Rendőrségi

2007.04.20. 02:29

Börtönben a balatoni orvhorgász

Veszprém (máté) - Letöltendő szabadságvesztésre ítélt a bíróság egy orvhorgászt, aki nem először dézsmálta meg a Balatont.

Mátételki András

A keszthelyi A. Roland még 2002 őszén ellopott egy Balatonszepezdnél kikötött, 210 ezer forintot érő csónakot, amit átalakított. Az ügylet legalizáslására hamis adásvételi szerződést készített, amelyet akkori élettársa írt alá, aki tudta, hogy bűncselekményt követ el. A 31 éves férfi még 2002 tavaszán vásárolt Keszthelyen egy GPS műholdas helymeghatározó berendezést, amelyben több útvonalat rögzített, így bejelölte a Bala- tonberény-Balatonkeresztúr előtti vízfelületet is. Az nem bizonyítható, állapította meg a veszprémi bíróság, hogy az év novemberéig használta-e a GPS-t a halászathoz, de az igen, hogy november 20-án éjszaka nagy mennyiségű halat találtak nála. A villanyszerelőként dolgozó férfi november 18-án két hálót engedett le a tóba, majd két nappal később este kifogta a tetemes zsákmányát. (A műholdkövető azért kellett, hogy pontosan tudja, hol vannak a hálók.) Amikor a Kócsag kempingnél partot ért, már várták a rend- őrök. Megmérték: 98 kiló süllőt, hét kiló harcsát, 24 kiló pontyot és 137 kiló keszeget fogott ki. Kihallgatásakor nem tagadta, hogy eladásra szánta a halakat, amelyek értéke több mint 200 ezer forintot tett ki. A bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy a kemping portása összejátszott volna az orvhorgásszal, ezért őt felmentették a vád alól. A megyei bíróság helyben- hagyta a veszprémi bíróság döntését: A. Rolandot nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt egy év nyolc hónapi börtönbüntetésre ítélte. Élettársát, a 33 éves H. Gyöngyit bűnpártolás és magán-okirathamisítás vétsége miatt mondták ki bűnösnek, ezért őt felfüggesztett három hónapi fogházbüntetéssel sújtották. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!