Rendőrségi

2010.03.24. 18:28

Meghalt egy magyar turista a Magas-Tátrában

Pozsony - Egy magyar turista meghalt, egy másik súlyosan megsérült szerdán a Magas-Tátrában - közölte a tátrai hegyi mentőszolgálat. Az áldozat megcsúszott, és húsz métert zuhant.

MTI

A közlemény szerint a két magyar állampolgár - egy férfi és egy nő - tragikus balesete délelőtt a Batizfalvi-borda sziklái között történt, amikor a Gerlachfalvi-csúcsra igyekeztek feljutni. Az arcán, illetve alsó végtagjain sérüléseket szenvedett nőt mentőhelikopterrel a poprádi kórházba szállították. Élete nincs veszélyben.

A férfi a sziklás talajon megcsúszott, és mintegy húsz méter magasságból a behavazott völgybe zuhant. Magával rántotta a nőt is, aki a csúszást és a zuhanást sérülésekkel megúszta. A kiérkező mentőorvos megállapította, hogy a férfi a helyszínen meghalt, míg a súlyosan sérült nő állapotát stabilizálták, majd helikopterrel kórházba szállították.

A férfi holttestét helikopterrel Ótátrafüredre vitték, majd később az újtátrafüredi halottasházban helyezték el.

Tavaly 14 turista vesztette életét a Magas-Tátrában, eggyel többen, mint 2008-ban. Az áldozatok fele hazai állampolgár, de a szlovák óriáshegységben életét vesztette öt lengyel és két cseh állampolgár is. Az egyszerű turistákon és síelőkön kívül az áldozatok között tapasztalt hegymászók is voltak.

A Magas-Tátra látogatói között rendszeresen sok a magyar állampolgár, akik közül évente többen is kisebb-nagyobb balesetet szenvednek. Magyar állampolgár halála azonban az utóbbi évekből nem ismeretes.

Idén január elején három ismert magyar hegymászó szenvedett balesetet a Magas-Tátrában, kettejük - Hajdú Péter és Erőss Zsolt - sérülése súlyos volt. A magyar hegymászóknak segítséget nyújtó tátrai hegyi mentőszolgálatot márciusban a magyar és a szlovák külügyminiszter által alapított jószomszédsági díjjal tüntették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!