Rendőrségi

2009.11.03. 11:29

Börtönbüntetést kaptak az iskolatársaikkal fajtalankodó fiatalok

Pécs - Börtönbüntetéssel sújtott a Pécsi Ítélőtábla kedden három fiatalt, akik tavaly fajtalankodásra kényszerítették iskolatársaikat a Somogy megyei Igalon. A határozat jogerős.

MTI

A táblabíróság Makai Lajos vezette büntetőtanácsa a vádlottakat szemérem elleni erőszak elkövetésében találta bűnösnek, ezért a ma tizenhat éves K. Balázst két év, a tizennyolc éves S. Tamást három év, a tizenhat éves M. Ferencet két és fél év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Negyedik, szintén tizenhat éves társuk egy év - két év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetése már korábban jogerőre emelkedett.

A Pécsi Ítélőtábla az ügyben első fokon eljárt Somogy Megyei Bíróság döntéséhez képest S. Tamás büntetését négy évről három évre enyhítette, a többiekét helybenhagyta.

A tényállás szerint a pszichésen terhelt fiataloknak fenntartott igali speciális iskolába járó, egymással baráti kapcsolatot ápoló vádlottak gyakran zaklatták a náluk jóval gyengébb sértetteket. Előfordult, hogy vizes törölközővel ütötték a tíz és tizenegy éves gyermekeket, egyiküket egyszer számítógépzsinórral fojtogatták.

A vádlottak 2008. január 24-én elhatározták, hogy a két fiúval fajtalankodnak. Aznap este az iskola mosdójába kísérték a sértetteket és fenyegetéssel, veréssel rávették arra, hogy orálisan és kézzel kielégítsék őket. Az eset után újra megfenyegették a sértetteket, hogy ha bárkinek elmondják a történteket, megverik, sőt meg is ölik őket.

A gyermekek ennek ellenére otthon elárulták szüleiknek, mi történt velük, a szülők pedig feljelentést tettek a rendőrségen. Az elkövetőkkel szemben eljárás indult.

A vizsgálatba bevont pszichológus szakértő megállapította: a fajtalankodás következtében a sértetteknél poszttraumás stressz, szorongás és alvászavar lépett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!