek nem kell semmilyen ételallergiával számolniuk. Egyre többen kénytelenek gluténmentes étrenden étkezni, kiiktatni a tojást, a tejet, a szénhidrátot az ételeikből. A vegetáriánusok általában önszántukból kerülik a húsokat, de az is előfordul, hogy valaki – keresztallergia – a marhahúst kell, hogy száműzze az étrendjéből. Az allergiások mindig gyűjtik az új és újabb recepeteket, hogy minél változatosabbá tegyék napi étkezésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!