2016.10.11. 07:44
Ízelítő programajánló (x)
Zala és Vas megye szüreti és ôszi gasztro fesztiváljaira irányítjuk rá a figyelmet. Rotyog majd a kon- dérokban a vadpörkölt, miközben erdei gombákat és gyümölcsöket, lekvárokat, mézeket, valamint jófajta borokat kóstolhatnak az érdeklôdôk. Hagymás dödöllét, körmös pacalt, meggysört, geszte- nyés étkeket, tökmagos sajtot is kínálnak majd egyes fesztiválokon.
Zalai teríték
Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál szeptember 2-4-ig, a belvárosban
A Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál – zalai teríték a korábbi években Belvárosi Szüret elnevezéssel gazdagította a város rendezvény naptárát. A fesztivál gasztrotémája: az utánozhatatlan zalai erdő, a helyi vad és a Göcsej. Az eseménysorozat első állomása min- dig augusztus végén a Zalaerdő Zrt. és a Zala Megyei Vadászkamara által szerve- zett Zalai Vadászati Évadnyitó, Bak-Soholláron, mely varázslatos környezetben ad lehetőséget a civileknek arra, hogy bepillantást nyerjenek Diana követőinek életébe. Az ezt követő héten a zalai megyeszékhely számos vendéglátóhelye különleges menüsorokkal várja a helyieket és az ide látogatókat, majd péntektől vasárnapig a város legnagyobb őszi fesztiválja szórakoztat. A megszokott feszti- válelemek mellett a fő hangsúly a vadászat értékeinek nagyközönség által való megismertetésére helyeződik. A kötetlen szórakozás garantált.
Tökjó fesztivál
Őrségi Tökfesztivál szeptember 23-25-ig Őriszentpéteren, Nagyrákoson, Szalafőn és Magyarszombatfán
A nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai, valamint a legnagyobb gasztro-turisztikai rendezvénye. A látogatók a népi játékok és művészeti bemutatók forgatagában megismerkedhetnek a tök helyi kultuszával, a humoros vetélkedőkön pedig minden korosztály megmérettetheti magát. A fergeteges előadások és tökcsoda-teremtmények megtekintése közben a vendégek tökből készült ételspecialitásokat kóstolhatnak meg. Ismét lesz tökmagolajütés, tökki- rály választás, tökmag köpesztés és töklökő verseny is.
Sok tál dödölle
Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál szeptember 9–10-ig Nagykanizsán, az Erzsébet téren
Idén immár 13. alkalommal rendezik meg a Kanizsai Bor és Dödölle Fesz- tivált, mely a híres zalai népi ételt, a dödöllét igyekszik bemutatni a nagyvilágnak. Az amatőr és profi szakácsok közötti főzőverseny, a bordalnoki címért való küzdelmet különböző népi, gyermek és felnőtt műsorok színesítik. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvényt két nap alatt több ezren keresik fel. A jó étel kísérője a kiváló bor és több koncert lesz.
Sütögetjük a gesztenyénket
Velemi Gesztenyeünnep október 8-9-én
A Kőszegi-hegység legjellegzete- sebb növénye a szelídgesztenye. A rendezvény 24. alkalommal a Velemi Továbbképzőház területén a Népi Kézműves Műhelyrendszer hangu- latos épületei között és Velem köz- ségben megrendezendő kétnapos kulturális, gasztronómiai, hagyo- mányőrző ünnep, amatőr művésze- ti csoportok bemutatóival, világze- nei koncertekkel, vásári komédiák- kal és mesejátékokkal.
A natúrpark ízei
Orsolya napi vásár Kőszegen, október 22-23-án
A natúrpark települések kézművesei, őstermelői, borászai, valamint az ország különböző területeiről érkező vásárosok mutatják be portékáikat Kőszegen. A nemzetiségek mellett civil szervezetek sütnek-főznek és kínálnak finomabbnál fino- mabb étkeket a látogatóknak. Natúrparki kulturális csoportok szórakoztatják az érdeklődőket. Kőszeg és vonzáskörnyezetének jellegzetes őszre jellemző ízeit kóstolhatják meg az idelátogatók úgy, mint a mézeskalácsot, a helyi borokat, a kürtőskalácsot, vagy a különféle mézeket. A környékbeliek versenyre nevezhet- nek hozott süteményeikkel. Az ide látogatók gyertyákat, fazekas termékeket is vásárolhatnak, miközben amatőr művészeti együttesek teremtenek jó hangula- tot műsorukkal a Jurisics-vár belső udvarában.