Rendőrségi

2010.11.28. 14:07

Rendőrök és katonák rohamozták meg a drogcsempészek riói fellegvárát

Rio de Janeiro - Több száz rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos rohanta le helyi idő szerint vasárnap reggel a drogkereskedők egyik fellegvárát Rio de Janeiro egyik északi nyomornegyedében.

MTI

Helyszíni tudósítások szerint ez volt az eddigi legnagyobb hatósági fellépés a drogcsempészek ellen Rióban. Közel 2600 rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos páncélozott rendőrségi helikopterek és katonai járművek támogatásával benyomult a drogcsempészek fellegvárának számító Morro do Alemao nyomornegyedbe.
   
A riói katonai rendőrség főnöke kisvártatva közölte, hogy a vártnál kisebb ellenállásba ütköztek, győzelmet arattak a favellában rekedt több száz állig felfegyverzett drogcsempész felett, és ellenőrzésük alá vonták a városrészt. Egy rendőrségi illetékes azonban azt mondta, hogy egyelőre nem vonták teljesen ellenőrzésük alá Morro do Alemaót.
   
Az ostrom megindításáról azután döntöttek a hatóságok, hogy a banditák nem reagáltak a szombati ultimátumukra, s nem voltak hajlandók feladni magukat.
Morro do Alemao része a több negyedet magába foglaló Complexo do Alemao városrésznek. A favellakomplexum a Commando Vermelho (Vörös Kommandó) - a legnagyobb riói bűncsoport - uralma alatt állt. A biztonsági erők csütörtökön vonták ellenőrzésük alá a szomszédos, ugyancsak e bűnszövetkezett által ellenőrzött Vila Cruzeirót, és mintegy 200 drogcsempész akkor a Complexo do Alemaoba menekült.
   
Brazíliában 2014-ben labdarúgó-világbajnokság lesz, a 2016-os nyári olimpiai játékok rendezési jogát pedig Rio de Janeiro kapta meg. A brazil kormány ezért kíméletlen harcot hirdetett a garázdálkodó bűnbandák kifüstölésére, és távlati célja, hogy megfelelően biztonságossá tegyék az elkövetkező években a nagyvárost.
   
A vasárnap kezdődött műveletben eddig 35-en, jobbára bűnözők, vesztették életüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!