Rendőrségi

2011.02.04. 18:32

Biztosítás nélkül bulizunk

Megyei körkép - A rendezvényeken a biztonsági előírások betartása mellett fontos lenne például biztosítással is védeni a vendégeket. Hazánkban évente több mint háromezer - főleg könnyűzenei - rendezvényen négymillióan szórakoznak. Legtöbb ilyen bulin nem gondoskodnak kellően a résztvevők biztonságáról.

Tremmer Tamás

A nyári fesztiválok mellett rendszeresek a hétvégi, nagy partik is, ahol zömében fiatalok szórakoznak. Az ilyen eseményeken mindig nagyobb a baleset veszélye, mint egy szűk körű buli.
Akár szervezőként, akár látogatóként vagyunk jelen egy tömegrendezvényen - amilyen megyénkben például Várpalotán, Alsóörsön, Zánkán is volt -, érdemes időben felkészülni, hogy a felhőtlen szórakozás biztonságos is legyen. Miközben egy külföldi út előtt szinte magától értetődik a biztosítás megkötése, a hétvégenként biztosítás nélkül bulizunk.

Másként viselkedik a tömeg, és másként egymagában az ember. A West Balkánban történt, tragikus kimenetelű tömegpánik is rávilágít arra, hogy számos szórakozóhely ma még nem gondoskodik megfelelően a közönségük biztonságáról. Elgondolkodtató az is, hogy hazánkban mintegy háromezer biztonsági cég működik, szemben a más hasonló országokban aktív néhány száz ilyen profilú céggel. A biztonsági előírások betartása mellett azonban fontos lenne például biztosítással is védeni a vendégeket. A balesetek következményeit anyagilag enyhítheti a kollektív rendezvénybiztosítás, amely segítségével egy-egy napra is köthető balesetbiztosítás a programon résztvevők számára.

Ma azonban sajnos még nagyon kevés szórakozóhely köt ilyen biztosítást. - hangsúlyozta Schaub Erika, a Generali biztosító személybiztosítási üzletágának vezetője. Pedig ez nem is kerülne sokba: például egy háromezres, egynapos rendezvényre kötött kollektív balesetbiztosítás fejenként mindössze 34 forintos költséget jelent. De arra is van lehetőség, hogy egy üzemeltető állandó jelleggel, a belépőjegybe építse be a balesetbiztosítás díját. Ebben az esetben például egy évi 50 ezer látogatót fogadó intézmény - szórakozóhely, műjégpálya vagy kalandpark - havi húszezer forintért már köthet kollektív balesetbiztosítást, ami látogatónként kevesebb, mint öt forintba kerül.

A rendezvényekre szóló hasonló biztosítás a fentieken túl fedezetet nyújthat égési sérülésre, csonttörésre, kórházi és műtéti térítésre is. Az ilyen biztosítás fedezi az esetleg bekövetkező baleset miatt felmerülő gyógyulási költségeket, pótolja a kieső jövedelmet, így enyhítheti a kialakult helyzet nyomán jelentkező károkat az érintettek életében. A biztosítási védelem maradandó egészségkárosodásra és baleseti halálra is kiterjed valamennyi résztvevő esetében. Fontos tudni, egy szórakozóhely esetében önmagában az alkoholos befolyásoltság sem kizáró oka a kártérítésnek, ha a baleset nem kifejezetten emiatt következett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!