Rendőrségi

2010.07.23. 19:33

Hogy többé ne folyjon vér - Kevesen ismerik a távol tartás szabályait

Veszprém - Háromnegyed éve lépett életbe az ideiglenes megelőző távol tartásról szóló jogszabály, azonban még kevesen élnek ezzel, valószínűleg azért, mert az érintettek nincsenek tisztában a lehetőségekkel.

Halmos György

Tavaly október elseje óta lehet elrendelni a megelőző ideiglenes távol tartást. A korábbi jogszabályhoz képest a legfőbb különbség: azonnal elrendelhető, nem kell büntetőeljárást indítani és magánindítvány sem szükséges. A helyszínen a kiérkező rendőr három napra rendelheti el az ideiglenes megelőző távol tartást, aminek az a következménye, hogy azonnal kezdeményeznie kell a távol tartás elrendelését a bíróságnál, amit harminc napra meghosszabbíthatnak.

Péter Katalin alezredes, a megyei főkapitányság megelőzési osztályának kiemelt előadója adatokat ismertetve elmondta, hogy április végéig 32 esetben rendeltek el rendőrök ideiglenes távol tartást a megyében. (Október elsejétől december 31-ig rendelkezésre álló adatok szerint a megyében 14 esetben rendeltek el rendőrök ideiglenes távol tartást, ezek közül öt alkalommal hosszabbította meg a távol tartást harminc napra a bíróság.)

A 32 elrendelt eset valószínűleg a középmezőny alsó szegmensébe tartozik, ugyanis Borsod megyében 166 alkalommal éltek ezzel az eszközzel a rendőrök, ugyanakkor Tolnában kevesebb mint fél tucat esetben. 

A családon belül történt erőszakos esetek közül rengeteg rejtve marad, a bántalmazott sokszor nem mer segítséget kérni a hatóságoktól, pedig az új szabályozással könnyebben el lehet távolítani a bántalmazót a családból, hiszen már a súlyos és közvetlen fenyegetés is elegendő, nem szükséges, hogy vér folyjon. A távol tartás megszegése elzárással, illetve 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal büntethető, ugyanakkor 150 ezer forintos pénzbírsággal sújthatják azt a bejelentőt, aki alaptalanul indítványozza a távol tartást  tette hozzá az alezredes. (A közelmúltban az ideiglenes megelőző távol tartás megszegése miatt őrizetbe vettek egy férfit. A tettes bántalmazta az apját, aki ezért kérte az intézkedést, de fia megszegte azt, mert visszament a közös házukba.) Szólt arról, hogy nem számít hozzátartozónak a volt élettárs, volt jegyes, és az érzelmi kapcsolatban élők esetében sem lehet elrendelni az ideiglenes távol tartást.

Az alezredes megemlítette: nem lehet elvárni a rendőrtől azt, hogy azonnal megoldja az esetleg évek óta fennálló konfliktusokat, elvigye a bántalmazót, ijesztgesse, de eljárást ne indítson, esetleg pénzbeli segítséget adjon vagy a sértett teljes elzárkózása, közreműködése nélkül is feltárja a körülményeket.

 

Tavaly Veszprém megyében összesen 442 esetben indítottak családon belüli erőszakos eset miatt eljárást a 2008-as 267-hez képest. Csökkent a testi sértések száma (94-ről 70-re), ugyanakkor a zaklatás és a kiskorú veszélyeztetése miatt elrendelt nyomozások száma jelentősen (44-ről 78-ra, illetve 77-ről 108-ra) emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!