Reklám

2017.01.25. 11:02

Ha játékról van szó, akkor gamer egér a nyerő (x)

A gamer egér ma egyre elterjedtebb a számítógépes játékot játszók között, egyre több gyerek kéri meg szüleit, hogy a karácsonyi ajándék egy gamer egér legyen, a szülők pedig csak néznek, mert fogalmuk sincs, hogy mit takarhat ez az eszköz, és nem értik, hogy a meglévő egér miért nem jó, miért nem elég, miért nem megfelelő a játékhoz.

Cikkünkben megpróbáljuk körbejárni a témát, elmondjuk, hogy miért más ez az egér a hagyományostól és azt is, hogy hogyan kell ilyen egeret választani, ha már ráadta a szülő a fejét, hogy beszerez egy ilyet.

Gamer egér kontra hagyományos

Elsőként mindenkiben az a kérdés merül fel, hogy mi a különbség a kettő között, illetve hogy valójában kinek is van szüksége egy speciális egérre. A bestbyte.hu a gamer egér definiálásában tökéletes: a speciális egér technikailag sokkal többet tud, mint egy egyszerű egér, nem mellesleg pedig bármilyen környezetben ugyanolyan jól és hibátlanul, gyorsan működik. Nézzünk ebbe bele egy kissé mélyebben.

A hagyományos egerek között is több fajta van már ma, elég ha csak a görgősre és a lézeresre gondolunk. Szerintünk már elég kevés olyan ember van, aki görgős egereket használja, mivel nyilván ezek között is nagy lépés volt a lézeres, illetve a kábel nélküli, usb-s egér vagy a bluetooth egér. Persze a játékhoz használt egereket el sem tudjuk már képzelni kábellel, hiszen a kábeloktól zavaróbb dolog nem is nagyon van a számítógépeknél, de a gamer egér olyan komoly különbségeket is felmutat, mint a gyorsaság és a profi érzékelő. A két egér közötti legnagyobb különbség az érzékelőben keresendő, amelyet az egér dpi számából olvashatunk le. A Dot Per Inch száma azt jelenti, hogy az egerünk hány képpontot képes lefedni egy inchen belül.

Kinézetben is nagyon sok a különbség: érdekes módon a gamer egér sokkal látványosabb, mint egy egyszerű, sokszor villog és több gomb is van rajta. Mindez persze azt szolgálja, hogy mit tartalmaz belülről, mire képes, milyen tulajdonságai vannak pluszban. Olyan különbségeket tudunk még felsorolni, hogy hány gomb van rajta és hogy azok a gombok hol helyezkednek el, de nagyon fontos az egér formájával is foglalkozni. Érdemes ki is próbálni a fogást, mert azért ha napi több órán keresztül használjuk, akkor nem mindegy, hogy mennyire görcsölnek be az ujjak. Fogásban is megkülönböztetjük az egereket: a Palm Grip egérre teljesen rá tudjuk fektetni a tenyeret, a Claw Grip inkább egy karomfogásra hasonlít – ez pl. nem mindenki számára előnyös és kényelmes, de sokan pedig ezt kedvelik –, és itt van még a Fingertip Grip, aminél ráfekszik a tenyér az egérre, mégis csak az ujjhegyek érintkeznek a gombokkal.

Ezekre kell figyelni a gamer egér választásánál

Ha már ismerjük a gamer egér és a hagyományos egér közötti különbségeket, akkor nyilvánvalóan már könnyebben is indulunk el vásárolni egyet, hiszen valóban látjuk, hogy gyerekünknek valóban szüksége van rá, és nem egy újabb hóbortról van szó. Ha már veszünk egyet, akkor viszont jót és hasznosat vegyünk. Felsorakoztatjuk a legfontosabb dolgokat, amiket érdemes figyelembe venni a vásárláskor.

1. Fontos letisztázni, hogy valóban szükség van-e a gamer egérre. A gamer egér azoknak szükséges csak, akik már FPS vagy RTS szinten játszanak, a kalandjátékosoknak vagy a kazuár kategóriásoknak felesleges.

2. Fontos a dpi száma. A dpi-t már a cikk első részében magyaráztuk, hogy micsoda, így már érhető is, hogy miért fontos, hogy minél nagyobb dpi számmal rendelkezzen az egér, amit használunk.

3. Lézer vs. optikai – ezt a kérdést a játékstílus fogja megválaszolni. A lézert nem ajánlják azoknak, akik nagy rángatással játszanak, bár már találhatunk olyan komoly lézerest, amely megoldotta ezt a problémát, ám azok nagyon drágák.

4. Low sense vagy high sense – ez az alacsony érzékenységet és a magas érzékenységet jelenti, ez a játék típusától és a játszó típusától is függ, de érdemes ezzel is tisztában lenni, mielőtt választunk.

5. Az egér fogása, amelyet fentebb tárgyaltunk már.

6. Kell egérpad? A gamer egér már szinte annyira profi, hogy bárhol képes tökéletesen működni, így nem szükséges, bár ha szeretnénk óvni, akkor lehet hozzá találni tökéletes egérpadot is.

Címkék#bestbyte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!