recept

2020.03.28. 07:00

Így készítsd otthon a mindennapi kenyeret!

A kenyér sokunk életének alapvető eleme, és némi ügyességgel házilag is elkészíthető, ha rendelkezésünkre állnak az alapanyagok.

Napló

Forrás: Pixabay.com

Hozzávalók 1 darab 70 dkg-os kenyérhez: 500 gramm finomliszt, 13 gramm só, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál burgonyapehely, 1 gramm aszkorbinsav, 10 gramm cukor, 25 gramm élesztő és 3 dl langyos víz.

A tetejére ízlés szerint szórhatunk magokat: szezámmagot, lenmagot, napraforgómagot vagy tökmagot.

A dagasztótálba belemérjük a lisztet, a sót, az olajat, a burgonyapelyhet, az aszkorbinsavat, a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, belelöttyintjük a vizet, és 10-15 percig erőteljesen dagasztjuk kézzel. A táltól könnyen elváló, nem túl puha, de jól formázható tésztát kapunk. Ezek után szépen bucira kerekítjük a tésztát, meglisztezzük a kelesztőtál alját, beletesszük a tésztát, kevés lisztet szórunk a tetejére is, majd konyharuhával letakarva langyos helyen pihentetjük 40-60 percet, mialatt duplájára nő.

Alaposan lisztezett felületre borítjuk, tetszés szerint formázzuk, és a sütőpapírral bélelt jénaiban ismét 20 percig hagyjuk pihenni. Ekkor egy éles késsel bemetsszük a tetejét, majd előmelegítjük a sütőt 220 Celsius-fokra. A kelesztés végén lespricceljük a kenyér tetejét és a jénai tetejének belső felét is vízzel. Ilyenkor még megszórhatjuk a kenyér tetejét szezámmaggal, lenmaggal, napraforgómaggal vagy tökmaggal, majd mehet a sütőbe.

Fotó: Pixabay.com

Tizenöt-húsz perc múlva levesszük a jénai tetejét – hacsak hamarabb el nem éri a tészta, mert akkor előbb, hogy ne nyomja el a kenyér szép formáját –, és 200 fokon újabb 25-30 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz. Akkor igazi a kenyér, ha a formából kivéve, az alját megütögetve kopogó hangot hallat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!