Rendőrségi

2010.11.09. 19:05

Tizennyolc rab halálával végződött egy börtönlázadás Brazíliában

Rio de Janeiro - Tizennyolc rab halálával végződött kedden egy börtönlázadás az északkelet-brazíliai Maranhao államban - közölték a helyi hatóságok.

MTI

A zendülő fegyencek több mint 24 órára túszul ejtettek öt börtönőrt, akiket végül épségben szabadon engedtek. A lázadás egymással rivalizáló rabok viszályából indult ki még hétfő reggel. A randalírozó rabok verekedni kezdtek, matracokat gyújtottak fel, és a börtön igazgatójának leváltását követelték, illetve egyes hírek szerint az intézmény túlzsúfoltságára és rossz bánásmódra panaszkodtak.
   
Maranhao állam biztonsági ügyekért felelős államtitkára úgy fogalmazott: "értelmetlen öldöklés" történt. A katonai rendőrségnek sikerült helyreállítani a rendet. A rabok egy része az egymás közötti verekedésben, tülekedésben vesztette életét a 320 fős, magas biztonsági fokozatú Sao Luis börtönben, másokat a biztonsági erők lőttek le.
   
Brazíliában gyakoriak a lázongások a túlzsúfolt börtönökben, ahol általában a különféle bűnszervezetek diktálják az együttélés szabályait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!